Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Ο μεγάλος δάσκαλος διδάσκει με το παράδειγμά του
Μήνυμα του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών – 5 Οκτωβρίου 2023

Με αφορμή την 5η Οκτωβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών από την UNESCO, τιμάμε τον δάσκαλο και τον αγώνα του στο χώρο της εκπαίδευσης για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Μέσα από το συμβολισμό της ημέρας αυτής, καταδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στον κόσμο του σήμερα, αλλά και η υπέρτατη αξία των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Ανέκαθεν το έργο του εκπαιδευτικού ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και φορτωμένο με βαθιά ευθύνη, καθώς ο ρόλος του δεν περιορίζεται στο να μεταδίδει απλώς εξωτερικές γνώσεις, αλλά επεκτείνεται και στο να διαπαιδαγωγεί, να διαπλάθει το πνεύμα και την ψυχή των νέων, να διαμορφώνει ελεύθερους, αυθύπαρκτους ανθρώπους.

Ωστόσο, στη σημερινή κοινωνία η ταχύτητα διακίνησης των συνεχώς αυξανόμενων πληροφοριών, αλλά και η διαχείριση και αξιοποίησή τους καθιστούν το έργο του εκπαιδευτικού ακόμα πιο απαιτητικό. Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους, του συμβούλου, του καθοδηγητή, του εμψυχωτή, του δημιουργού και του εμπνευστή και διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα μέσα στην σχολική τάξη, κεντρίζει την περιέργεια των μαθητών του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τους εμπνέει. Χρειάζεται να μυήσει τους μαθητές του στο φιλέρευνο πνεύμα, να ενθαρρύνει με το ήθος του και τη στάση του, να εμφυσήσει δημοκρατικές αξίες και επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση να βοηθήσει κάθε μαθητή στην προσωπική του εξέλιξη.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πεσταλότσι, «Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του». 

Ο Νίκος Καζαντζάκης μας περιγράψει με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο το ρόλο του δασκάλου: «Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

Επίσης, οφείλουμε να εκτιμούμε τις άοκνες και συστηματικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας όχι μόνο προς την κατεύθυνση της διαπαιδαγώγησης των μαθητών, αλλά και προς την κατεύθυνση της παραγωγής πολιτισμού.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ και εγώ προσωπικά ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για την προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης και το εξαιρετικό, πολυποίκιλο έργο που κάθε χρονιά επιτελούν. Ευχόμαστε δύναμη και δημιουργικότητα σε κάθε εκπαιδευτική κοινότητα απανταχού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα