σχολείο
Ένα μήνα μετά την έναρξη μαθημάτων, για μια ακόμη χρονιά, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία

Χιλιάδες χαμένες ώρες στα σχολεία εξακολουθούν να προκύπτουν στα σχολεία, καθώς τα κενά δεν καλύφθηκαν ούτε στη Β φάση προσλήψεων αναπληρωτών...

Σύμφωνα με την παράταξη των Παρεμβάσεων (Θεσσαλονίκης) δεκάδες χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες μέχρι σήμερα στα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης από την αρχή της χρονιάς κι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, αφού οι προσλήψεις και μετά τη Β φάση αναπληρωτών δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία...

Είναι χαρακτηριστικό ότι  για εκατοντάδες κενά στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης διορίστηκαν φέτος μόλις 3 καθηγητές και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε  111 συνταξιοδοτήσεις. Το ίδιο, 3 καθηγητές διορίστηκαν φέτος και στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης!

«Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τις προσλήψεις των αναπληρωτών κατά δόσεις, τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, που υποβαθμίζει  περαιτέρω την  εκπαιδευτική διαδικασία, απαξιώνει την εργασία των εκπαιδευτικών και χτυπά τα  μορφωτικά  δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών στην εκπαίδευση, για να πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που έχουν ορίσει η Ε.Ε. και οι τράπεζες», τονίζει η παράταξη...

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Θεσσαλονίκης

Ένα μήνα μετά την έναρξη μαθημάτων από τις 11 Σεπτεμβρίου, για μια ακόμη χρονιά, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις οποίες προχώρησε το ΥΠΑΙΘΑ και στην Β φάση προσλήψεων αναπληρωτών (12.779 πανελλαδικά, 200 στη Θεσσαλονίκη), δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη, όπως οι ίδιες οι Διευθύνσεις ΔΕ και ΠΕ προσδιορίζουν και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Τα στοιχεία διαψεύδουν την πλειοδοσία δηλώσεων της κυβέρνησης και των επιτελείων τους για ομαλή έναρξη της χρονιάς και έγκαιρη κάλυψη των κενών.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες μέχρι σήμερα στα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης από την αρχή της χρονιάς κι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, αφού οι προσλήψεις και μετά τη Β φάση αναπληρωτών δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία.

Τα κενά στη Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα

 • Πέρσι οι συνολικές προσλήψεις των αναπληρωτών στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στη γενική παιδεία ήταν 389, ενώ τώρα προσλήφθηκαν 288 αναπληρωτές (202 στην Α φάση και 86 στη Β φάση).

 • Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στη γενική παιδεία οι 83 προσλήψεις αναπληρωτών στη Β φάση δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά των σχολείων. Με βάση τα στοιχεία από τα σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν 100 κενά σε όλες τις ειδικότητες.

 • Στην ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ειδική αγωγή οι 63 προσλήψεις αναπληρωτών (21 στα Τμήματα Ένταξης – Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και 42 στην Παράλληλη), παρόλο που οι προσλήψεις αναπληρωτών φέτος είναι περισσότερες από πέρσι, λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται φέτος στους μαθητές, δεν επαρκούν. Με βάση τα στοιχεία από τα σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν 39 κενά σε όλες τις ειδικότητες ( 12 στα Τμήματα Ένταξης – Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και 27 στην Παράλληλη).

 • Στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη γενική παιδεία οι 11 προσλήψεις αναπληρωτών στη Β φάση δεν καλύπτουν τα κενά στα σχολεία. Με βάση τα στοιχεία από τα σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν 50 κενά σε όλες τις ειδικότητες.

 • Στην ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην ειδική αγωγή οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι 40 (8 στα Τμήματα Ένταξης – Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και 32 στην Παράλληλη). Με βάση τα στοιχεία από τα σχολεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν 40 κενά σε όλες τις ειδικότητες (20 στα Τμήματα Ένταξης – Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και 20 στην Παράλληλη).

 • Στη Θεσσαλονίκη συνολικά τα κενά είναι 229. Τα 150 κενά είναι στη γενική παιδεία (50 στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 100 στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης) και τα 79 είναι στην ειδική αγωγή (40 στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 39 στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης).

 • Τα κενά είναι περισσότερα γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται τα κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές γιατί φέτος προσλήφθηκαν μόλις 3 για ΔΥΕΠ στη Θεσσαλονίκη. Στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης πέρσι προσλήφθηκαν 22 αναπληρωτές στις προσφυγικές δομές, 57 στην Ενισχυτική διδασκαλία, 34 για ΕΠΑΛ/ΜΝΑΕ και 8 σε ειδικότητες του Καλλιτεχνικού σχολείου Αμπελοκήπων. Οι συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις δομές στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν πέρσι 647, ενώ φέτος είναι 449.

 • Πανελλαδικά οι προσλήψεις πέρσι στην Α/βαθμια και στην Β/θμια εκπαίδευση ξεπέρασαν τις 47.000 και χωρίς να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης, ενώ οι προσλήψεις φέτος είναι 41.132 (28.353 στη Α Φάση, και 12.779 στη Β φάση). Οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ήταν 3.000.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τις προσλήψεις των αναπληρωτών κατά δόσεις, τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, τις δεκάδες χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας, που υποβαθμίζει  περαιτέρω την  εκπαιδευτική διαδικασία, απαξιώνει την εργασία των εκπαιδευτικών και χτυπά τα  μορφωτικά  δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών στην εκπαίδευση, για να πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που έχουν ορίσει η Ε.Ε. και οι τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της πολιτικής των μη διορισμών, για εκατοντάδες κενά στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης διορίστηκαν φέτος μόλις 3 καθηγητές και μάλιστα τη στιγμή που έχουμε  111 συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Το ίδιο, 3 καθηγητές διορίστηκαν φέτος και στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης!

Να σταματήσουν οι παρατυπίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών

Την ίδια στιγμή Κυβέρνηση, Διοικήσεις εκπαίδευσης και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση «ΠΥΣΔΕ» προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Οι Δ.Δ.Ε. της Ανατολικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έκαναν αποδεκτές τις προτάσεις των ΕΛΜΕ να ισχύουν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις προσλήψεις και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται εντελώς στο σκοτάδι, όχι μόνο δεν κοινοποιούνται τα κενά στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, αλλά ούτε οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών, ώστε κανείς αναπληρωτής, ούτε και τα σωματεία μας, να γνωρίζει σε ποια σχολεία τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές για να αποσοβήσουν το μέγεθος των διαμαρτυριών για τις αδικίες που υφίστανται οι αναπληρωτές. Με την τακτική που ακολούθησαν στον προσδιορισμό των οργανικών και των λειτουργικών κενών δημιούργησαν τους όρους για τη σφαγή στις προσλήψεις των αναπληρωτών με αποτέλεσμα να έχουν προσληφθεί μόλις 31 αναπληρωτές γενικής παιδείας, με πολλούς αναπληρωτές να κινδυνεύουν να μην δουλέψουν φέτος ή να βρεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις μέσω ΟΠΣΥΔ και με καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς και με προεπιλογή των κενών σε κάθε ειδικότητα από τους ΔΔΕ. Η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, μετά από τις παραστάσεις και διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ, αποδέχθηκε να ισχύει η νομοθεσία που προβλέπει οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών να γίνονται μετά των μονίμων και με κοινοποίηση όλων των κενών στους αναπληρωτές. Η διαδικασία αυτή που ισχύει και στις τοποθετήσεις των μονίμων, έγινε αποδεκτή για τους αναπληρωτές γενικής παιδείας και οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών μέσω ΟΠΣΥΔ θα θεωρηθούν προσωρινές και θα ξαναγίνουν μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των αποσπασμένων. Την ίδια στιγμή όμως αποστέλλονται από τη ΔΔΕ μηνύματα στους αναπληρωτές ότι δεν θα έχουν δικαίωμα ενστάσεων για τροποποιήσεις στις τοποθετήσεις, διαδικασία που είναι αναφαίρετο δικαίωμα και εφαρμόζεται σε όλες τις κατηγορίες τοποθετήσεων των μονίμων. Ο ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης οφείλει να δώσει τη δυνατότητα ενστάσεων στους αναπληρωτές και μάλιστα να προβλέπεται χρονικά, όπως στους μονίμους, αμέσως μετά τις αρχικές τοποθετήσεις τους και όχι τροποποιήσεις τοποθετήσεων να γίνονται κατά εκατοντάδες όλη τη χρονιά και από τις δύο ΔΔΕ. Να προχωρήσει στην επανατοποθέτηση και των εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, όπως το δήλωσε στις παραστάσεις των ΕΛΜΕ, γιατί μετά από τις αρχικές τοποθετήσεις των συναδέλφων ειδικής αγωγής, έχουν προσδιοριστεί και άλλα κενά που έπρεπε για λόγους ισοτιμίας να είχαν κοινοποιηθεί και στις αρχικές τοποθετήσεις συναδέλφων της ειδικής αγωγής.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά και σε μία φάση προσλήψεων αναπληρωτών σε γενική παιδεία, ειδική αγωγή και σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές (ενισχυτική, Μ.Ν.Α.Ε., πρόσφυγες δομές).

 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την  προϋπηρεσία. 20.000 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς τώρα στη Β/θμια. Όχι στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

 • Στους αναπληρωτές να δοθούν όλα τα κενά, όπως θα αποτυπωθούν μετά τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων, με το δικαίωμα επιλογής χωρίς περιορισμούς και με δικαίωμα ενστάσεων.

 • Στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής να επαναληφθούν οι τοποθετήσεις με κοινοποίηση όλων των κενών, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της βελτίωσης θέσης που η ΔΔΕ από πέρσι σταμάτησε την εφαρμογή του.

 • Στα Τμήματα Ένταξης και στην παράλληλη στήριξη να σταματήσουν οι περιορισμοί των ωρών που δικαιούνται οι μαθητές σε κάθε ειδικότητα. Να καλυφθούν όλες οι ώρες στους μαθητές.

 • Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΒΠ-ΕΕΠ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 • Να προσδιοριστούν όλα τα κενά για την ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο.

 • Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία που εκκρεμούν χρόνια.

 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές.

 • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο τους.

 • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.

Οι ΕΛΜΕ πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να προωθήσουν τις διεκδικήσεις του κλάδου για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία και για τα προβλήματα των αναπληρωτών. Με συντονισμό των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης να οργανώσουν άμεσα παραστάσεις διαμαρτυρίας στις δύο ΔΔΕ. Να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις αυθαιρεσίες των Διοικήσεων και των «ΠΥΣΔΕ» στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Διεκδικούμε ασφαλή και δημόσια σχολεία»
«Ας σταματήσει η επίρριψη ευθυνών στους εκπαιδευτικούς από τη δημοτική αρχή Ηρακλείου! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε σχολεία ασφαλή,...
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: «Διεκδικούμε ασφαλή και δημόσια σχολεία»
kakopoiisi
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό και εξύβριση σε βάρος γνωστού ποινικολόγου από ασκούμενη δικηγόρο
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»