Ο γλωσσολόγος Γιάννης Οικονόμου
Ο Έλληνας που μιλάει 32 γλώσσες - Από σανσκριτικά μέχρι κινεζικά μανδαρίνικα

Ένας χαρισματικός Έλληνας κατάφερε να γίνει λήμμα στη Wikipedia, αφού μιλά τουλάχιστον 32 γλώσσες και έγινε ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη.

Ο Γιάννης Οικονόμου που έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις και έχει θεωρηθεί – όχι άδικα – φαινόμενο, λόγω της ικανότητας του να χειρίζεται με δεξιοτεχνία ένα πλήθος ξένων γλωσσών μεταξύ των οποίων κάποιες σπάνιες ή και δύσκολες.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, μιλά άπταιστα 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να επικοινωνήσει πολύ καλά σε άλλες τόσες. Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη, που έχει σπουδάσει γλωσσολογία στο ΑΠΘ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Columbia στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ενδιαφέρον για το γλωσσικό όργανο επικοινωνίας των λαών δεν έχει ατονήσει ποτέ.

Η περίπτωση του Κρητικού γλωσσολόγου είναι τόσο ξεχωριστή που έγινε και λήμμα στην αγγλόφωνη Wikipedia.

Ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, στις διάφορες συνεντεύξεις του, δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας, διαβάζοντας από το βιβλίο και λύνοντας ασκήσεις γραμματικής. Φροντίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού, παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράμματα, ακούει τραγούδια στη γλώσσα που μαθαίνει και επισκέπτεται τη χώρα προκειμένου να έρχεται σε δια ζώσης επαφή με τη γλώσσα. Η μέθοδός του αυτή όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις γλώσσες που μιλά είναι και τα: Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα, Αραβικά, Εβραϊκά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Κουρδικά, Αρμενικά, Περσικά, Σερβοκροατικά, Δανέζικα, Χίντι (Ινδία), Ουρντού (Πακιστάν), Ρουμάνικα, Τσέχικα, Φιλανδικά. Επίσης γνωρίζει αρχαίες γλώσσες όπως Σανσκριτικά, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Αβεστικά (αρχαία Ιρανικά), αρχαία Περσικά, κλασικά Αρμένικα, Γοτθικά, αρχαία Βουλγάρικα, Πάλι (γλώσσα βουδισμού), Χετιτικά, και Λουβικά (αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας).

Το βιογραφικό του στη Wikipedia

Ο Ιωάννης Οικονόμου (γεν. το 1964 στο Ηράκλειο Κρήτης) είναι Έλληνας μεταφραστής που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες από το 2002. Είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα πολύγλωσσου ατόμου, γνωρίζοντας 32 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, της αγγλικής, της ιταλικής, της γερμανικής, της ισπανικής, της γαλλικής, της φινλανδικής, της δανικής, της ρωσικής, της σουαχίλι, των εβραϊκών, των αραβικών, των μανδαρινικών και των βεγγαλικών, και σύμφωνα με αναφορές γνωρίζει ίσως και 47 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων νεκρών γλωσσών όπως η παλαιά εκκλησιαστική σλαβονική. Μιλάει 21 από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Θεωρεί ότι η κινεζική γλώσσα είναι η πιο πολύπλοκη γλώσσα για εκμάθηση. Τα κινέζικα είναι επίσης η αγαπημένη του γλώσσα. Είναι ο μόνος μεταφραστής της Επιτροπής στον οποίο έχουν εμπιστευθεί την μετάφραση απόρρητων κινεζικών εγγράφων.

Εκπαίδευση

Εμπνευσμένος από τους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη, άρχισε να μαθαίνει ξένες γλώσσες σε νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε να μελετά αγγλικά στην ηλικία των πέντε όταν μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του, γερμανικά στα επτά, ιταλικά στα 10, ρωσικά στα 13, σουαχίλι στα 14 και τουρκικά σε 16. Είχε μάθει 15 γλώσσες στην ηλικία των 20. Σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πριν συνεχίσει το μεταπτυχιακό του στις μεσανατολίτικες γλώσσες και πολιτισμούς στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Συνέχισε με Διδακτορικό στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το θέμα της διατριβής του στο Χάρβαρντ ήταν ένα κείμενο του Ζαρατούστρα γραμμένο στα αβεστικά, μια μορφή της παλαιάς ιρανικής γλώσσας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

campus
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
«Κανένας καλός φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του στο Deree για οικονομικούς λόγους» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου...
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!