Thumbnail
Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης σχετικά με τις συνθήκες διαμονής σε δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ο Ζ' Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης «Ο Φίλιππος», δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στους συναδέλφους/ισσες ΣΕΠ και στην προσπάθειά τους για ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης μέσα δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για «προσπάθεια για περιθωριοποίηση της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού μέσα από τον «εγκλεισμό» της σε «ανοιχτές φυλακές». 

«Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το ασφυκτικό και αναξιοπρεπές πλαίσιο διαβίωσης και επιτήρησης του συγκεκριμένου πληθυσμού, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει τόσο αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση και τη σχέση τους με τους/τις συνομηλίκους τους καθώς και με την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη», τονίζουν.

Αναλυτικά

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
σχετικά με τις συνθήκες διαμονής σε δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους.

Με αφορμή την ανοιχτή επιστολής διαμαρτυρίας που εξέδωσαν οι Συντονιστές/στριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) από πολλές περιοχές της επικράτειας σχετικά με τις συνθήκες διαμονής σε δομές όλων των τύπων των μαθητών/τριών προσφύγων-αιτούντων άσυλο-μεταναστών και των οικογενειών τους, το Δ.Σ του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στους συναδέλφους/ισσες ΣΕΠ και στην προσπάθειά τους για ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης μέσα σε αυτές τις δομές. Ειδικότερα συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το ασφυκτικό και αναξιοπρεπές πλαίσιο διαβίωσης και επιτήρησης του συγκεκριμένου πληθυσμού, με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει τόσο αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση και τη σχέση τους με τους/τις συνομηλίκους τους καθώς και με την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εναντιωνόμαστε πλήρως στο ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο που δημιουργείται για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στα κέντρα αυτά, κάτι που δε συνάδει με την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια και ταυτότητα των ατόμων που εργάζονται εκεί. Σε κάθε περίπτωση η επιχειρούμενη- ως φαίνεται- προσπάθεια για περιθωριοποίηση της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού μέσα από τον «εγκλεισμό» της σε «ανοιχτές φυλακές» δεν μπορεί παρά μόνο να μας βρίσκει αντιθέτους τόσο ως πολίτες που παλεύουμε για τη διασφάλιση της Δημοκρατίας όσο και ως εκπαιδευτικούς που καθημερινά αγωνιούμε και προσπαθούμε για την συναισθηματική καλλιέργεια των μαθητών/τριών μας όσο για την ανάπτυξη ενεργών και χειραφετημένων πολιτών.

Το Δ.Σ του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Θεσ/νίκης συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων/ισσων ΣΕΠ που αφορούν:

•    Τον επανασχεδιάσμο του μοντέλου διαχείρισης των προσφύγων – αιτούντων άσυλο– μεταναστών από το Υ.Μ.Α με προτάσεις μοντέλων φιλοξενίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μικρές, αυτόνομες δομές εντός του αστικού ιστού και όχι μοντέλα εγκλεισμού και κράτησης, έξω και μακριά από τις τοπικές κοινωνίες.

•    Την υπεράσπιση από το Υ.ΠΑΙ.Θ. του αξιόλογου έργου της πρόσβασης και της ένταξης των παιδιών προσφύγων στη δημόσια τυπική εκπαίδευση που έχει επιτελεστεί όλα αυτά τα χρόνια και την προστασία των ΣΕΠ, ως εργαζόμενών του και των μαθητών/τριών από τις εξαντλητικές και ταπεινωτικές, καθημερινές διαδικασίες ελέγχου και επιτήρησης.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οκτα
Η Ελλάδα βυθίζεται σε ένα εργασιακό καθεστώς εξουθένωσης - Η 13ωρη εργασία γίνεται «κανονικότητα»
Πλέον, η ίδια η πολιτεία ανοίγει τον δρόμο ώστε ένας εργοδότης να έχει εργαζόμενους εγκλωβισμένους για 13 ώρες συνεχόμενα
Η Ελλάδα βυθίζεται σε ένα εργασιακό καθεστώς εξουθένωσης - Η 13ωρη εργασία γίνεται «κανονικότητα»
Σοφία Ζαχαράκη
Προβληματισμοί του Υπουργείου Παιδείας «για την υπερβαθμολόγηση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου»
Το Υπουργείο Παιδείας αναθέτει στην ΑΔΙΠΠΔΕ μελέτη για την υπερβαθμολόγηση και την αναβάθμιση των κριτηρίων προαγωγής και αποφοίτησης μαθητών...
Προβληματισμοί του Υπουργείου Παιδείας «για την υπερβαθμολόγηση μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου»
ΑΔΕΔΥ: Απεργία στο Δημόσιο
Νέο Πειθαρχικό: Σήμερα η μεγάλη απεργία - Ποιοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση
Σε απεργιακό κλοιό το Δημόσιο – Πανελλαδική κινητοποίηση αύριο με φόντο το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο
Νέο Πειθαρχικό: Σήμερα η μεγάλη απεργία - Ποιοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση
εκπαιδευτικός
Ο αφόρητος οικονομικός γολγοθάς των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Μισθός για ένα 15νθήμερο, φτώχεια... και δανεικά!
Αν δεν φροντίσουμε εκείνους που κρατούν το σχολείο όρθιο, πώς θα φροντίσουν εκείνοι το μέλλον των παιδιών μας;
Ο αφόρητος οικονομικός γολγοθάς των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Μισθός για ένα 15νθήμερο, φτώχεια... και δανεικά!