φεστιβαλ
Συμμετοχή της πολιτιστικής ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας στο 2ο Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζατούνα

Σε έναν εμβληματικό χώρο, έξω από το πρώην Δημοτικό σχολείο Ζάτουνας, που από το 2006 λειτουργεί ως Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, και με έντονο το βάρος της ιστορικής μνήμης, παρουσίασε η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας το μουσικοθεατρικό της αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μ. Θεοδωράκης-Αρκαδίες-Ζάτουνα, που διοργανώθηκε στις 2 και 3 Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Έλληνα δημιουργού.

Η βραδιά ξεκίνησε με εγκαίνια της έκθεσης, «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», εντός του Μουσείου, ενώ ακολούθησε σχετικό αφιέρωμα στη μνήμη του δολοφονημένου αγωνιστή, με τις ομιλίες του γιου του, Γρηγόρη και βουλευτών όλων των κομμάτων.

Στη συνέχεια η εικοσαεξαμελής χορωδία και ορχήστρα της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ξεδίπλωσε μουσικά  το αφηγηματικό κουβάρι της ζωής και της δράσης του Μ. Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας όλους τους μεγάλους σταθμούς του έργου του, μέσα από ενότητες όπως Ξενιτιά, Προδοσία, Ιδανικά, Αγώνας, Διωγμός, Θρήνος, Διάψευση, Ελπίδα κ.λπ, διανθισμένες με κείμενα από την αυτοβιογραφία του και μελοποιημένα ποιήματα από τους ποιητές, τους οποίους με τις μοναδικές μελωδίες του, σύστησε στο ευρύ κοινό.

φεστιβαλ

Την επόμενη ημέρα η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ παρέστη σε εκδήλωση μνήμης και τιμής, μπροστά στο καφενείο που σύχναζε ο Μ. Θεοδωράκης, όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα, όπου παρουσιάστηκε ο ιδιόχειρος χάρτης με το σχέδιο απόδρασης του κορυφαίου συνθέτη, ενώ ακούστηκαν συγκινητικές  διηγήσεις από κατοίκους της περιοχής, που έζησαν κοντά του εκείνο το διάστημα της απομόνωσης ή  από άλλους που υπήρξαν δέκτες διηγήσεων. Μοναδική η στιγμή όταν η Παιδική και Νεανική Χορωδία Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας με τον μαέστρο Στέφανο Καρδιόλακα  συναντήθηκε με την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας και μαζί τραγούδησαν  "Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ".

Το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, που η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ ετοίμασε με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και σεβασμό, θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας και ευρύτερα, ενώ υπάρχει η σκέψη να διοργανωθούν ειδικές παραστάσεις για μαθητές/τριες των σχολείων της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να εξοικειωθούν οι νεότερες γενιές με το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, η εμβέλεια του οποίου ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας.

φεστιβαλ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
Ενα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι οι Πανελλαδικές...
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
μαθητριες
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα...
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες