Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Ο μεγάλος δάσκαλος διδάσκει με το παράδειγμά του
Μήνυμα του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών – 5 Οκτωβρίου 2023

Με αφορμή την 5η Οκτωβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών από την UNESCO, τιμάμε τον δάσκαλο και τον αγώνα του στο χώρο της εκπαίδευσης για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Μέσα από το συμβολισμό της ημέρας αυτής, καταδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στον κόσμο του σήμερα, αλλά και η υπέρτατη αξία των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Ανέκαθεν το έργο του εκπαιδευτικού ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και φορτωμένο με βαθιά ευθύνη, καθώς ο ρόλος του δεν περιορίζεται στο να μεταδίδει απλώς εξωτερικές γνώσεις, αλλά επεκτείνεται και στο να διαπαιδαγωγεί, να διαπλάθει το πνεύμα και την ψυχή των νέων, να διαμορφώνει ελεύθερους, αυθύπαρκτους ανθρώπους.

Ωστόσο, στη σημερινή κοινωνία η ταχύτητα διακίνησης των συνεχώς αυξανόμενων πληροφοριών, αλλά και η διαχείριση και αξιοποίησή τους καθιστούν το έργο του εκπαιδευτικού ακόμα πιο απαιτητικό. Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους, του συμβούλου, του καθοδηγητή, του εμψυχωτή, του δημιουργού και του εμπνευστή και διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα μέσα στην σχολική τάξη, κεντρίζει την περιέργεια των μαθητών του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τους εμπνέει. Χρειάζεται να μυήσει τους μαθητές του στο φιλέρευνο πνεύμα, να ενθαρρύνει με το ήθος του και τη στάση του, να εμφυσήσει δημοκρατικές αξίες και επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση να βοηθήσει κάθε μαθητή στην προσωπική του εξέλιξη.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πεσταλότσι, «Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του». 

Ο Νίκος Καζαντζάκης μας περιγράψει με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο το ρόλο του δασκάλου: «Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

Επίσης, οφείλουμε να εκτιμούμε τις άοκνες και συστηματικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας όχι μόνο προς την κατεύθυνση της διαπαιδαγώγησης των μαθητών, αλλά και προς την κατεύθυνση της παραγωγής πολιτισμού.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ και εγώ προσωπικά ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για την προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης και το εξαιρετικό, πολυποίκιλο έργο που κάθε χρονιά επιτελούν. Ευχόμαστε δύναμη και δημιουργικότητα σε κάθε εκπαιδευτική κοινότητα απανταχού.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις 280 θέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης
Δείτε τους πίνακες διοριστέων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις 280 θέσεις στο υπουργείο Μετανάστευσης
Αλέξης Γρηγορόπουλος
Παρεμβάσεις: 6 Δεκέμβρη μέρα μνήμης, αντίστασης κι αγώνα - 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Π.Ε και Δ.Ε για την επέτειο των 15 ετών χρόνια από τη δολοφονία
Παρεμβάσεις: 6 Δεκέμβρη μέρα μνήμης, αντίστασης κι αγώνα - 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου