Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» 2023-2024 - Αναλυτικές πληροφορίες
Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) για τη σχολική χρονιά 2023 -2024

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων.

Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας (βλ. σχετική εγκύκλιο με ημερ. 08/07/2020, 88621/ΓΔ4) και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Η συμμετοχή των σχολείων στο Πρόγραμμα είναι καθαρά εθελοντική.

Αίτηση συμμετοχής

Κάθε σχολείο που θέλει να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση μέσω ειδικού ιστότοπου που κοινοποιείται με την «πρόσκληση για υποβολή ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα». Αυτή η πρόσκληση προωθείται προς όλα τα σχολεία της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας ή/και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα γίνουν δεχτά 110 σχολεία. Σημειώνεται πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία τα οποία αναγορεύονται Πρέσβεις του ΕΚ μετά την αξιολόγηση των δράσεων που υλοποίησαν τη σχολική χρονιά 2022-23. Ο πίνακας με τα σχολεία αυτά θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα (https://www.europarl.europa.eu/greece) μετά το πέρας της αξιολόγησης που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2023.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα ανοίγει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα σχολεία τα οποία θα γίνουν καταρχήν δεχτά στο Πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Τα στοιχεία των καθηγητών που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί - μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα κοινοποιηθεί - μέχρι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023.

Τα ονόματα και λοιπά στοιχεία των μαθητριών και μαθητών που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα θα πρέπει να κοινοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, μαζί με τις φόρμες για τη συγκατάθεση φωτογράφησης και βιντεογράφησης τους εντός του πλαισίου των δράσεων του Προγράμματος.

Κάθε συμμετέχον σχολείο θα πρέπει να καταρτήσει μια ομάδα από 2 μέχρι 6 καθηγητές και από 6 μέχρι 12 μαθητές. Όλες οι τάξεις του λυκείου (δηλ. Α΄, Β΄ και Γ΄) θα πρέπει να εκπροσωπούνται ισάριθμα, ενώ θα πρέπει να τηρείται ισορροπία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Παράβαση αυτών των κανόνων ενδέχεται να σημαίνει απόρριψη της αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Για συμμετοχή σε δράσεις (όπως εκπαιδευτικές ημερίδες) που οργανώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος εκτός Ελλάδος, η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πληροφορίες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aeroplano
Θρίλερ στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση
Η πτήση από το Κουίνσταουν προς τη Μελβούρνη παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα κατά την απογείωση
Θρίλερ στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση