Άρης Σισσούρας
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΣΥ - Ο ρόλος του στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Άρης Σισσούρας, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Μάλιστα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Επίσης, υπήρξε ένας εκ των οργανωτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας με τη γνώση του και τις ιδέες του στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο Άρης Σισσούρας συνέδεσε το όνομά του με «την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση», καθώς ήταν «ένας από εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του ΕΣΥ, καθώς και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του».

Το «αντίο» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με βαθιά οδύνη αποχαιρετά τον Άρη Σισσούρα, ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.

Γεννήθηκε το 1938 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Μαθηματικών πάνω στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την περίοδο 1981-84 διετέλεσε Διοικητής του  ΙΚΑ.

Εκλεκτό μέλος της ΕΜΕ, διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ κατά τη διετία 1985-1987.

Εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΜΕ τις διετίες 1987-89, 1989-1991 και 2013-2015.

Ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αχαΐας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο Άρης Σισσούρας, προοδευτικός και καινοτόμος δρομολόγησε το νέο άνοιγμα της Εταιρείας στην κοινωνία. Εισήγαγε στο περιοδικό "Ενημέρωση από το Δ.Σ. " μια νέα στήλη με τον τίτλο «ΑΠΟΨΕΙΣ», πάνω στα θέματα και τους προβληματισμούς που έχουν τα μέλη για την Εταιρεία και για την παιδεία στα Μαθηματικά που θα περιλάμβανε σύμφωνα με τα γραφόμενα του ίδιου «την προβολή μιας άποψης πάνω σε ένα θέμα, με όλη την κριτική στάση και τεκμηρίωση, τις ευρύτατα και κριτικά επιστημονικά θεμελιωμένες θέσεις και αντιθέσεις πάνω στην Παιδεία και την Εκπαίδευση, τον ρόλο και την κοινωνική ένταξη του μαθηματικού, κάτι γύρω από τις νέες τάσεις και αιχμές ανάπτυξης, όπως για το μύθο και την πραγματικότητα της Πληροφορικής και του Η/Υ.

Επί της προεδρίας του ξεκίνησε η δημοσίευση στην «Ενημέρωση» των προγραμμάτων των υποψηφίων μελών στις αρχαιρεσίες για το ΔΣ και την ΕΕ της ΕΜΕ: «Αυτή τη στιγμή και ενόψει των εκλογών αποφασίσαμε και είναι ιστορικά η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην Εταιρεία, να δημοσιευτούν σε αυτή την «Ενημέρωση» τα προγράμματα και οι απόψεις υποψηφίων – συλλογικά ή ατομικά. Πιστεύουμε αυτή η δημοκρατική ευαισθησία για πλήρη ενημέρωση των μελών και ιδιαίτερα η διαφάνεια στην παρουσίαση όλων των απόψεων να διατηρηθεί σαν θεσμός».

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΜΕ κατά τη διετία της προεδρίας του το έτος 1986 ανακηρύχθηκε έτος Μαθηματικής Παιδείας και στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε από την ΕΜΕ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το "Πολυδύναμο εξαήμερο για τη Μαθηματική Παιδεία και Εκπαίδευση στη χώρα μας Μαθηματικά και Κοινωνία", ένα εξαήμερο ανάλυσης, ανοικτής συζήτησης, διαλόγου και έκθεσης έργου.

Ο ίδιος παρουσιάζει το στίγμα της προεδρίας του ως εξής: «Είναι το άνοιγμα της Εταιρείας στην Κοινωνία».

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της τον βράβευσε σε ειδική εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Το Δ.Σ. της ΕΜΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

esties-politexnioupoli
Φοιτητικές εστίες: «Βράζουν» πάνω από 1500 φοιτητές στην Αθήνα σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό...
Οι φοιτητές οργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα 17/6 στις 11 πμ παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ζητώντας να επισκευαστούν οι βλάβες, να αγοραστούν...
Φοιτητικές εστίες: «Βράζουν» πάνω από 1500 φοιτητές στην Αθήνα σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό...
ypaith
Πανελλαδικές 2024: Έναρξη Εξετάσεων Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων στις 18 Ιουνίου 2024 με Αγγλικά
Οι εξετάσεις αυτές θα διενεργηθούν από 18 έως και 28 Ιουνίου 2024, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Πανελλαδικές 2024: Έναρξη Εξετάσεων Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων στις 18 Ιουνίου 2024 με Αγγλικά