pamak panepistmiio makedonias
Αναφορά Κεφαλίδου στη Βουλή: Ζήτημα καταστρατήγησης του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης στα ελληνικά πανεπιστήμια θέτουν γονείς φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στη Βουλή έφερε το ζήτημα της διακοπής δωρεάν σίτισης για χιλιάδες φοιτητές του ΠΑΜΑΚ λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας, η η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αφορμή ήταν οι  διαμαρτυρίες γονέων φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχετικά με την καταστρατήγηση του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης φοιτητών

Η αναφορά της Χ.Κεφαλίδου

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Καταστρατήγηση του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

Ζήτημα καταστρατήγησης του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης στα ελληνικά πανεπιστήμια θέτουν γονείς φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σύμφωνα με επιστολή τους, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δωρεάν σίτιση δικαιούνται 4.000 φοιτητές περίπου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/2012, (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012), στην οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Όμως, όπως τονίζεται, παρόλη τη βούληση του νομοθέτη, μόνο 1.911 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού ΔΕΝ επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ (ήτοι 1,79 ευρώ ημερησίως για τους 1.911 φοιτητές).

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2.100 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως. δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.

Επίσης, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1.911 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2.100 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παρ. 1 αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και στο άρθρο 16 παρ. 4: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Όμως, στην περίπτωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούνται εφόσον μόνο οι 1.911 φοιτητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση ενώ οι 2.100 όχι.

Σας επισυνάπτω τη σχετική επιστολή ζητώντας να τη λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να τύχουν της ευεργετικής διάταξης του νόμου στο δικαίωμα της δωρεάν σίτισης όλοι οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τριπολη πειθαρχικα
Μαχητική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ενάντια στην κλιμάκωση των πειθαρχικών σε εκπαιδευτικούς
Οι απολογίες των τριών εκπαιδευτικών αναβλήθηκαν για τις 30 Ιανουαρίου, εξέλιξη που αντιμετωπίστηκε ως προσωρινή ανάσα, αλλά όχι ως λύση
Μαχητική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ενάντια στην κλιμάκωση των πειθαρχικών σε εκπαιδευτικούς
τηλεδιάσκεψη Ζαχαράκη
Υπουργείο Παιδείας: Εγκρίθηκε η προμήθεια 200.000 αδειών τηλεδιάσκεψης για τα σχολεία
Ψηφιακή «θωράκιση» με 200.000 άδειες τηλεδιάσκεψης: Πώς το νέο σύστημα Cloud αλλάζει τα δεδομένα στα σχολεία
Υπουργείο Παιδείας: Εγκρίθηκε η προμήθεια 200.000 αδειών τηλεδιάσκεψης για τα σχολεία
Νίκη Κεραμέως
Κεραμέως: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου – Αλλαγές στην αγορά εργασίας
Στη Βουλή τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, άμεση εφαρμογή χωρίς μεταβατική περίοδο
Κεραμέως: Αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου – Αλλαγές στην αγορά εργασίας
evaggelos venizelos
Αιχμές Βενιζέλου κατά Μητσοτάκη για την πολιτική σταθερότητα της χώρας
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι, παρά τη μακρά παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, δεν έχει διαμορφωθεί μια συνεκτική εθνική στρατηγική με...
Αιχμές Βενιζέλου κατά Μητσοτάκη για την πολιτική σταθερότητα της χώρας