ΕΚΠΑ
Κάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Πολύμορφη και συμπεριληπτική, η γαλλοφωνία είναι μια ζωντανή και διαρκώς διευρυνόμενη κοινότητα χωρών και ανθρώπων των πέντε ηπείρων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα τη Γαλλική και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Η Γαλλική περιλαμβάνεται ανάμεσα στις κύριες γλώσσες επικοινωνίας του πλανήτη: 321 εκατομμύρια άνθρωποι τη μιλούν, γεγονός που την καθιστά την 5η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και την 4η σε χρήση στο Ίντερνετ. Όπως και η Αγγλική, η Γαλλική παραμένει γλώσσα εργασίας πολλών διεθνών οργανισμών.

Πέρα και πάνω από αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, η γαλλοφωνία αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλει στην πολιτισμική πολλαπλότητα ενός κόσμου ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σημασία της κοινωνικής συνοχής, καλλιεργεί την ανεκτικότητα και προασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία και την ισότητα.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Γαλλοφωνία είναι ένας διεθνής οργανισμός (Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας), με 88 χώρες μέλη που έχουν κοινές αρχές και αξίες: την προώθηση της γαλλικής γλώσσας διεθνώς αναγνωρισμένης ως μεγάλης γλώσσας πολιτισμού, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας. H Ελλάδα είναι, από το 2004, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και συμμετέχει ενεργά στο σημαντικό αυτό παγκόσμιο forum.

Στο ΕΚΠΑ, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μέσα από την πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχει, καθιστά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του φορείς των αξιών της γαλλοφωνίας και ενεργά μέλη μιας δυναμικής και ελκυστικής γλωσσικής κοινότητας που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διεκ αιμοδοσία
Απίστευτο: Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας οι αναπληρωτές ακόμα και ... στις άδειες αιμοδοσίας!
Άλλο ένα δικαίωμα των αναπληρωτών καταστρατηγείται: Απόφαση για κατάργηση της άδειας της ημέρας της αιμοληψίας, αν αυτή δεν ολοκληρωθεί ακόμα κι αν...
Απίστευτο: Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας οι αναπληρωτές ακόμα και ... στις άδειες αιμοδοσίας!