φεστιβαλ
Συμμετοχή της πολιτιστικής ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας στο 2ο Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζατούνα

Σε έναν εμβληματικό χώρο, έξω από το πρώην Δημοτικό σχολείο Ζάτουνας, που από το 2006 λειτουργεί ως Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, και με έντονο το βάρος της ιστορικής μνήμης, παρουσίασε η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας το μουσικοθεατρικό της αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζάτουνα, που διοργανώθηκε στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Έλληνα δημιουργού.

Η βραδιά ξεκίνησε με εγκαίνια της έκθεσης, «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», εντός του Μουσείου, ενώ ακολούθησε σχετικό αφιέρωμα στη μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή, με τις ομιλίες του γιου του, Γρηγόρη και βουλευτών όλων των κομμάτων.

Στη συνέχεια η εικοσαεξαμελής χορωδία και ορχήστρα της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ξεδίπλωσε μουσικά  το αφηγηματικό κουβάρι της ζωής και της δράσης του Μ. Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας όλους τους μεγάλους σταθμούς του έργου του, μέσα από ενότητες όπως Ξενιτιά, Προδοσία, Ιδανικά, Αγώνας, Διωγμός, Θρήνος, Διάψευση, Ελπίδα κ.λπ, διανθισμένες με κείμενα από την αυτοβιογραφία του και μελοποιημένα ποιήματα από τους ποιητές, τους οποίους με τις μοναδικές μελωδίες του, σύστησε στο ευρύ κοινό.

φεστιβαλ

Την επόμενη ημέρα η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ παρέστη σε εκδήλωση μνήμης και τιμής, μπροστά στο καφενείο που σύχναζε ο Μ. Θεοδωράκης, όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα, όπου παρουσιάστηκε ο ιδιόχειρος χάρτης με το σχέδιο απόδρασης του κορυφαίου συνθέτη, ενώ ακούστηκαν συγκινητικές  διηγήσεις από κατοίκους της περιοχής, που έζησαν κοντά του εκείνο το διάστημα της απομόνωσης ή  από άλλους που υπήρξαν δέκτες διηγήσεων. Μοναδική η στιγμή όταν η Παιδική και Νεανική Χορωδία Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με τον μαέστρο Στέφανο Καρδιόλακα  συναντήθηκε με την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας και μαζί τραγούδησαν  "Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ".

Το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, που η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ ετοίμασε με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και σεβασμό, θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας και ευρύτερα, ενώ υπάρχει η σκέψη να διοργανωθούν ειδικές παραστάσεις για μαθητές/τριες των σχολείων της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν οι νεότερες γενιές με το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, η εμβέλεια του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.

φεστιβαλ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημαρχείο Δράμας
Υπό αυστηρό έλεγχο διαγωνισμός του Δήμου Δράμας: Καταγγελίες για παρατυπίες και κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης
Καταγγελίες για αποκλίσεις στις τεχνικές προδιαγραφές και κίνδυνος απένταξης του έργου ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 1,34 εκατ. ευρώ
Υπό αυστηρό έλεγχο διαγωνισμός του Δήμου Δράμας: Καταγγελίες για παρατυπίες και κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης
Γιάννης Παπαδομαρκάκης
Συνάντηση σήμερα Παπαδομαρκάκη και μελών ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ
Στη συνάντηση θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, την κινητικότητα και τις αναμοριοδοτήσεις  των...
Συνάντηση σήμερα Παπαδομαρκάκη και μελών ΚΥΣΠΕ - ΚΥΣΔΕ
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Αποκολλήθηκε στέγαστρο - Από θαύμα γλύτωσε φοιτήτρια (εικόνες)
Το μεταλλικό στέγαστρο αποκολλήθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων και προσγειώθηκε δίπλα σε φοιτήτρια που επέστρεφε σπίτι
Πολυτεχνείο Κρήτης: Αποκολλήθηκε στέγαστρο - Από θαύμα γλύτωσε φοιτήτρια (εικόνες)