φεστιβαλ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συμμετοχή της πολιτιστικής ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας στο 2ο Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζατούνα

Σε έναν εμβληματικό χώρο, έξω από το πρώην Δημοτικό σχολείο Ζάτουνας, που από το 2006 λειτουργεί ως Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, και με έντονο το βάρος της ιστορικής μνήμης, παρουσίασε η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας το μουσικοθεατρικό της αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζάτουνα, που διοργανώθηκε στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Έλληνα δημιουργού.

Η βραδιά ξεκίνησε με εγκαίνια της έκθεσης, «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», εντός του Μουσείου, ενώ ακολούθησε σχετικό αφιέρωμα στη μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή, με τις ομιλίες του γιου του, Γρηγόρη και βουλευτών όλων των κομμάτων.

Στη συνέχεια η εικοσαεξαμελής χορωδία και ορχήστρα της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ξεδίπλωσε μουσικά  το αφηγηματικό κουβάρι της ζωής και της δράσης του Μ. Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας όλους τους μεγάλους σταθμούς του έργου του, μέσα από ενότητες όπως Ξενιτιά, Προδοσία, Ιδανικά, Αγώνας, Διωγμός, Θρήνος, Διάψευση, Ελπίδα κ.λπ, διανθισμένες με κείμενα από την αυτοβιογραφία του και μελοποιημένα ποιήματα από τους ποιητές, τους οποίους με τις μοναδικές μελωδίες του, σύστησε στο ευρύ κοινό.

φεστιβαλ

Την επόμενη ημέρα η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ παρέστη σε εκδήλωση μνήμης και τιμής, μπροστά στο καφενείο που σύχναζε ο Μ. Θεοδωράκης, όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα, όπου παρουσιάστηκε ο ιδιόχειρος χάρτης με το σχέδιο απόδρασης του κορυφαίου συνθέτη, ενώ ακούστηκαν συγκινητικές  διηγήσεις από κατοίκους της περιοχής, που έζησαν κοντά του εκείνο το διάστημα της απομόνωσης ή  από άλλους που υπήρξαν δέκτες διηγήσεων. Μοναδική η στιγμή όταν η Παιδική και Νεανική Χορωδία Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με τον μαέστρο Στέφανο Καρδιόλακα  συναντήθηκε με την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας και μαζί τραγούδησαν  "Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ".

Το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, που η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ ετοίμασε με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και σεβασμό, θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας και ευρύτερα, ενώ υπάρχει η σκέψη να διοργανωθούν ειδικές παραστάσεις για μαθητές/τριες των σχολείων της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν οι νεότερες γενιές με το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, η εμβέλεια του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.

φεστιβαλ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026, τα θέματα στην Οικονομία ΓΕΛ
ΟΕΦΕ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις σήμερα τα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑΛ
Καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των εξετάσεων
ΟΕΦΕ: Βατά και χωρίς εκπλήξεις σήμερα τα θέματα στα μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑΛ
spoudes-stin-kypro
Υποτροφίες Καρέλια 2026-2027: Νέα ευκαιρία για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με ενίσχυση έως 20.000 ευρώ
Το Ίδρυμα Καρέλια προκηρύσσει 32 υποτροφίες για αριστούχους αποφοίτους – Έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις
Υποτροφίες Καρέλια 2026-2027: Νέα ευκαιρία για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με ενίσχυση έως 20.000 ευρώ
παραλία «Μικρό Πήλιο»
Αττική: 5 παραλίες «με άρωμα» Κυκλάδων για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις
Γαλαζοπράσινα νερά, κρυφοί κολπίσκοι και νησιώτικα τοπία λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας
Αττική: 5 παραλίες «με άρωμα» Κυκλάδων για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις
αστυνομια
Σοκ στην Άγκυρα: Πατέρας κρέμασε από το παράθυρο την 3χρονη κόρη του υπό την απειλή μαχαιριού
Δραματική επιχείρηση διάσωσης από τις Ειδικές Δυνάμεις – Συνελήφθη ο άνδρας, σώο το παιδί
Σοκ στην Άγκυρα: Πατέρας κρέμασε από το παράθυρο την 3χρονη κόρη του υπό την απειλή μαχαιριού