σχολεια-υπο-καταρρευση
Εκτεταμένες φθορές με αποκολλήσεις μαρμάρων στη σκάλα, φωτιστικά διαδρόμων που δεν λειτουργούν, φθορές σε σκέπαστρο αίθριου και με υγρασίες στους τοίχους

Την προηγούμενη εβδομάδα το alfavita.gr έγραφε για ότι το 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Βύρωνα έκλεισαν μέχρι νεοτέρας μετά από την αποκόλληση ολόκληρων κομματιών από την ταράτσα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας μαθητής και ένας άλλος να γλυτώσει από τύχη. 

«Άρχισαν να πέφτουν ολόκληρα κομμάτια από διάφορα σημεία της ταράτσας εν ώρα λειτουργίας των δύο σχολείων που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα» εξηγεί μιλώντας στο alfavita.gr ο αντιπρόεδρος της Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και εκλεγμένος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, Γιάννης Μοσχονάς. 

«Τα σχολεία έκλεισαν και ήρθε ένας μικρός γερανός του δήμου να ελέγξει το κτιριακό πρόβλημα. Σε όποιο σημείο της ταράτσας ακουμπούσε ο γερανός έπεφταν κομμάτια κάτωΕίναι όλο σαθρό το διανοείστε;» δηλώνει αγανακτισμένος.

«Ευτυχώς το ένα παιδί τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι του και είναι καλά στην υγεία του, όμως το γεγονός αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως τα σχολεία είναι παρατημένα. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όλες τις δημόσιες δομές, με ευθύνη και των δήμων που συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως οι ευθύνες δεν είναι ίδιες, όμως οφείλουν να διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση του κτιρίου: εκτεταμένες φθορές με αποκολλήσεις μαρμάρων στη σκάλα, φωτιστικά διαδρόμων που δεν λειτουργούν, φθορές σε σκέπαστρο αίθριου και με υγρασίες στους τοίχους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μάρτιος του 2023 κλείνει, λόγω πτώσης σοβάδων από τα στηθαία, το σχολικό συγκρότημα της  Ανάληψης στο οποίο στεγάζονται το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Βύρωνα και οι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση. Τι συνέβη;

Στις 13/3/2023 ένα κομμάτι σοβά έπεσε πάνω σε ένα μαθητή που ευτυχώς κτύπησε ελαφρά. Στις 14/3 έπεσε ένα ακόμα κομμάτι σοβά στον αύλειο χώρο. Μετά από αυτά τα περιστατικά, έγινε επίσκεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εκτεταμένες αποκολλήσεις και χρειάζεται έλεγχος και επισκευές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου ημ. 21/3/2023 τα σχολεία «θα μείνουν κλειστά για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εκτελεστούν κατεπείγουσες εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση σαθρών σοβάδων στις μετόπες του σχολείου». 

Χρειάστηκαν αποξηλώσεις σαθρών κομματιών στις μετώπες και του αρχικού κτιρίου κατασκευής 1965, αλλά και στου νέου κτιρίου μεταγενέστερης κατασκευής. 

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων στα σχολεία της Ανάληψης δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στο σχολικό συγκρότημα με αποκολλήσεις σοβάδων. Και δεν είναι και τα μόνα προβλήματα που υπάρχουν. 

Αφού είναι εκτεταμένες φθορές με αποκολλήσεις μαρμάρων στη σκάλα, με φωτιστικά διαδρόμων που δεν λειτουργούν, με φθορές σε σκέπαστρο αίθριου, με υγρασίες , όπως αποτυπώνονται και σε πολλές ακόμα φωτογραφίες.   

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 22/2/2023 με την παρουσία εκπροσώπων συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών είχε ως έκτακτο θέμα την ενημέρωση για την κατάσταση του σχολείου.

Παρουσιάστηκε  από πλευράς γονέων και εκπαιδευτικών η προβληματική κατάσταση σε αυτό το σχολείο και σε άλλα (Καρέα κλπ). Υπήρξαν εύλογες διαμαρτυρίες και απαιτήσεις για ελέγχους από το δήμο πριν τα παιδιά ξεκινήσουν τα μαθήματα κάθε χρόνο.

Από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας απαντήθηκε ότι δεν υπήρχαν εμφανείς ρωγμές, φθορές και ενδείξεις και δεν προβλέπεται να γίνεται τακτικός ετήσιος έλεγχος και να υπογράφονται  πιστοποιητικά  καταλληλότητας.

Ενώ, αναφέρθηκε ότι στο σχολείο έχει γίνει μακροσκοπικός αντισεισμικός έλεγχος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όμως, πρόκειται για σχολείο στο οποίο πρόσφατα έγιναν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης  κόστους 670.000 € αλλά, παρά την έκταση των εργασιών και την αναγκαιότητα πρότερου ελέγχου της κατάστασης του κτιρίου, δεν εντοπίστηκαν από την τεχνική υπηρεσία τα προβλήματα. Οι ρωγμές που φαίνονται στη φωτογραφία 8 δεν είναι πρόσφατες. Ρωτάμε: όταν έγιναν οι εργασίες  ενεργειακής  αναβάθμισης στην ταράτσα κανείς δεν τις είδε;  
 
Γιατί αυτές δεν αποκαταστάθηκαν, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα αργότερα και να προληφθούν καταστάσεις, όπως η τωρινή;

Η δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι παρέμβηκε έγκαιρα. Σκεφτείτε και να μην παρέμβαινε «έγκαιρα», πόσο χρόνο θα έμενε κλειστό το σχολείο. Ανέφεραν ότι είναι μικρή η κεντρική επιχορήγηση για έργα συντήρησης των σχολείων και για αυτό χρειάζεται να συμπληρώνουν χρήματα κάθε χρόνο από ίδια έσοδα. 

Όμως, στην ίδια συνεδρίαση έφερναν εισήγηση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων με μείωση των προβλεπόμενων κατά 60.000 €, αφήνοντας από 74.440 € αρχικά μόνο 14.000 € για δαπάνες συντήρησης σε όλα τα σχολεία του Βύρωνα, που δεν φτάνουν ούτε για βαψίματα. Ανακοίνωσαν ότι μέχρι να τελειώσουν οι επισκευές ότι μπορεί να κάνουν μαθήματα τα παιδιά της 3ης Λυκείου στην πτέρυγα που στεγάζεται ένα μέρος του 1ου Γυμνάσιου. 

Ο δήμος δεν κρίνεται από το αν παρεμβαίνει πυροσβεστικά εκ των υστέρων, αλλά από το αν κάνει έγκαιρα προληπτικούς ελέγχους και παίρνει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ως Αριστερή Παρέμβαση επιμέναμε και απαιτήσαμε να δημιουργηθεί ένας κανονισμός-πρωτόκολλο (και ας μην προβλέπεται από το Υπουργείο Παιδείας ή το δήμο μέχρι τώρα) που θα προβλέπει να γίνονται κάθε έτος πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι αναγκαίοι έλεγχοι για τα δομικά στοιχεία, τις μηχανολογικές-υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κ.α. και όπου απαιτείται να γίνονται έγκαιρα  οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και μετά από αυτές να υπάρχει πρακτικό καταλληλότητας για την ασφάλεια των σχολείων και των παιδικών σταθμών, προκειμένου να ξεκινούν τα μαθήματα. Παρά το ότι η δημοτική αρχή ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς κάποια απόφαση, αλλά μόνο με προφορικές δεσμεύσεις από το δήμαρχο τελικά πάρθηκε απόφαση για το θέμα όπως και να υπάρξει άμεσα έλεγχος για την κατάσταση όλων των σχολικών κτιρίων.

Επίσης, απαιτείται να προχωρήσει δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία τώρα και εργασίες
ενίσχυσης της στατικής αντοχής των σχολικών κτιρίων, όπου χρειάζεται, με δεδομένο ότι αρκετά σχολικά κτίρια είναι κατασκευασμένα πριν την ισχύ του νέου αντισεισμικού κανονισμού (το αρχικό κτίριο της Ανάληψης είναι κατασκευής του 1965, τα δημοτικά σχολεία Αγ. Τριάδας κατασκευής προ του 1935,  κοκ). Ενώ την ίδια ώρα στις αποξηλώσεις των επιχρισμάτων στο κτίριο της Ανάληψης, εμφανίστηκαν διαβρώσεις και στον οπλισμό υποστυλωμάτων και απαιτούμε να γίνει τώρα στατικός έλεγχος στο κτίριο (φώτο 9).

Η ασφάλεια των παιδιών είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν επιτρέπεται καμιά παράλειψη ή αμέλεια για το θέμα.

Να δοθεί τώρα προτεραιότητα και κονδύλια για τα έργα συντήρησης και υποδομών, για να έχουμε επαρκή, σύγχρονη ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα παιδιά και να βρεθούν νέοι χώροι για σχολική στέγη. Δεν έχουν καμιά κοινή ωφέλεια και χρησιμότητα για τους κατοίκους τα εκατομμύρια € που ξοδεύονται από διάφορα προγράμματα σε επιλέξεις δαπάνες της Ε.Ε. για έργα βιτρίνας, ψευτοαναπλάσεις-τσιμεντοποιήσεις πλατειών, «μελέτες» κλπ, παρά μόνο για τις εταιρίες που συνδέονται με τα λόμπυ των Βρυξελών και με τα τοπικά συμφέροντα.

Η τραγική κατάληξη με το σεισμό στην Τουρκία, με την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και όσα έχουμε ζήσει δεν επιτρέπει καμιά αμέλεια σε θέματα υποδομών και ασφάλειας ειδικά σε χώρους που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και η νέα γενιά.

Οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη τους και για αυτό θα αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε τις ανθρώπινες ανάγκες κόντρα στις πολιτικές κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που βάζουν σε προτεραιότητα τις δαπάνες και τους σχεδιασμούς των εταιρειών και των «επενδυτών».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»
Τι αναφέρει η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων για το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της πόλης
Ένωση Γονέων Χανίων: Για τα σχέδια μετεγκατάστασης σχολείων - «Δε θα μας πιάσετε στον ύπνο»
αφισα
ΑΠΘ: Θεατρική παράσταση από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας «Bald Theatre»
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί Σάββατο (01/06) και ώρα 20:00
ΑΠΘ: Θεατρική παράσταση από τη φοιτητική ομάδα του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας «Bald Theatre»