σχολεια εκπαιδευση
Διαμορφώνονται οι όροι για την εφαρμογή της  «αυτονομίας», δηλ. εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου, της μετατροπής του σε σχολείο -επιχείρηση με το διευθυντή\τρια σε ρόλο manager

Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών (Κεραμέως) σχετικά με την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης δήμων και περιφερειών» καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές και οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) . Τις αρμοδιότητες των Σ.Ε. τις αναλαμβάνουν οι διευθυντές σχολείων και των ΔΕΠ το δημοτικό συμβούλιο. 

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται και θωρακίζεται  η συγκεντρωτική λειτουργία του τοπικού κράτους, ενώ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της υποτυπώδους χρηματοδότησης των σχολείων επικρατεί η αντίληψη του σχολείου της αγοράς.

Συκγεκριμένα από τη μια πλευρά, το «τοπικό κράτος» και οι φορείς του,  θωρακίζονται  ακόμα πιο συγκεντρωτικά και αντιδημοκρατικά από κάθε πιθανότητα παρέμβασης των πολιτών και των εργαζομένων.  Αφού με σειρά νομοθετημάτων των τελευταίων 15 χρόνων (Καλλικράτης, Κλεισθένης, νόμος Βορίδη) έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε το τοπικό κράτος λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κεντρικού-επιτελικού κράτους για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του σε ακόμα πιο αντιδημοκρατική-συγκεντρωτική κατεύθυνση, με τη θέσπιση ακόμη και τη μείωση του αριθμού των συμβούλων και το όριο εκλογής συμβούλου το 3%, έρχονται τώρα να «κλείσουν» κάθε χαραμάδα λαϊκής παρέμβασης.

Από την άλλη, διαμορφώνονται οι όροι για την εφαρμογή της  «αυτονομίας», δηλ. εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου, της μετατροπής του σε σχολείο -επιχείρηση με το διευθυντή\τρια σε ρόλο manager. Η υποχρηματοδότηση θα γίνει καθεστώς, τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο, η αναζήτηση πόρων στα πλαίσια της αυτονομίας και η σύνδεσή της με την αξιολόγηση των σχολείων θα ανοίξει το δρόμο να μετατραπούν τα σχολεία σε μονάδες- επιχειρήσεις, ενώ το κράτος θα αποσύρεται ουσιαστικά από την ευθύνη της χρηματοδότησης τους.

Η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Η αυτονομία”, η αξιολόγηση,  το σχολείο της αγοράς, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και…στο βάθος Κεραμέως

Σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών (Κεραμέως) σχετικά με την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης δήμων και περιφερειών» καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές και οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) . Τις αρμοδιότητες των Σ.Ε. τις αναλαμβάνουν οι διευθυντές σχολείων και των ΔΕΠ το δημοτικό συμβούλιο. Ούτως ή άλλως κι αυτές οι αρμοδιότητες ήταν περιορισμένες και πολλές φορές οι αποφάσεις αυτών ήταν προειλημμένες με ελάχιστα περιθώρια παρέμβασης των σωματείων που θεσμικά είχαν αποκλειστεί από την συμμετοχή στις σχολικές επιτροπές, ενώ ο ρόλος των δημοτικών  επιτροπών Παιδείας ήταν διακοσμητικός.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται και θωρακίζεται  η συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική λειτουργία του τοπικού κράτους, ενώ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της υποτυπώδους χρηματοδότησης των σχολείων επικρατεί η αντίληψη του σχολείου της αγοράς,

 Από τη μια πλευρά, το «τοπικό κράτος» και οι φορείς του,  θωρακίζονται  ακόμα πιο συγκεντρωτικά και αντιδημοκρατικά από κάθε πιθανότητα παρέμβασης των πολιτών και των εργαζομένων.  Αφού με σειρά νομοθετημάτων των τελευταίων 15 χρόνων (Καλλικράτης, Κλεισθένης, νόμος Βορίδη) έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε το τοπικό κράτος λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κεντρικού-επιτελικού κράτους για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του σε ακόμα πιο αντιδημοκρατική-συγκεντρωτική κατεύθυνση, με τη θέσπιση ακόμη και τη μείωση του αριθμού των συμβούλων και το όριο εκλογής συμβούλου το 3%, έρχονται τώρα να «κλείσουν» κάθε χαραμάδα κινηματικής και λαϊκής παρέμβασης.

Από την άλλη, διαμορφώνονται οι όροι για την εφαρμογή της  «αυτονομίας», δηλ. εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου, της μετατροπής του σε σχολείο -επιχείρηση με το διευθυντή\τρια σε ρόλο manager. Η υποχρηματοδότηση θα γίνει καθεστώς, τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο, η αναζήτηση πόρων στα πλαίσια της αυτονομίας και η σύνδεσή της με την αξιολόγηση των σχολείων θα ανοίξει το δρόμο να μετατραπούν τα σχολεία σε μονάδες- επιχειρήσεις, ενώ το κράτος θα αποσύρεται ουσιαστικά από την ευθύνη της χρηματοδότησης τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η νυν υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως εφαρμόζουν τον  ν. 4692/20 (που η ίδια η Ν. Κεραμέως ως υπουργός τότε της Παιδείας έφερε) όπου η αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα αποτελεί ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης στο πλαίσιο της «αυτονομίας» των σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο να προστεθεί κι ο ν. 4823/21 που δίνει υπερεξουσίες στον διευθυντή του σχολείου και καταργεί παράλληλα τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων.

Απαιτούμε:

  • Η παιδεία είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλα τα παιδιά και όχι εμπόρευμα.
  •  Έλεγχος της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της από τα σωματεία(ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Σύλλογοι γονέων)
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών, των μνημονίων και της «εξυπηρέτησης» του «χρέους».  Διπλασιασμός των επιχορηγήσεων για τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό που έχουν μειωθεί στο μισό (!) την τελευταία δεκαετία. Η ασφάλεια των μαθητών και η αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κατάλληλες υποδομές και τον αντίστοιχο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Άμεση κρατική κάλυψη των πάγιων αναγκών των σχολείων. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφώνου, ίντερνετ να πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο εσωτερικών/δήμο.
  • 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Όχι στο σχολείο επιχείρηση , όχι στην «αυτονομία» του σχολείου που παραπέμπει στην επιχειρηματική δράση, την αναζήτηση χορηγών, την εισβολή εταιρειών και την επιβάρυνση των γονέων. Όχι στην παραχώρηση χώρων του σχολείου σε ιδιωτικούς φορείς για κερδοσκοπικούς λόγους.
  • Κατάργηση των μνημονιακών νόμων, των συμφώνων σταθερότητας και αποδέσμευση από τους στόχους φια αιματοβαμμένα πλεονάσματα που επιβάλλουν κυβέρνηση – ΕΕ -  κεφάλαιο.
  • Κατάργηση όλου του αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου του «Καλλικράτη», «Κλεισθένη» και τον νόμο Βορίδη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τροχαίο με μοτοσικλέτα
Τραγικό ξημέρωμα: Νεκρός αναβάτης μηχανής μετά από σύγκρουση με φορτηγό
Τραγωδία στην Αθηνών–Κορίνθου: Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα – Η μηχανή έπεσε πάνω σε σταθμευμένο φορτηγό
Τραγικό ξημέρωμα: Νεκρός αναβάτης μηχανής μετά από σύγκρουση με φορτηγό
tzoker
Τζόκερ: Στη Θεσσαλονίκη το «χρυσό» δελτίο – Κέρδισε 5,7 εκατομμύρια ευρώ
Ένας υπερτυχερός αλλάζει τη ζωή του από τη μια στιγμή στην άλλη – Το δελτίο που παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη χάρισε την κορυφαία επιτυχία της χρονιάς
Τζόκερ: Στη Θεσσαλονίκη το «χρυσό» δελτίο – Κέρδισε 5,7 εκατομμύρια ευρώ
Έις Φρέιλι
Θρήνος στη ροκ: Πέθανε ο Έις Φρέιλι, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Kiss, σε ηλικία 74 ετών
Η μουσική του Έις Φρέιλι συνεχίζει να αντηχεί μέσα από τις κιθάρες, τα φώτα και τα μακιγιάζ μιας εποχής που δίδαξε ότι η ροκ δεν είναι απλώς μουσική,...
Θρήνος στη ροκ: Πέθανε ο Έις Φρέιλι, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Kiss, σε ηλικία 74 ετών
molivia
Έρχονται οι εξετάσεις πιστοποίησης ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς – Ποιοι συμμετέχουν και πότε ξεκινούν
Δέκα πανεπιστήμια αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων ψηφιακών δεξιοτήτων Β1, Β2 και Α’ επιπέδου – Αναμένεται η έναρξη την άνοιξη του 2026.
Έρχονται οι εξετάσεις πιστοποίησης ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς – Ποιοι συμμετέχουν και πότε ξεκινούν