ΕΚΠΑ
Κάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Πολύμορφη και συμπεριληπτική, η γαλλοφωνία είναι μια ζωντανή και διαρκώς διευρυνόμενη κοινότητα χωρών και ανθρώπων των πέντε ηπείρων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα τη Γαλλική και τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Η Γαλλική περιλαμβάνεται ανάμεσα στις κύριες γλώσσες επικοινωνίας του πλανήτη: 321 εκατομμύρια άνθρωποι τη μιλούν, γεγονός που την καθιστά την 5η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και την 4η σε χρήση στο Ίντερνετ. Όπως και η Αγγλική, η Γαλλική παραμένει γλώσσα εργασίας πολλών διεθνών οργανισμών.

Πέρα και πάνω από αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, η γαλλοφωνία αποτελεί προνομιακό πεδίο έκφρασης της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλει στην πολιτισμική πολλαπλότητα ενός κόσμου ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σημασία της κοινωνικής συνοχής, καλλιεργεί την ανεκτικότητα και προασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία και την ισότητα.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Γαλλοφωνία είναι ένας διεθνής οργανισμός (Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας), με 88 χώρες μέλη που έχουν κοινές αρχές και αξίες: την προώθηση της γαλλικής γλώσσας διεθνώς αναγνωρισμένης ως μεγάλης γλώσσας πολιτισμού, την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλωσσικής πολυμορφίας. H Ελλάδα είναι, από το 2004, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και συμμετέχει ενεργά στο σημαντικό αυτό παγκόσμιο forum.

Στο ΕΚΠΑ, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μέσα από την πολύπλευρη εκπαίδευση που παρέχει, καθιστά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του φορείς των αξιών της γαλλοφωνίας και ενεργά μέλη μιας δυναμικής και ελκυστικής γλωσσικής κοινότητας που ενώνει και τις πέντε ηπείρους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πως να χάσετε λίπος από την κοιλιά: Μια γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα και προπαντός υγιεινή

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα