kefalidou-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα πιστοποιητικά τους δεν αναγνωρίζονται πουθενά εκτός Ελλάδος ως απολυτήριο λυκείου

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ομογενειακών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο ζητά η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Χαρά κεφαλίδου, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, από κοινού με τους βουλευτές του κόμματος.

Η ερώτηση έγινε σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και εκπροσώπους της  ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ερώτηση

Τα ομογενειακά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, τα οποία ετέθησαν υπόψιν του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά την επίσκεψή του εκεί, για την εορτή των Θεοφανίων.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά στο ζήτημα των απολυτηρίων για τους Έλληνες αποφοίτους των σχολείων αυτών και την ανάγκη ρύθμισης του θέματος με αναδρομική ισχύ.

Στο Άρθρο 16 του νόμου 4713/2020 «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις», που αφορά στα ζητήματα «των ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ίμβρου», η παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2640/1998 (Α΄ 206) τροποποιήθηκε ως εξής : «6. Τα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές ελληνικής υπηκοότητας από τα ομογενειακά σχολεία Κωνσταντινούπολης και το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου από την έναρξη λειτουργίας τους, με τα οποία βεβαιώνεται η περάτωση σπουδών σε αυτά, είναι ισότιμα προς τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου της ημεδαπής».

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα πιστοποιητικά αυτά δεν αναγνωρίζονται πουθενά εκτός Ελλάδος ως απολυτήριο λυκείου, γιατί δεν είναι απολυτήριο αλλά ένα πιστοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι για να συνεχίσει κάποιος τις σπουδές του σε τριτοβάθμιο ίδρυμα μπορεί να το κάνει μόνο στην Ελλάδα.

Οι μαθητές αυτοί δεν λαμβάνουν από πουθενά απολυτήριο Λυκείου. Το Τουρκικό κράτος δεν τους επιτρέπει να πάρουν τουρκικό απολυτήριο σε μαθητές μη Τούρκους πολίτες που σπουδάζουν σε ομογενειακά σχολεία.

Για τον λόγο αυτόν ζητείται να μπορούν οι μαθητές είτε αυτόματα μετά τη φοίτησή τους στα ομογενειακά σχολεία είτε μετά από κάποιου είδους εξετάσεις, να λαμβάνουν κανονικό ελληνικό απολυτήριο Λυκείου.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ίμβρου, είναι η έγκαιρη ανακοίνωση των ονομάτων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Τουρκία, διότι αυτοί διέπονται από το ειδικό καθεστώς που ορίζουν τα μορφωτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες έως ότου δοθεί η άδεια να εργαστούν στα ομογενειακά σχολεία. Η τυχόν καθυστέρηση εισόδου στα σχολεία δημιουργεί και περαιτέρω σοβαρό ζήτημα στην έκδοση άδειας παραμονής τους στη χώρα.

Επίσης, ζητείται να διερευνηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το περιθώριο ενίσχυσης των σχολικών υποδομών και κυρίως των εργαστηρίων τους.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να ισχύσει αναδρομικά η ρύθμιση του άρθρου 16 του νόμου 4713/2020, που ορίζει ότι: «τα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές ελληνικής υπηκοότητας από τα ομογενειακά σχολεία Κωνσταντινούπολης και το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου είναι ισότιμα προς τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου της ημεδαπής», όπως ζητείται;

  2. Η λήψη απολυτηρίου των αποφοίτων των ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου με το Ελληνικό απολυτήριο Γυμνασίου και Λυκείου θα τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία ή και στις χώρες της ΕΕ;

  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να γίνεται έγκαιρα η απόσπαση των εκπαιδευτικών στην Τουρκία, διότι αυτοί διέπονται από ειδικό καθεστώς και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες έως ότου δοθεί η άδεια να εργαστούν στα ομογενειακά σχολεία και η καθυστέρηση εισόδου στα σχολεία δημιουργεί ζήτημα για την άδεια παραμονής τους στη χώρα;

  4. Προτίθεστε να εξετάσετε την ουσιαστική περαιτέρω ενίσχυση των σχολικών υποδομών και των εργαστηρίων των σχολείων που είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία τους;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού