Ένωση Ελλήνων Χημικών: Ψήφισμα για την αύξηση των διδακτικών ωρών στην Γ' Γυμνασίου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στο Γυμνάσιο η Χημεία διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στη Β' και στη Γ' τάξη, με την Ένωση Ελλήνων Χημικών να υπογραμμίζει πως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές μεταβαίνουν στο Λύκειο, έχοντας ελάχιστες γνώσεις Χημείας

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών προχώρησε σε ψήφισμα για τη «βελτίωση της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το μάθημα της Χημείας στο Γυμνάσιο». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής είναι σε εξέλιξη δημοσκόπηση με την οποία η Ένωση ζητά «την συμπαράσταση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της»  για την αύξηση των διδακτικών ωρών στην Γ' Γυμνασίου στο μάθημα της Χημείας.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Πρόταση Αύξησης Διδακτικών Ωρών Χημείας στην Γ' Γυμνασίου

Η Χημεία ως βασική επιστήμη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, με πολλές εφαρμογές, όπως φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και νέα υλικά. Η γνώση βασικών εννοιών Χημείας παρέχει στους πολίτες την ισότιμη συμμετοχή σε μια κοινωνία που τεχνολογικά εξελίσσεται ραγδαία.

Οι συντονισμένες και με επιχειρήματα προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) για αναβάθμιση της Χημείας στην Γ' Λυκείου από το 2012 έως το 2015, είχαν ευτυχές αποτέλεσμα, βγάζοντας την επιστήμη μας από την απαξίωση της μεταρρύθμισης "Αρσένη", επαναφέροντας την χημική εκπαίδευση στο προσκήνιο, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους, αλλά κυρίως προσφέροντας στην άρτια εκπαίδευση των μαθητών.

Παρόλα αυτά και παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ε.Ε.Χ. για αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, η κατάσταση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι θεωρούμε ότι η Χημεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει την θέση που της αξίζει. Στο Γυμνάσιο η Χημεία διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στη Β' και στη Γ' τάξη. Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές μεταβαίνουν στο Λύκειο, έχοντας ελάχιστες γνώσεις Χημείας.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την διδασκαλία της Χημείας προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:

  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Χημείας από μία (1) σε δύο (2). Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεταφορά μιας (1) διδακτικής ώρας από το μάθημα "Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή" το οποίο διδάσκεται τρεις (3) ώρες την εβδομάδα στην Γ' Γυμνασίου. Υπάρχουν και άλλα μαθήματα από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η επιπλέον ώρα διδασκαλίας.
  • Κάθε τμήμα να χωρίζεται σε δύο επιμέρους ομάδες μαθητών, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Η Χημεία Γ' Γυμνασίου να περιλαμβάνεται στα μαθήματα των απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου.

Αν συμφωνείτε με την παραπάνω πρόταση αναβάθμισης του μαθήματος της Χημείας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο σας, την ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail και τον τόπο κατοικίας σας.

Δείτε εδώ το ψήφισμα

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμπη
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
Ο Σύλλογος Συγγενών ζητά απαντήσεις για τη φωτιά στο μοιραίο τρένο, ενώ χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική» την ίδρυση κόμματος από τη Μαρία...
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
ξερολιθια
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου, ένα μικρό σχολείο στις Κυκλάδες, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά στη Φολέγανδρο: Μια ζωντανή παράδοση»
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
zesti 2
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες
Ανεβαίνει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες και οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες
empola_7.jpg
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον Έμπολα: Ραγδαία εξάπλωση στην Αφρική με εκατοντάδες θανάτους
Η επιδημία σε Κονγκό και Ουγκάντα προκαλεί παγκόσμια ανησυχία – «Η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τον Έμπολα: Ραγδαία εξάπλωση στην Αφρική με εκατοντάδες θανάτους