pamak panepistimio makedonias
Το ίδρυμα απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα

Με δικά του αποθεματικά, έλυσε -τουλάχιστον προσωρινά- το πρόβλημα  της διακοπής δωρεάν σίτισης για χιλιάδες φοιτητές του ΠΑΜΑΚ λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Με μια ανακοίνωση που θα πρέπει να προκαλέσει αμηχανία αν όχι ντροπή στο Υπουργείο, το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι με κάποιες νομικές ενέργειες πέτυχε να εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της σίτισης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος.

«Η απόφαση αυτή, της οποίας δεν υπάρχει προηγούμενο, επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να σιτίσει για πρώτη φορά το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών, αρχής γενομένης από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023, ο οποίος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έως το τέλος της ημερολογιακής χρονιάς.», αναφέρει το Πανεπιστήμιο, αλλά προσθέτει:

«Όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα»

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έπειτα από πολύμηνη  προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία, με δική του πρόταση και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αντιμετώπισε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται στα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και στα προβληματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο, όσον αφορά τους δικαιούχους. Τις απόψεις του αυτές το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θέσει επανειλημμένα στις Συνόδους Πρυτάνεων, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σιτίζονταν δωρεάν περίπου οι μισοί φοιτητές και φοιτήτριες από τους περίπου 4.000 που το δικαιούνταν, κάτι που προκαλούσε τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους.

Για να επανορθώσει αυτήν την αδικία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει την αξιοποίηση των ταμειακών του διαθέσιμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η σίτιση όσων αποκλείονταν από τη σίτιση αν και δικαιούχοι, κάτι που έγινε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, η καλή αυτή έκβαση σκόνταψε στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο που, αρχικά, απέρριψε το αίτημα. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε προσφυγή και τελικά επήλθε ανατροπή που ακυρώνει την αρχική απόφαση και εγκρίνει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της σίτισης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος.

 Η απόφαση αυτή, της οποίας δεν υπάρχει προηγούμενο, επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να σιτίσει για πρώτη φορά το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών, αρχής γενομένης από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023, ο οποίος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έως το τέλος της ημερολογιακής χρονιάς.

Όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης, ώστε να είναι πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται εξόφθαλμες αδικίες, όπως για παράδειγμα να σιτίζονται φοιτητές οικογενειών με εισόδημα 45.000 ευρώ που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και να μη σιτίζονται άλλοι, των οποίων οι οικογένειες είχαν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα