Νεοελληνική Γλώσσα: Το πρόγραμμα σπουδών για τις τάξεις Λυκείου
Αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας για τις τρεις τάξεις του Λυκείου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1948/24-3-2023, το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας που αφορά τις τάξεις Α', Β', Γ' Γενικού Λυκείου. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας.

Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών, πλην της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά, σε συνδυασμό με τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά Γενικά Λύκεια της χώρας κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Η περαιτέρω εφαρμογή του θα ορισθεί με νέα υπουργική απόφαση. 

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Το Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα στο Λύκειο αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, τόσο στη θεωρητική του βάση όσο και στις αρχές της διδακτικής πλαισίωσης και μάθησης. Ακολουθεί την παράδοση της κειμενοκεντρικής και επικοινωνιακής προσέγγισης της γλώσσας που υιοθετήθηκε σε προηγούμενα Προγράμματα Σπουδών και αντιπαρατίθεται σαφώς σε παλαιότερες μορφές διδασκαλίας που επικεντρώνονταν αποκλειστικά στους γλωσσικούς τύπους. 

Το γνωστικό αντικείμενο της Νεοελληνικής Γλώσσας διακρίνεται για την ιδιαιτερότητά του σε σχέση με όλα τα άλλα αντικείμενα του σχολείου, καθώς το βασικό περιεχόμενό του, το γλωσσικό σύστημα, έχει κατά κανόνα κατακτηθεί με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο πριν από την έναρξη της σχολικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έρχονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας μόνο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, αλλά και για να διευρύνουν το γλωσσικό τους ρεπερτόριο με τροπικότητες, όπως ο γραπτός λόγος, ποικιλίες, όπως η πρότυπη γλώσσα και άλλες γεωγραφικές, κοινωνικές και λειτουργικές ποικιλίες, καθώς και κειμενικά είδη με τα οποία μπορεί να μην έχουν ήδη εξοικειωθεί μέσω της κοινωνικοποίησής τους στις γλωσσικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν Απώτερος σκοπός της γλωσσικής διδασκαλίας στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι όλοι/- ες οι μαθητές/-τριες να είναι σε θέση να εκφράζονται στον προφορικό και γραπτό λόγο με ευχέρεια, ακρίβεια και πραγματολογική καταλληλότητα, ώστε να μεταδίδουν τις ιδέες και τις αξιολογήσεις τους στους άλλους και να επικοινωνούν με αυτούς ενεργά μέσω της παραγωγής και της πρόσληψης του λόγου. 

Σύμφωνα με την αρχή της διαφοροποιημένης προσέγγισης στη διδασκαλία και τη μάθηση, βασική παράμετρος για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η αναγνώριση της ποικιλομορφίας, των αναγκών, των δυνατοτήτων, της ατομικότητας και της συνολικής βιογραφίας όλων των μαθητών/-τριών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideysi_apostasi_online.jpg
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
Τα διαδικτυακά μαθήματα απευθύνονται σε οποιονδήποτε, χωρίς να προαπαιτούνται γνώσεις Πληροφορικής ή άλλες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ3.jpg
Σχολεία: Για τα ερωτηματολόγια της ιδιωτικής εταιρείας ICAP ADVISORY σχετικά με την Ειδική Αγωγή
Αντί να δοθεί γενναίο κονδύλι ώστε στο 2023 η Ειδική Αγωγή να μη στεγάζεται σε κοντέινερ, να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά, να υπάρξει...
Σχολεία: Για τα ερωτηματολόγια της ιδιωτικής εταιρείας ICAP ADVISORY σχετικά με την Ειδική Αγωγή
υπουργειο Παιδείας.jpg
Εκπαιδευτικοί: Σχετικά με τις εκκρεμότητες στις υπηρεσιακές μεταβολές
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αποστείλει άμεσα  νέο αίτημα εξαίρεσης, έτσι ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τα...
Εκπαιδευτικοί: Σχετικά με τις εκκρεμότητες στις υπηρεσιακές μεταβολές