εκλογές
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα κοινά, αποτελεί κατά την άποψή μου, μία απολύτως λογική συνέχεια της ύπαρξης και του ρόλου τους, ως μεταφορείς γνώσης, αλλά και ως παιδαγωγοί.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου μπαίνουν στην τελική τους ευθεία με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων εκπαιδευτικών σε όλα τα ψηφοδέλτια και τους οποίους καλούμαστε να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί οι εκπαιδευτικοί αξίζει και πρέπει να υπηρετούν την αυτοδιοίκηση για τους παρακάτω λόγους :

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα κοινά, αποτελεί κατά την άποψή μου, μία απολύτως λογική συνέχεια της ύπαρξης και του ρόλου τους, ως μεταφορείς γνώσης, αλλά και ως παιδαγωγοί.

Και αυτό γιατί, λόγω του κοινωνικοποιητικού τους ρόλου έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά με την έννοια ότι βλέπουν τα κοινά μέσα από την προοπτική του μέλλοντος και όχι του παρόντος και του προσωρινού κέρδους. Έχοντας ως βασική τους αποστολή να μεταβιβάσουν όχι μόνο παγιωμένες γνώσεις του παρελθόντος αλλά νέες και καινοτόμες δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους μαθητές να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Επίσης, έχουν μια πιο συστηματική ιδέα και εικόνα για το τι σημαίνει «κριτική σκέψη», αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή σε αυτό που λέμε «διαβουλευτική δημοκρατία». Με απλά λόγια, ο όρος αναφέρεται στο ότι προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η ανάπτυξη και ανταλλαγή επιχειρημάτων για αξίες και ιδανικά και όχι η επιβολή τους στο όνομα είτε πολιτικών ιδεολογικών εμμονών είτε οικονομίστικων αντιλήψεων περί αποτελεσματικότητας .Δεδομένου ότι η ίδια η επαγγελματική τους ταυτότητα είναι δομημένη στην συστηματική επιχειρηματολογία, στην ορθολογική οργάνωση της σκέψης και στην πρακτική της εφαρμογή με βάση το επιμέρους και όχι γενικές και αφηρημένες αρχές, έπεται ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν και την ίδια την κοινωνία στις αρχές του ορθολογικού διαλόγου. Είναι άλλο πράγμα η εξεύρεση των λύσεων και άλλο η αποδοχή των αρχών οι οποίες διέπουν τον ορθολογικό διάλογο στη βάση των οποίων κρίνονται τα εκάστοτε επιχειρήματα που σχετίζονται με αυτές τις λύσεις. Το δεύτερο είναι προϋπόθεση του πρώτου.

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ιδεώδες της προσέγγισης της πολιτικής ως μέριμνα για το κοινό καλό. Υπο τον όρο της απεμπλοκής τους από τις κομματικές γραφειοκρατίες οι οποίες δομούν τον πολιτικό λόγο στη δημόσια εκπαίδευση, το γεγονός ότι η εργασία τους έχει ως βασική αποστολή την εξυπηρέτηση του μορφωτικού ιδεώδους σε όλους τους αυριανούς πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης ή άλλης διάκρισης, σημαίνει ότι η δέσμευσή τους στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού είναι ανιδιοτελής. Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι τα προτεινόμενα επιχειρήματά τους είναι πιο πιθανό να έχουν το χαρακτήρα της καθολικότητας και όχι της κομματικής μερικότητας.

Γι αυτό λοιπόν ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ στις 8 Οκτωβρίου στηρίζουμε τους συναδέλφους μας σε όλα τα ψηφοδέλτια.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς ,

Νίκος Θεοδωρόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δυτικής Ελλάδας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την Ακαδημαϊκή Αναγνώριση 
Φοιτητές: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στη Βουλή ενάντια στην κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την Ακαδημαϊκή Αναγνώριση