apergia
«Όχι στο νομοσχέδιο τερατούργημα», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης Συλλόγου «ο Αριστοτέλης» και οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε

Στην 24ωρη απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21/9, καλούν οι εκπαιδευτικοί της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης Συλλόγου «ο Αριστοτέλης» και οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε, τονίζοντας πως πρέπει να πούμε «όχι στο νομοσχέδιο τερατούργημα».

«Το θράσος και η απληστία τους για κέρδη είναι απύθμενα!  Σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των μισθών, μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού, όταν πολλοί εργαζόμενοι ζουν  με τα ψίχουλα  των επιδομάτων και pass, βαφτίζουν δικαίωμα και επιλογή (!) του εργαζόμενου να δουλεύει σε 2 και 3 εργοδότες, 13 ώρες ημερησίως, 78 εβδομαδιαία για να τα βγάλει πέρα», τονίζουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους. 

Παράλληλα, επισημαίνουν πως «Τα σχολεία σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει με 20.000 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια και 27ρια τμήματα».

Καλούν στη συγκέντρωση με τα πρωτοβάθμια σωματεία, την Πέμπτη 21/9, στα Προπύλαια στις 11:00 πμ.

Αναλυτικά

Ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της. Η καμένη γη καπνίζει ακόμη… Τα σχολεία σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει με 20.000 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια και 27ρια τμήματα. 

Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που είναι χειρότερο ακόμα και από αυτό της διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιγραμματικά κάποιες από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Στο άρθρο 9 επιτρέπει την πολλαπλή απασχόληση, την απασχόληση εργαζόμενου σε περισσότερους του ενός εργοδότη, με ωράριο μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.

Στο άρθρο 10 εισάγει νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης χωρίς συγκεκριμένο ωράριο και μέρες εργασίας, καθώς αναφέρεται σε «πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας» που είναι «εξολοκλήρου ή ως επί το πλείστον μη προβλέψιμο»! Είναι οι συμβάσεις «ελάχιστων - μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία» χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές. Ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

Στο άρθρο 27 προσθέτει νέες κατηγορίες εργαζομένων για τις οποίες επιτρέπει την απασχόληση την Κυριακή και σε μέρες αργίας, (βιομηχανία Τροφίμων, επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους).

Με τα άρθρα 25-26 καταργεί την πενθήμερη εργασία,  επιτρέποντας στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών από Δευτέρα έως Σάββατο να απασχολούν τους εργαζόμενους και έκτη μέρα, με μόνο αντίτιμο την προσαύξηση του μεροκάματου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Στο άρθρο 31 επιφέρει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.  Όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! 

Στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου δεν ήταν επιτυχής, «η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως». Πρόκειται για νέα κατηγορία απόλυσης, που δεν εξαιρεί ούτε τις εγκυμονούσες!

Την ίδια στιγμή, χτυπάει και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση. Πέρα από τους νέους περιορισμούς στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ανοίγει το δρόμο ώστε:

Να μπορεί να έχει αναπληρωτές μιας χρήσης, εκπαιδευτικούς stand by, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία κ.α., που κάθε μέρα, ανάλογα με το κενό που προκύπτει να αλλάζουν σχολικό και εργασιακό περιβάλλον. Και αν δεν υπάρχει κενό να καλυφθεί να μην υπάρχει ούτε μεροκάματο. Να μπορεί να κρατάει έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο και αναπληρωτή, από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. στο σχολείο, αν αυτό απαιτείται για να λειτουργήσει ο πρωινός κύκλος και το ολοήμερο, σε περίπτωση που λείπουν εκπαιδευτικοί. Με άλλα λόγια, σε συνδυασμό με όλο το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων 12 ετών, μελλοντική επέκταση αυτού του θεσμικού πλαισίου στον δημόσιο τομέα σημαίνει επέκταση της ελαστικής εργασίας και των αναπληρωτών, οι 3μηνες συμβάσεις (της περιόδου του covid) μπορούν να γίνουν 2μηνες, μηνιαίες ακόμα και μιας ημέρας, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από τη μία άκρη της περιφέρειας στην άλλη θα είναι πολύ πιθανή και θα γίνεται και με τη βούλα του νόμου. 

Αυτές τις συνθήκες εργασίας επιτάσσει εξάλλου το αυτόνομο και κατηγοριοποιημένο σχολείο, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δυο δεκαετίες και η αξιολόγηση έρχεται να ελέγξει. 

Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που μας επιφυλάσσουν, θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη ζωή και την υγεία μας, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές μας και το παιδαγωγικό μας έργο, συναντιέται με τα συντρίμμια στις ζωές των πολλών, έχοντας κοινό υπόβαθρο τα κέρδη των λίγων, και ενός κράτους που είναι σταθερά εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους, το λαό και τα παιδιά του. Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα του κοινωνικού και πολιτικού κατεστημένου. Με αυτή τη βαρβαρότητα, Θα αναμετρηθούμε τώρα! 

Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα με τίτλο: «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας», υλοποιεί την οδηγία 2019/1152 και του Συμβουλίου της 20ης  Ιουνίου 2019. Εκφράζει τη σύγχρονη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» και στηρίζεται από όλα τα κόμματα πού ομνύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά). Η σχετική οδηγία που ενσωματώνει το νομοσχέδιο  ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο από την Ν.Δ και τους Χρυσαυγίτες ναζί Ευρωβουλευτές, ενώ την υπέγραψε τότε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οι βασικές ρυθμίσεις του εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο (π.χ. Γερμανία, Μ. Βρεττανία, Γαλλία), ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία”).

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα του ν. Χατζηδάκη, τη θέσπιση της δουλειάς  μέχρι τα 74 χρόνια για τους μακροχρόνια άνεργους. Στόχος τους το απόλυτο ξεζούμισμα των εργαζομένων για την προστασία και εκτόξευση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επενδύσεων.

Ο εργοδοτικός, υποταγμένος συνδικαλισμός σε πλήρη συναλλαγή με το κράτος!
“Αυτά αφορούν στον ιδιωτικό τομέα, όχι το Δημόσιο, εκτός όσων αφορούν στις απεργίες” (δήλωση  εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ 29/8.)

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, όταν ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων κ.α , όταν με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, όταν προσλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, καθαριστές/ριες με εργολάβους, εργαζόμενοι σε προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών”, σχολικοί τροχονόμοι των 150 ευρώ/μήνα...ο κατάλογος μακρύς., επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά! 

Το θράσος και η απληστία τους για κέρδη είναι απύθμενα!  Σε μία περίοδο ραγδαίας πτώσης των μισθών, μεγάλης ακρίβειας και πληθωρισμού, όταν πολλοί εργαζόμενοι ζουν  με τα ψίχουλα  των επιδομάτων και pass, βαφτίζουν δικαίωμα και επιλογή (!) του εργαζόμενου να δουλεύει σε 2 και 3 εργοδότες, 13 ώρες ημερησίως, 78 εβδομαδιαία για να τα βγάλει πέρα.  Βαφτίζουν δικαίωμα την απεργοσπασία και την προστατεύουν με ποινικοποίηση των συνδικάτων και των απεργών που την περιφρουρούν. Καταργούν εργασιακά δικαιώματα χρονών,  οδηγώντας στην εργασιακή εξουθένωση, με την ακραία εντατικοποίηση και το άγχος  να απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνουν.

Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο αποτελεί τον καθρέπτη της βαρβαρότητας του σύγχρονου καπιταλισμού που προκειμένου να ενισχύσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, δεν διστάζει να μας γυρίσει ενάμιση αιώνα πίσω. Πίσω  και από το 1886, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν εργασιακό 8ωρο, 8ωρη ξεκούραση, και 8ωρο ελεύθερο χρόνο.   

Σήμερα όμως οι αντιδραστικές επιλογές του συστήματος βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις αντικειμενικές δυνατότητες που απελευθερώνει η εξέλιξη της τεχνολογίας να ζήσουμε αλλιώς! Η αυτοματοποίηση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έχει απογειώσει την παραγωγικότητα. Υπάρχει δυνατότητα να δουλεύουμε όλοι, λιγότερο (5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο) με μεγαλύτερους μισθούς, αφού ο πλούτος που έχει παραχθεί είναι τεράστιος! Με σταθερή δουλειά, ενιαίες εργασιακές σχέσεις παντού και  ίσα δικαιώματα, με συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, πλήρη κοινωνική ασφάλιση και αµοιβές για όλους, ντόπιους και µετανάστες, γυναίκες και άνδρες, «παλιούς» και «νέους».  Με δικαίωμα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο για πολιτισµό, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, µόρφωση και ψυχαγωγία!  Σε μια κοινωνία όπου θα αποφασίζει η εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, και όχι μια µειοψηφία των ιδιοκτητών-καπιταλιστών με βάση το κέρδος.

Γι΄ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη της εποχής η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων και η διαμόρφωση ενός νέου εργατικού κινήματος που θα επιβάλει με ανυποχώρητο αγώνα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κόσμου της εργασίας.  

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία θα οργανωθεί η αντίσταση και ο Απεργιακός Ξεσηκωμός ώστε να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε:

• Πραγματικές αυξήσεις Κανένας μισθός και καμία σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ καθαρά (εισαγωγικός σε δημόσιο - ΥΕ κατηγορία - και ιδιωτικό τομέα). Κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας - τιμάριθμου για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί. 

• Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή και διατροφική φτώχεια και την έλλειψη στέγης. 

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου  στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. 

Για την ενέργεια διεκδικούμε: Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων, του ανταγωνισμού, της αγοράς. 

Για τη στέγη: Κανένας πλειστηριασμός και καμία έξωση - και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου- σε βάρος λαϊκών στρωμάτων, ντόπιων και προσφύγων. Δικαίωμα στη στέγη σε όλους. Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας. Πρόγραμμα εργατικής κατοικίας και γενναία επιδότηση ενοικίου για την πρώτη κατοικία.

Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, ενάντια στις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. – Όχι στο μαζικό ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τη διάλυση και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων δομών σε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, ΟΑΕΔ κλπ. Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς. Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, νοσοκομείων κλπ.Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις - Να επιστρέψουν στο δημόσιο η ενέργεια, το ρεύμα, το Νερό, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα βασικά κοινωνικά αγαθά, σε όφελος του λαού. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Ακύρωση των αναστολών εργασίας. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Άμεσα 35ωρο, 5ημερο. Όχι δουλειά την Κυριακή. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του ν. Κατρούγκαλου. Πίσω στα ταμεία τα κλεμμένα. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς,  χωρίς όριο ηλικίας. Αύξηση και επέκταση των ΒΑΕ.

• Τέρμα στην επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, στην καταστολή και τις παρακολουθήσεις. Κατάργηση του νόμου για τις συγκεντρώσεις και του ν. Χατζηδάκη, απειθαρχία στην εφαρμογή του. Καμιά εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Αγώνας μαζί με το φοιτητικό κίνημα για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ που συνιστά κήρυξη  ολοκληρωτικού πολέμου από την  κυβέρνηση και το κεφάλαιο και πρέπει να απαντηθεί από την ίδια την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα άμεσα και νικηφόρα. 

Κόντρα στον υποταγμένο, κυβερνητικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των κυρίαρχων παρατάξεων σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, στις ακροδεξιές φωνές που αποδεικνύονται οι πιο πιστοί υπηρέτες του συστήματος, με συσπείρωση στα α΄ βαθμια σωματεία, να μην μείνουμε σε  αναποτελεσματικές συμβολικές αντιδράσεις,   αλλά να προχωρήσουμε σε ένα άμεσο αγωνιστικό απεργιακό σχέδιο με συνέχεια και κλιμάκωση για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
Αρεταίειο-ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ - Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας