«Ελεύθερη» επιλογή σχολείου: Μέτωπο ΟΙΕΛΕ, εργατικών κέντρων και γονέων για να μην εφαρμοστεί
ΟΙΕΛΕ: Με την ελεύθερη γονεϊκη επιλογή και τα voucher, καταργείται το δημόσιο σχολείο και μετατρέπεται το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας σε εμπόριο

Κοινό μέτωπο με τα εργατικά κέντρα και τους γονείς των μαθητών προκειμένου να μην εφαρμοστεί η «ελεύθερη επιλογή του γονέα για την σχολική μονάδα του παιδιού του», που έχει εξαγγείλει ήδη η ΝΔ στο πρόγραμμά της για την παιδεία, επιχειρεί να δημιουργήσει η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) 

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας και στην ΑΣΓΜΕ για την ανάληψη κοινών δράσεων προκειμένου η εξαγγελία αυτή να μείνει στα χαρτιά.

Οπως τονίζει, «με την ελεύθερη γονεϊκη επιλογή και τα voucher, καταργεί το δημόσιο σχολείο και μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας σε εμπόριο. Αυτοί που πλήττονται από τις συγκεκριμένες πολιτικές είναι τα παιδιά των μη προνομιούχων που θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την μοίρα των γονέων τους: Εργασιακή εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση»

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ αποκάλυψε στους πολίτες με ανακοινώσεις της τι κρύβεται πίσω από τη δήθεν αθώα προσθήκη στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία της δέσμευσης για «ελεύθερη επιλογή του γονέα για την σχολική μονάδα του παιδιού του». Εξηγήσαμε τόσο το θεωρητικό πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και voucher όσο και το πλάνο για παράδοση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα χέρια της αγοράς.

Επειδή όμως, δυστυχώς, στο προεκλογικό διάλογο ελάχιστα θίγονται τα ζητήματα της Παιδείας και το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της διάλυσης του δημόσιου σχολείου μέσω της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των voucher, η ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να απευθυνθεί και πάλι στα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, στο πυρήνα δηλαδή των ανθρώπων της εργασίας (επισυνάπτεται η επιστολή). Όπως είχε συμβεί και με την Πρωτοβουλία για την Παιδεία ΟΙΕΛΕ-45 Εργατικών Κέντρων από όλη τη χώρα με την οποία ζητούσαμε την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την διεξαγωγή εξετάσεων των ιδιωτικών σχολείων υπό δημόσιο έλεγχο, έτσι και σήμερα απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας για να του κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) η κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε από την Ανώτατη Εκπαίδευση 25.000 μαθητές και τους παρέδωσε στις αρπάγες των ΙΕΚαρχών και Κολλεγιαρχών. Με την ελεύθερη γονεϊκη επιλογή και τα voucher, καταργεί το δημόσιο σχολείο και μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας σε εμπόριο. Αυτοί που πλήττονται από τις συγκεκριμένες πολιτικές είναι τα παιδιά των μη προνομιούχων που θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την μοίρα των γονέων τους: Εργασιακή εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση.

Με την Πρωτοβουλία ενημέρωσης η ΟΙΕΛΕ θα επιδιώξει όχι μόνο να πληροφορηθούν εκατοντάδες χιλιάδες γονείς για το δυστοπικό σχέδιο της ΝΔ για την Παιδεία, αλλά για να διοργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου η προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ να μην εφαρμοστεί. Τέλος, θα αποσταλεί πρόσκληση συνάντησης με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) για να συζητηθεί το απολύτως κρίσιμο για την επιβίωση της δημόσιας εκπαίδευσης αυτό ζήτημα.

Η επιστολή

ΠΡΟΣ: Τα Εργατικα Κέντρα της χώρας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, στην καρδιά του κόσμου της εργασίας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε (όπως είχαμε πράξει και με την Πρωτοβουλία για την Παιδεία το 2021) για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που απειλεί την ύπαρξη της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται για την προεκλογική εξαγγελία την ΝΔ για την καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των κουπονιών (vouchers) στο δημόσιο σχολείο.

Για την αναλυτικότερη ενημέρωση σας, επισυνάπτουμε δύο σχετικές ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ που περιγράφουν το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από την ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και το σχέδιο για την παραχώρηση μεγάλου τμήματος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες. Την προηγούμενη τετραετία με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ΕΒΕ, 25.000 μαθητές κόπηκαν από την Ανώτατη Εκπαίδευση και παραδόθηκαν στα νύχια των ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολλεγίων, ενώ περιφερειακά κυρίως Πανεπιστήμια απαξιώθηκαν και φυλλοροούν. Σήμερα, οι δεσμεύσεις της ΝΔ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων οδηγούν στην εξαγγελία για τα vouchers που δεν θα οδηγήσουν, όπως ψευδώς αναφέρεται, στην ελεύθερη επιλογή γονέων για το σχολείο του παιδιού τους, αλλά στην επιλογή μαθητών από τα σχολεία. Έτσι, θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων. Στην μία ταχύτητα θα είναι τα ιδιωτικά σχολεία (με αυξημένα πλέον δίδακτρα) μαζί με μία ομάδα δημόσιων σχολείων σε προνομιούχες περιοχές που θα έχουν υψηλή ζήτηση και θα επιλέγουν μαθητές με πελατειακές μεθοδεύσεις. Στην δεύτερη ταχύτητα θα είναι τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, εντελώς εξαθλιωμένα από την έλλειψη χρηματοδότησης, που είτε θα κλείσουν, είτε θα λειτουργούν ως φαντάσματα του εαυτού τους, είτε θα «σωθούν» με την οικονομική παρέμβαση κάποιου επιχειρηματία ή κάποιας εκπαιδευτικής «αλυσίδας». Όπως μας δίδαξε και το βρετανικό παράδειγμα, όπου αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε, το δημόσιο σχολείο αποτελεί πια παρελθόν. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε, για την κοινωνία θα είναι οδυνηρές. Οι ανισότητες θα γιγαντωθούν και τα παιδιά των μη προνομιούχων, των εργαζόμενων, των άνεργων δεν θα υποχρεώνονται να επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση μόνο σε μεταλυκειακό επίπεδο (όπως συμβαίνει σήμερα μετά την καθιέρωση της ΕΒΕ) αλλά από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση! Αυτό, άλλωστε, συνέβη και με το χώρο της Υγείας. Η απαξίωση του ΕΣΥ οδήγησε τους πολίτες σε ιδιωτικές μονάδες.

Με την επιστολή μας αυτή σας καλούμε σε κοινές δράσεις και ενέργειες, προκειμένου η εξαγγελία αυτή να μείνει στα χαρτιά. Είμαστε στη διάθεσή σας για τη διενέργεια κοινών εκδηλώσεων ενημέρωσης για τους γονείς και τους εργαζόμενους της περιοχής σας.

https://oiele.gr/i-diolou-symptomatiki-syndesi-tis-eleftheris-goneikis-epilogis-me-tin-ependytiki-epelasi-stin-paideia-i-allios-i-kyvernitiki-methodefsi-metaforas-chrimatos-apo-ti-dimosia-stin-idiotiki-ekpaidefsi/

https://oiele.gr/eleftheri-goneiki-epilogi-kai-vouchers-sto-programma-tis-nd-to-telos-tis-dimosias-ekpaidefsis/

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aeroplano
Θρίλερ στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση
Η πτήση από το Κουίνσταουν προς τη Μελβούρνη παρουσίασε πρόβλημα στον κινητήρα κατά την απογείωση
Θρίλερ στον αέρα: Άρπαξε φωτιά ο κινητήρας και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση