panepistimia
Πρόσφατες έρευνες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια αποτελούν τον βασικότερο παραγωγό έρευνας στη χώρα μας

Γράφει ο Γεράσιμος Σιάσος*

Το 80% περίπου της παραγόμενης έρευνας διεξάγεται σε αυτά. Σε αντίθεση με τα ερευνητικά ιδρύματα όπου διεξάγεται υψηλού επιπέδου έρευνα σε σαφώς μικρότερο ποσοστό απ’ ό,τι στα Πανεπιστήμια, τα ανώτατα ιδρύματα είναι επιφορτισμένα με δύο επιπλέον αλλά εξίσου σημαντικές αποστολές, την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα φτάνουν περίπου στο 2% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλό συγκρινόμενο με τον μέσο όρο των χωρών της Ενωσης. Τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ παράλληλα με την αύξηση στη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους έδωσαν μία ώθηση στην έρευνα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Επιπλέον, η χρηματοδότηση της Ελλάδας από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ποσοστό 2,2% της συνολικής δαπάνης για έρευνα της ΕΕ.

Παρά τα όποια εμπόδια και τους περιορισμούς αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας επιδεικνύει σημαντική ερευνητική παρουσία σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, κατατάσσεται στις πρώτες 30 χώρες παγκοσμίως στη βασική και εφαρμοσμένη Βιοϊατρική Ερευνα. Αυτό αποτυπώνεται συνεχώς στις διεθνείς κατατάξεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων μας αλλά και των μελών ΔΕΠ. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στην ελίτ των Οδοντιατρικών Σχολών παγκόσμια. Το ίδιο ισχύει για τα Τμήματα της Φυσικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Βιολογίας, Χημείας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και την Ιατρική Σχολή.

Βέβαια υπάρχουν ερευνητικοί τομείς που υποχρηματοδοτούνται. Η βασική έρευνα στη Μοριακή Βιολογία ανήκει σε αυτούς, αν και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόοδο της έρευνας και της καινοτομίας.

Ένας άλλος σπουδαίος κλάδος επιστημών που τυγχάνει περιορισμένης χρηματοδότησης είναι ο κλάδος των ανθρωπιστικών επιστημών. Η μελέτη και έρευνα στην ιστορία, αρχαιολογία, ψυχολογία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία της τέχνης κ.λπ. είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον ελληνικό πολιτισμό. Με ιστορική παράδοση παραγωγής επιστημονικών δεδομένων και αναλύσεων αλλά και επιστημονικού δυναμικού διεθνούς εμβέλειας, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών της χώρας έχουν μεγαλουργήσει.

Η ευχέρεια μελέτης και έρευνας άμεσα προσβάσιμων πηγών και πρωτογενούς υλικού για τη διεξαγωγή πρωτότυπου ερευνητικού έργου ειδικά στον τομέα σπουδής του ελληνικού πολιτισμού και των παγκόσμιων επιρροών του αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τους έλληνες ερευνητές. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση της έρευνας των επιστημών του ανθρώπου που συνιστά έρευνα του διαχρονικού ελληνισμού και μακροπρόθεσμη επιβίωση των νεοελληνικών σπουδών. Κάθε μελλοντική κρατική χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση και στήριξή τους.

*Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Πηγή: tovima.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amaxi
Οι οδηγοί παίρνουν τον έλεγχο: Δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα των αυτοκινήτων
Για πρώτη φορά, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν άμεση, δωρεάν πρόσβαση στις πληροφορίες που παράγει το αυτοκίνητό τους.
Οι οδηγοί παίρνουν τον έλεγχο: Δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα των αυτοκινήτων
gril
Ψήσιμο στα κάρβουνα: από κρεατικά μέχρι λαχανικά και φρούτα
Το ψήσιμο στη σχάρα δεν περιορίζεται μόνο στο κρέας. Τα κάρβουνα αναδεικνύουν εξίσου τα λαχανικά και τα φρούτα, δίνοντάς τους πλούσια γεύση, μοναδικά...
Ψήσιμο στα κάρβουνα: από κρεατικά μέχρι λαχανικά και φρούτα
fournos_mikrokimaton
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε – Κίνδυνοι για την υγεία
Η ξαναθέρμανση ορισμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας- Για ασφάλεια, καταναλώστε τα φρέσκα ή ακολουθήστε αυστηρές οδηγίες αποθήκευσης...
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε – Κίνδυνοι για την υγεία