mitsotakis
Βιάζεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Κ. Μητσοτάκης με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος

Την κερκόπορτα για την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ζητώντας πρόθυμους συμμάχους στο ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη ανατροπή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που στο παρελθόν ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις και κρατά διαχρονικά σε εγρήγορση την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον φοιτητικό κόσμο.

Η Νέα Δημοκρατία κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση φρόντισε να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων κολλεγίων με των πτυχιούχων των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων – ΑΕΙ.  Σήμερα, ο τρόπος για να κάνει την αλλαγή που χρόνια τώρα ευαγγελίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος.

Να σημειώσουμε ότι το άρθρο 28 του Συντάγματος αναφέρει ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

Όπως είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή, «οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα». 

«Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πέταξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Εύχομαι ειλικρινά -γιατί εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣ0Κ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που είχε,  φάνηκε ανοιχτός σε συζητήσεις υπό όρους για την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

«Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια, που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης σχετικά και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Αλλά και ο επικεφαλής του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ είπε ότι δεν είναι αρνητικός «υπό την προϋπόθεση ότι θα προάγουν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική έρευνα και τον ελληνικό πολιτισμό στον νέο άχρωμο παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε».

«Με κουτοπονηριές και αλχημείες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όσους πρόθυμους συμμάχους κι αν βρει μέσα στη Βουλή, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο!» αναφέρει η ΚΝΕ σε σχόλιό της «για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του άρθρου 16».

«Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της, όπως άλλωστε έγινε ξανά με την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων» σημειώνει ακόμα η ΚΝΕ στο σχόλιό της και καταλήγει με το εξής «υστερόγραφο»:

«Υ.Γ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ας μη βιάζεται να πανηγυρίσει. Θα μείνει με την όρεξη, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και στις φοιτητικές εκλογές».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα