Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Ντροπιαστική η εικόνα της Ελλάδας στην τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δημοσιοποίησε έκθεση της EDF για την εργασία των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, σκιαγραφώντας τη ντροπιαστική εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση με το μικρότερο ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία.

Η έρευνα

  • «Μόνο το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ απασχολούνται με μισθωτή εργασία.
  • Μόνο το 49% των γυναικών και το 47,4% των νέων με αναπηρία απασχολούνται με μισθωτή εργασία.
  • Σε Ελλάδα και Ιρλανδία εργάζεται λιγότερο του ένα τρίτου των ατόμων με αναπηρία (32,6%)
  • Ακολουθεί η Κροατία με μόλις 37% και η Ισπανία με 39%

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, δήλωσε:

«Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των δικών μας εμπειριών και των εμπειριών των ατόμων χωρίς αναπηρία. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να μας αποκλείουν - και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε μια Εγγύηση Απασχόλησης και Δεξιοτήτων για την Αναπηρία που θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού».

Η νέα έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στην Εργασία», που κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου 2023, αποκαλύπτει το επίμονο χάσμα στην πρόσβαση σε ποιοτική απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 51,3% των ενεργών ατόμων με αναπηρία σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ απασχολούνται με μισθωτή εργασία. Επιπλέον, οι γυναίκες και οι νέοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση: μόνο το 49% των γυναικών και το 47,4% των νέων με αναπηρία απασχολούνται με μισθωτή εργασία.

Τα ευρήματα της έκθεσης του EDF έρχονται να επικυρώσουν ουσιαστικά το 13ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 15 Μαΐου, με τίτλο «Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός για τα άτομα με αναπηρία».

Σύμφωνα με την έκθεση του EDF, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη σε 4 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία ηγούνται αυτής της ντροπιαστικής κατάστασης, με λιγότερο από το ένα τρίτο (32,6%) των ατόμων με αναπηρία να εργάζονται. Ακολουθεί η Κροατία με μόλις 37% και η Ισπανία με 39%.

Αν εξετάσουμε την πλήρη απασχόληση η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη, ειδικά για τις γυναίκες με αναπηρία. Σε 11 χώρες, λιγότερο από το 20% των γυναικών με αναπηρία απασχολούνται με πλήρη απασχόληση. Μεταξύ αυτών: Ιρλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία είναι, κατά μέσο όρο, πιο μορφωμένες από τους άνδρες με αναπηρία.

Το χάσμα μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και χωρίς αναπηρία -το «χάσμα στην απασχόληση των ατόμων με αναπηρία»- είναι σαφές και ποικίλλει πάρα πολύ. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 24,4 ποσοστιαίες μονάδες - αλλά οι διαφορές στα κράτη μέλη με τις χειρότερες επιδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες: Ιρλανδία 38,6, στο Βέλγιο  36,3 ποσοστιαίες μονάδες, στη Βουλγαρία 33 ποσοστιαίες μονάδες). Η χαμηλότερη διαφορά (Πορτογαλία) εξακολουθεί να είναι 18,2 ποσοστιαίες μονάδες.»

Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Νέα Πιστοποίηση Υπολογιστών - Εξ αποστάσεως - Παίρνετε το ECDL από το σπίτι σας σε 2 μέρες

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βρεφος
Πύργος: Ανθρώπινες οι δαγκωματιές στο 10 μηνών βρέφος – Στη φυλακή μητέρα και σύντροφός
Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση για το κοριτσάκι από τον Πύργο – Ο σύντροφος ομολόγησε πως δάγκωνε το μωρό όταν βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ
Πύργος: Ανθρώπινες οι δαγκωματιές στο 10 μηνών βρέφος – Στη φυλακή μητέρα και σύντροφός
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΥΠΑΙΘΑ: Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
Η πρόσκληση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84 και ΠΕ89.01
ΥΠΑΙΘΑ: Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών
predator2.jpg
Υπόθεση Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών σε δεύτερο βαθμό
Η δευτεροβάθμια δίκη ορίστηκε μετά τις εφέσεις που άσκησαν οι καταδικασθέντες κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, η οποία...
Υπόθεση Predator: Στις 11 Δεκεμβρίου η δίκη των τεσσάρων επιχειρηματιών σε δεύτερο βαθμό