EPAL
Χαρά Νίκα (Πρόεδρος ΕΛΜΕ): Είναι αδιανόητο σήμερα με τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας να κινδυνεύει η ζωή των  μαθητών στο σχολείο τους

Η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΠΑΛ στον Βούρκο της Χαλκίδας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων εδώ και κάμποσο καιρό στο νησί με το θέμα να έρχεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς η ασφάλεια των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών στο κτήριο είναι μείζονος σημασίας.

Κάθε μέρα που περνά ενέχει την αγωνία ενός πιθανού σεισμού που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα (1ο, 2ο και Εσπερινό ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστήρια του συγκροτήματος. Μιλάμε για 1700 περίπου άτομα συνολικά, μαθητές και εκπαιδευτικούς που στεγάζονται εκεί.

Η δήμαρχος Χαλκιδέων μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με την συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι παρέμβασης στο ΕΠΑΛ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όσο αφορά το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ στο Βούρκο, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την ακαταλληλότητα 2 αιθουσών καθώς και υποσχέσεις για επεμβάσεις στο χώρο. Όμως, η απαγόρευση χρήσης των αιθουσών δε δίνει λύση στους καθηγητές για το που θα στεγάζονται από δω και στο εξής, απλά τους πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για το τι θα πράξουν έως ότου οι υποσχέσεις γίνουν πράξη… Οι εκπαιδευτικοί, επανειλημμένα έχουν υποβάλλει αιτήματα για ολοκληρωμένο έλεγχο του κτιρίου, και έχουν εκφράσει  την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στα ΕΠΑΛ. Έχουν μάλιστα φτάσει στο σημείο  να κάνουν μικροεπισκευές με προσωπική δουλειά!

Η επικινδυνότητα του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ που σήμερα γίνεται το “θέμα της ημέρας” δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι χρόνια και γνωστή στη σημερινή αλλά και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, στην τωρινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο προηγούμενος στατικός έλεγχος στο συγκεκριμένο οικοδόμημα έχει γίνει εδώ και πάνω από 10 έτη! Κι όμως… ένα κτίριο της δεκαετίας του 1970 το οποίο στεγάζει μαθητές έχει να ελεγχθεί από το 2009! Και ενώ καθηγητές και γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού της Χαλκίδας, μετά το τραγικό και προμελετημένο έγκλημα στα Τέμπη και οι καταγγελίες των γονιών είναι που κινητοποίησαν τη Δημοτική Αρχή και τις άλλες υπηρεσίες.

Έχουν τη φωλιά τους λερωμένη όλοι! Κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση υπηρετούν την ίδια πολιτική που θεωρεί τη ζωή των μαθητών και την ασφάλειά τους κόστος. Είναι αδιανόητο σήμερα με τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας να κινδυνεύει η ζωή των  μαθητών στο σχολείο τους, ενώ θα μπορούσαν να φοιτούν σε σύγχρονες σχολικές δομές υψηλών προδιαγραφών αντίστοιχες των δικών τους αναγκών.

Τι δήλωσε στο alfavita.gr η εκπαιδευτικός και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Χαρά Νίκα

Σε επικοινωνία του alfavita.gr με την γνωστή εκπαιδευτικό και Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας κ. Χαρά Νίκα μας δηλώθηκαν από την τελευταία τα εξής: «Η κτιριακή κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα των  ΕΠΑΛ Χαλκίδας, που στεγάζει  3 ΕΠΑΛ ένα Εργαστηριακό κέντρο κι ένα ΙΕΚ  είναι τραγική και πρέπει να αναδειχθεί με όλη τη σοβαρότητα που απαιτείται. Και δεν είναι το μόνο κτήριο με σοβαρά προβλήματα, παλαιότητας, φθορών και επιβάρυνσης. Το ΕΠΑΛ Ψαχνών στεγάζεται επίσης σε μια μονοκατοικία, κτήριο εντελώς ακατάλληλο για σχολείο, το ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, σχολείο για παιδιά ΑΜΕΑ,  σε φθαρμένα και ακατάλληλα containers, πολλά κτήρια κλείνουν κοντά έναν αιώνα, χωρίς σοβαρή συντήρηση και ελέγχους στατικότητας».

ΕΠΑΛ

Το τραγικότερο από όλα, όπως μας επισημαίνει η κ. Χαρά Νίκα είναι ότι «για πολλά σχολεία, δεν υπάρχουν φάκελοι στην πολεοδομία, άρα δεν είναι γνωστή στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου η στατική εικόνα των εν λέγω σχολικών κτηρίων».

Και συνεχίζει η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ: «Το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να συμβεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, παρακολουθούσαμε την Υπουργό Παιδείας, να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι, χωρίς αντίλογο και να κομπάζει ότι επιτέλους θα γίνει για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος και  της σχολικής μονάδας. Να θυμίσουμε εδώ ότι στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναφερθούμε στην κατάσταση των κτηρίων, δεν υπάρχει ο δείκτης αυτός, που είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση  ασφαλούς λειτουργίας μιας μονάδας.

Η Υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος κάνει καλό μάθημα στα Μαθηματικά ή στα Αρχαία αλλά δεν την ενδιαφέρει αν το κτήριο, μέσα στο οποίο διδάσκεται η καλή Άλγεβρα και κλίνονται σωστά τα ρήματα εις –μι, είναι ασφαλές.

Ας τελειώνουμε λοιπόν με την μονόπλευρη πληροφόρηση ή την παραπληροφόρηση. Για να κάνουν καλά οι δάσκαλοι τη δουλειά τους θα πρέπει πρωτίστως να μην κινδυνεύει να πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τος και στο κεφάλι των μαθητών τους.

Και για να ξαναγυρίσουμε στα ΕΠΑΛ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γραπτή διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων ή τις Κτυριακές Υποδομές ότι το κτήριο είναι ασφαλές  και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς οι μαθητές,  οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο».

EPAL

Τι σημειώνει η ΕΛΜΕ Εύβοιας για την τραγικά κατάσταση στα ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Νομού Εύβοιας εκφράζει  την εντονότατη και βαθύτατη ανησυχία της για την κτιριακή κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, που στεγάζει τα ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Η, με  αριθμό 2046/23 ΑΠΟΦΑΣΗ της Δημάρχου Χαλκιδέων, σύμφωνα με την οποία  απαγορεύεται η χρήση των κτιρίων Κ5 (αίθουσα – γραφείο καθηγητών) και Κ11 (αίθουσα –γραφείο καθηγητών) στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Χαλκίδας. καθώς και το Δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε 5 μέρες  αργότερα, καθόλου δεν καθησυχάζουν τους εκπαιδευτικούς.

Κι αυτό γιατί πουθενά δεν αναγράφεται ότι το υπόλοιπο κτήριο, όπου στεγάζονται 3 ΕΠΑΛ κι ένα ΙΕΚ, και όπου καθημερινά διαβιούν περίπου 1700 άτομα, είναι ασφαλές. Είναι σαφές και εμφανές ότι το πρόβλημα των ρηγματώσεων δεν περιορίζεται μόνο στα γραφεία των καθηγητών, καθώς υπάρχουν σχολικές αίθουσες με τεράστιες ρωγμές, επικίνδυνα στηθαία, φθορές και καταπονήσεις του κτιρίου που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

H πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Νίκα μεταφέρει τους φόβους της μαθητικής κοινότητας!

Ακούστε.... 

eviatoday.news · ΚΑΛΑΘΕΡΗΣ Τ 3ο ΕΠΑΛ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΕΛΜΕ Εύβοιας επισημαίνει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1.Είναι ασφαλείς οι υπόλοιποι χώροι του συγκροτήματος;

2.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επισκευών για όσα αναγράφονται στο με αρ. 8246-3/3/2023 έγγραφο της Δημάρχου;

3.Πότε έγινε η τελευταία στατική μελέτη του κτιρίου και ποιο το πόρισμά της;

4.Υπάρχει φάκελος του κτιρίου στην πολεοδομία του Δήμου; Αν ναι, πότε παραδόθηκε, πότε επανελέγχθηκε και ποιες παρεμβάσεις έγιναν όλα αυτά τα χρόνια;

5.Αν αύριο κάνει μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, ποιος διασφαλίζει ότι τα πατώματα που έχουν υποστεί καθίζηση δε θα υποχωρήσουν, οι επικίνδυνες τοιχοποιίες και τα στηθαία που έχουν υποστεί διάβρωση, δε θα πέσουν στα κεφάλια των μαθητών/τριών μας αλλά και των εκπαιδευτικών μας;

Δεν είναι τυχαίο ότι στην περίφημη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που με τόση έπαρση διαφημίζει η υπουργός, από κανάλι σε κανάλι απουσιάζει ο δείκτης «κτιριακό». Λογικό! Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία δεν θα προχωρούσαμε και πολύ παραπέρα καθώς τα ελληνικά σχολικά κτήρια είναι από τα πιο παλιά, κακότεχνα και επιβαρυμένα της Ευρώπης.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς: «Διώκεται η ελεύθερη έκφραση! Διώκεται η ελεύθερη σκέψη!»
«Η δίωξη του Γιώργου Καββαδία έχει σαφή πολιτική στόχευση»
Πειθαρχικές διώξεις σε εκπαιδευτικούς: «Διώκεται η ελεύθερη έκφραση! Διώκεται η ελεύθερη σκέψη!»