εκπαιδευτικοι
«Το ζήτημα της εκπαίδευσης, της φροντίδας, της στήριξης και της πρόνοιας των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες οφείλει να αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για όλους τους γονείς και τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στον χώρο της ειδικής αγωγής»

Ανακοίνωσε εξέδωσε η Ένωση Γονέων Χανίων μαζί με άλλους συλλόγους, με στόχο να τονίσουν την ανάγκη για μέριμνα σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ειδική αγωγή και πρόνοια στα σχολεία.

Μάλιστα υποστηρίζεται πως, «είναι χαρακτηριστικό ότι διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις, υπηρετείται πιστά η “κανονικότητα” που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική και ειδική επιστημονική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν τη σχολική χρονιά χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια».

Όπως τονίζεται το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο, ενώ το πρόβλημα εντείνει και το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, που εξυπηρετούσε ολόκληρη την Κρήτη.

«Δε θα ανεχτούμε η ανάγκη σε αναβαθμισμένη ειδική αγωγή και πρόνοια να μπαίνει στην εγκληματική ζυγαριά κόστους-οφέλους!»

Η ανακοίνωση

«Το ζήτημα της εκπαίδευσης, της φροντίδας, της στήριξης και της πρόνοιας των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες οφείλει να αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για όλους τους γονείς και τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στον χώρο της ειδικής αγωγής (εκπαιδευτικοί, ειδικό βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό προσωπικό, κ.ά.).   

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι οικογένειες των μαθητών αυτών στην καθημερινή τους ζωή, στον βιοπορισμό τους, στον καθημερινό ακατάπαυστο αγώνα για τη στήριξη των παιδιών τους είναι εκρηκτικά, μιας και οι αναγκαίες δομές είναι είτε ανεπαρκείς, είτε υποστελεχωμένες, είτε ανύπαρκτες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις, υπηρετείται πιστά η “κανονικότητα” που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική και ειδική επιστημονική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν τη σχολική χρονιά χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια.

Μόνο στα Χανιά και μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε με 40 μαθητές να μη λαμβάνουν καμία υποστήριξη για την οποία είχαν εγκεκριμένη γνωμάτευση, ενώ η πλειοψηφία των εκατοντάδων εγκρίσεων καλύφθηκε κατά το ήμισυ. Αντίστοιχα για την χρονιά που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, οι εγκρίσεις αφορούν σε 442 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης (381 για την πρωτοβάθμια και 61 για τη δευτεροβάθμια), για τις οποίες τοποθετήθηκαν 172 εκπαιδευτικοί. Δηλαδή η χρονιά ξεκίνησε με 270 κενά μόνο στην παράλληλη στήριξη!

Την ίδια στιγμή το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτίριο, χωρίς πρόσβαση ΑΜΕΑ και με τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, να δουλεύουν ακόμα και στην κουζίνα ή στον διάδρομο και τη λίστα αναμονής των παιδιών για την πολυπόθητη γνωμάτευση, στην καλύτερη περίπτωση να φτάνει 1 έτος πίσω. Επιπλέον, τα ειδικά σχολεία στεγάζονται σε κτίρια ανεπαρκή έως ακατάλληλα, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του 4ου ειδικού δημοτικού σχολείου.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, που προφανώς επηρεάζει και αφορά όλα τα σχολεία και τη λειτουργία τους, ήρθε να προστεθεί και η εξέλιξη με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, που εξυπηρετούσε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Σημειώνουμε ότι ήδη στον νομό Χανίων δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας από τις αρχές του έτους. Στο Ρέθυμνο, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των Χανίων, με αποτέλεσμα η αναμονή για εξέταση από παιδοψυχίατρο να φτάνει το ένα έτος. Επομένως η μοναδική διέξοδος ήταν η παραπομπή στην παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ.

Η απόφαση αυτή σχετικά με το κλείσιμο της δομής εγείρει έντονους προβληματισμούς και αντιδράσεις, αφού χιλιάδες οικογένειες θα αναγκαστούν είτε να στραφούν σε ιδιώτες παιδοψυχίατρους είτε να αναζητήσουν μια δημόσια δομή στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση το κόστος με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες είναι δυσβάσταχτο και προστίθεται στον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Το 2023, με την επιστήμη να εξελίσσεται ραγδαία, να έχει δώσει απαντήσεις και να προσφέρει νέα εφόδια και μέσα για την πρόληψη των αναπηριών, την πρώιμη διάγνωση, την επιστημονική-παιδαγωγική παρέμβαση, την αποκατάσταση αλλά και την παραγωγική ένταξή τους στην κοινωνία, δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι τα επιτεύγματα και οι παροχές αυτές κοστολογούνται και θα τις απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τις πληρώσουν. Δε θα ανεχτούμε η ανάγκη σε αναβαθμισμένη ειδική αγωγή και πρόνοια να μπαίνει στην εγκληματική ζυγαριά κόστους-οφέλους!

Βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των παιδιών και των οικογενειών τους. Παλεύουμε να έχουν ίσα δικαιώματα και να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική τους αφετηρία, έχοντας ως βασικό κριτήριο ότι η ολόπλευρη κοινωνική προσφορά απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία, εν προκειμένω στους μαθητές, είναι δείκτης προόδου, πολιτισμού και ανθρωπιάς μιας κοινωνίας.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

 • Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
 • Την άμεση στελέχωση με παιδοψυχίατρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του ΓΝ Χανίων και  όλες τις άλλες απαραίτητες ειδικότητες.
 • Την ΑΜΕΣΗ στελέχωση και ίδρυση όπου χρειάζεται, όλων των αναγκαίων δομών ψυχικής υγείας ανά νομό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες σε όλο το εύρος του νησιού και των γύρω νησιών, χωρίς να εξουθενώνονται οι γιατροί από τον τεράστιο όγκο δουλειάς και χωρίς να εξαθλιώνονται οικονομικά οι γονείς.
 • Τη ΣΤΑΘΕΡΗ και ΠΑΓΙΑ κάλυψη αυτών των θέσεων, μια και η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και δεν αποτελεί πολυτέλεια η περίθαλψή της αλλά ανάγκη.
 • Την άμεση στελέχωση όλων των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
 • Κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να έχει το κατάλληλο γι’ αυτό σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη πρόνοια και ειδική αγωγή, να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες.

Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα:

 1. Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων
 2. Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος-Άσπεργκερ νομού Χανίων
 3. Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αποκόρωνα
 4. Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κισάμου
 5. Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων Κρήτης
 6. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κρήτης
 7.  Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων
 8. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων
 9. Σωματείο ΑΜΕΑ νομού Χανίων»
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας