Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Εξακολουθούν να μη δίνουν πτυχία σε φοιτητές με χρέη
Εάν δεν πληρώσουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν έχουν τελειώσει το πρόγραμμα σπουδών τους

Το ζήτημα του εσωτερικού κανονισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και άλλων ΑΕΙ, ο οποίος δεν επιτρέπει σε φοιτητές και φοιτήτριες να λάβουν τα πτυχία τους ακόμα και αν έχουν τελειώσει το πρόγραμμα σπουδών τους, εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στη Φοιτητική μέριμνα, θίγουν με επιστολή τους φοιτητές του ιδρύματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει αυτό το πρόβλημα, καθώς και άλλοι φοιτητές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους στο παρελθόν έχουν έρθει αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα: Για παράδειγμα, αριστούχος τελειόφοιτη φοιτήτρια της νοσηλευτικής, δεν μπορούσε να πάρει το πτυχίο της από το ίδιο Πανεπιστήμιο  τον περασμένο Μάρτιο, λόγω οφειλής στις φοιτητικές εστίες. Όπως καταγγέλλει η φοιτήτρια τότε, για 270 ευρώ δεν της δίνουν το πτυχίο της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην ορκιστεί και να μην βρει δουλειά στο αντικείμενό της.

Πέρυσι ορκίστηκε τελικά χθές άλλος φοιτητής που δεν του έδιναν το πτυχίο επειδή χρωστούσε...150 ευρώ στην Εστία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η άρνηση απονομής πτυχίου στον Λαυρέντη Κουρελά, τελειόφοιτο φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας με την αιτιολογία ότι όφειλε χρήματα στο Πανεπιστήμιο, καθώς δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για τη διαμονή στις Εστίες, τελικά χθες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του.  Στην απονομή παραστάθηκαν και τον επεφήμησαν συμφοιτητές του και οικογένειες που βρέθηκαν στην ορκωμοσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός, που έχασε τον πατέρα του ενώ σπούδαζε και η μητέρα του νοσηλεύεται μετά από εργατικό ατύχημα, είχε αποστείλει επιστολή στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πρόβλημα λοιπόν συνεχίζεται και τώρα έχουμε νέα επιστολή από 16 φοιτητές του ιδρύματος.

Η επιστολή

Ονομάζομαι Αγγελική Μάνου, κατάγομαι από την Άρτα και είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του πρώην ΤΕΙ Λάρισας.

Στα 4 χρόνια των σπουδών μου διέμενα στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, πληρώντας όλα τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Είμαι μέλος μια τρίτεκνης οικογένειας που την ίδια περίοδο που εγώ σπούδαζα στην Λάρισα, ο μεγάλος αδερφός μου ολοκλήρωνε τις σπουδές του στην Κοζάνη και ο μικρότερος μου αδερφός ήταν μαθητής λυκείου.

Στέλνω αυτή την επιστολή στον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε με τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό των εστιών που με εμποδίζει από την απόκτηση του πτυχίου μου;

Με βάση αυτόν τον κανονισμό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν έχουν τελειώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, θεωρείται δίκαιο αυτό το «χαράτσι» που μας επιβάλλεται να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου μας;

Δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ., διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος;

Ταυτόχρονα με τις σπουδές μου δούλευα ώστε να μπορέσω να επιβιώσω. Και όχι δεν ήταν επιλογή μου. Όπως δεν είναι επιλογή των εστιακών φοιτητών και φοιτητριών να μένουν σε δωμάτια μέσα στην μούχλα και την υγρασία, με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο και το ίντερνετ να είναι ανύπαρκτο ιδιαίτερα σε περιόδους εξεταστικής.

Γι’ αυτό και εγώ, όλα αυτά τα χρόνια επέλεξα να αγωνιστώ μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο των εστιών. Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να καταργηθεί ο κανονισμός που επιβάλλει «χαράτσια» σε δημόσιες εστίες, που αποκλείει κάθε χρόνο δεκάδες φοιτητές και βάζει εμπόδια στις σπουδές μας. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Για να σταματήσει να γίνεται «διαγωνισμός φτώχειας» για ένα δωμάτιο στις εστίες. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να έχουν πραγματικά δωρεάν στέγαση και εγκαταστάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας το 2023.

Πριν λίγους μήνες, υπήρξαν άλλες δύο περιπτώσεις συναδέλφων μου που δεν μπορούσαν να πάρουν το πτυχίο τους. Επομένως, σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις δεκάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν τη δική μου, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για τις λαϊκές οικογένειες;

Οι παρακάτω φοιτητές και φοιτήτριες του Π.Θ. συνυπογράφουμε και συμφωνούμε με την παραπάνω επιστολή καθώς σε λίγο καιρό θα βρεθούμε στην ίδια θέση με τη συνάδελφο μας. Ζητάμε την κατάργηση αυτού του άδικου και αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού που βάζει εμπόδια στις σπουδές και τις ζωές μας. Περιμένουμε άμεση απάντηση σας.

Με εκτίμηση,

Αγγελική Μάνου

Αναστασία Χατζηβασίλη

Βασίλης Λαδάς

Γιώργος Τηγάνης

Δήμητρα Χατζηβασίλη

Hekuran Velikaj

Marsel Velikaj

Κωνσταντίνος Κουρελάς

Xlulio Lamaj

Πάολα Ίμπρα

Χρυσή Μπάτσου

Αντώνης Μίλλερ

Αλέξανδρος Σίνος

Βασίλης Γκάρος

Μαρίνα Τσάνκο

Μαρία Γκεοργκίεβα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα