texniti_noimosyni
ΟΗΕ: Η UNESCO συνιστά να οριστεί ελάχιστη ηλικία στα 13 έτη για τη χρήση εργαλείων AI στα σχολεία

Η UNESCO κάλεσε τις κυβερνήσεις να «ρυθμίσουν γρήγορα» τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, στις σχολικές αίθουσες, μεταξύ άλλων περιορίζοντας τη χρήση τους στα μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Σε συστάσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNESCO τονίζει ότι οι δημόσιες αρχές δεν είναι έτοιμες να διαχειριστούν ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχολικές αίθουσες διδασκαλίας.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ προτείνει στις κυβερνήσεις να ορίσουν μια ελάχιστη ηλικία για τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 13 έτη.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, το ChatGPT έχει ήδη θέσει αυτό το ηλικιακό όριο για τους χρήστες του, αλλά «πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι αυτό το όριο είναι πολύ χαμηλό και στηρίζουν την αύξησή του στα 16 έτη», υπογραμμίζει η έκθεση.

Μέσα στις σχολικές αίθουσες, η αντικατάσταση των δασκάλων από τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία των παιδιών και να τα καταστήσει ευάλωτα στη χειραγώγηση, προειδοποιεί η UNESCO.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, «η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να είναι η πηγή ζημιάς και βλάβης».

«Δεν μπορεί (η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη) να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση χωρίς τη δημόσια εμπλοκή και τους ισχυρούς κυβερνητικούς κανονισμούς και διασφαλίσεις», τόνισε η Αζουλέ.

Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό έχουν αναπτυχθεί από τα τέλη του 2022, όταν το ChatGPT, που δημιουργήθηκε από την OpenAI, αποδείχθηκε ικανό να δημιουργεί συνοπτικά κείμενα, ποιήματα και συνομιλίες από συνοπτικές ερωτήσεις.

Αυτή η έκρηξη αυτών των εργαλείων έχει επίσης εγείρει φόβους για νέες μορφές λογοκλοπής ή απάτης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, χωρίς ωστόσο να μειώνει την ελκυστικότητα μιας αγοράς εκπαίδευσης που θεωρείται δυνητικά πολύ προσοδοφόρα.

Η UNESCO υπογραμμίζει με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ότι εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για παράδειγμα, δημιουργώντας υπότιτλους, υπό την προϋπόθεση ότι οι δάσκαλοι, οι χρήστες και οι ερευνητές βοηθούν στο σχεδιασμό των εργαλείων αυτών και ότι οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τη χρήση τους.

ΓΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apth
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη
«Κάτω τα χέρια από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά ΑΕΙ»
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη