ΠΟΣΔΕΠ
Με την παρελκυστική τακτική της πολιτείας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, οι πανεπιστημιακοί έχουν απωλέσει το αντίστοιχο 18 μηνιαίων μισθών - Η ΠΟΣΔΕΠ έχει εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις, με πρώτη την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έδωσε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 20/2 στο ΜΘΕ (Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) παρουσίασε τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης αναφέρθηκε στη χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών, στη συντήρηση και ανανέωση των υποδομών καθώς και στην ερευνητική δραστηριότητα.

Ο κ. Σεϊμένης παρουσίασε τα στοιχεία από τις μεταβολές λόγω αφυπηρετήσεων και αποχωρήσεων των μελών ΔΕΠ και του λοιπού προσωπικού. Μετά το μακρόχρονο πάγωμα των διορισμών την περίοδο της κρίσης οι θέσεις που δίνονται δεν αρκούν για να καλύψουν, σε πολλές περιπτώσεις, τις ετήσιες αποχωρήσεις.

Στη συνέχεια ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Γιώργος Λιτσαρδάκης, έδωσε αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα από τις μειώσεις, ονομαστικές και πραγματικές, των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Με την παρελκυστική τακτική της πολιτείας, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ (4741/2014 & 1911/2022), οι πανεπιστημιακοί έχουν απωλέσει το αντίστοιχο 18 μηνιαίων μισθών. Εξάλλου στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους δεν περιλαμβάνεται η συμμόρφωση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με αυξήσεις στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και με κονδύλια για τις διαφορές που επιδικάζονται σε όσους είχαν προσφύγει και βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

Η καθηγήτρια Λίλιαν Αντωνίου υποστήριξε την ανάγκη άμεσης καταβολής των αναδρομικών διαφορών από το 2017 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ. Η καταβολή, χωρίς νέες δικαστικές αποφάσεις και νέες προσφυγές, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΠΟΣΔΕΠ, θα ελαφρύνει τα δικαστήρια από άσκοπο φόρτο. Οι μισθολογικές απώλειες είναι τεράστιες, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις των άλλων ειδικών μισθολογίων το 2008-2009 (από 25 έως 100%), με συνέπεια να αμείβονται πρακτικά με το μισθολόγιο του 2003.

Ενδεικτικά (χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες λόγω τιμαρίθμου)

- καθηγητής πρώτης βαθμίδας είχε το 2002 καθαρό μισθό 1993 €, και ο ίδιος, το 2022 σε ηλικία 67 ετών, είχε καθαρό ονομαστικό μισθό 2090 €.

- λέκτορας το 2002 με καθαρό μισθό 1750 € (επί 14 - ισοδύναμο του 2.041 επί 12, καθώς έχει καταργηθεί από το 2010 ο 13ος και 14ος μισθός), το 2022 έχει ως Καθηγητής καθαρό μισθό 1.950 € (επί 12).

Αναδείχθηκε, με συγκριτικά στοιχεία αποδοχών στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι το επίπεδο των αποδοχών βρίσκεται στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο αποδοχών των καθηγητών στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτρέπει την προσέλκυση και τον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών του εξωτερικού και την αναστροφή της διαρροής επιστημονικού δυναμικού.

Η ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί

- νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις

- αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ

- γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα - νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού - εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει εξαγγείλει -επαναλαμβανόμενες κλιμακούμενες διεκδικητικές κινητοποιήσεις, με πρώτη την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, με τη μορφή που αποφασίζουν οι κατά τόπους σύλλογοι ΔΕΠ (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία).

Στη συνέχεια η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αναλόγως των εξελίξεων, θα επανεξετάσει τη στάση της ανάλογα με την ανταπόκριση της κυβέρνησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aksiologisi-ergasia.jpg
Εκπαιδευτικοί: Η απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση θα συνεχιστεί
«Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε.  Με ενότητα, αποφασιστικότητα και πίστη στη συλλογική μας δύναμη απορρίπτουμε την αξιολόγηση,...
Εκπαιδευτικοί: Η απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση θα συνεχιστεί