Πανελλήνιες: Οι εισακτέοι σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατό
Nikos Libertas / SOOC
Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για έντονη γραφειοκρατία που δημιουργεί καθυστερήσεις και αγκυλώσεις

Τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εξασφαλισμένων πόρων για τα ΑΣΕΙ, εξαιτίας της έντονης γραφειοκρατίας που σε αυτές τις διαδικασίες δημιουργεί καθυστερήσεις και αγκυλώσεις, επισημαίνεουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων μαζί με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνο Τομέα Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τα ΑΣΕΙ κινδυνεύουν να απωλέσουν διασφαλισμένους πόρους 1,5 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν δεν έχουν ήδη χαθεί...

Η ερώτηση

Θέμα: «Κίνδυνος απώλειας χρηματοδότησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τα ΑΣΕΙ».

Μετά από μια δαιδαλώδη και εξαιρετικά σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία, ξεκινώντας με το αίτημα των Κοσμητόρων των τριών σχολών των ΑΣΕΙ, προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος (αφού έλαβαν τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών σας, Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης / Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ) και των Επιτελείων σας), οι οποίες συμφώνησαν αφού μετά από επικοινωνία τους και με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επιβεβαιώθηκε ότι τα ΑΣΕΙ, ως πιστοποιημένα Ιδρύματα από την ΕΘΑΑΕ, υπάγονται στη διαδικασία Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, προϋπόθεση για αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις, εγκριθήκαν μετά από όλες τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας που επιβάλλετε στα ΑΣΕΙ, από τον Ιούνιο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2021 η ένταξη των ΑΣΕΙ στις δράσεις:

1. Δράση (6,8,9).10.2.1.02.02 (ΕΣΠΑ-ΜΟΔΙΠ): Αναβάθμιση της Ποιότητας των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους - Υποστήριξη των ΜΟΔΙΠ.

2. Δράση (6,8,9).10.2.1.02.04 (ΕΣΠΑ-ΜΟ.ΣΤΡΑ): Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΑΕΙ και των ΑΣΕΙ.

3. Δράση (7).10.4.2.01.02 (ΕΣΠΑ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ).

Δυστυχώς, η έντονη γραφειοκρατία σε αυτές τις διαδικασίες δημιουργεί καθυστερήσεις και αγκυλώσεις. Από τον Ιανουάριο 2022 έως τον Μάρτιο 2022 ακολούθησε μια ακόμη πιο σύνθετη γραφειοκρατική πορεία, με την τεχνική εξειδίκευση των δράσεων (από τα 3 ΑΣΕΙ) και σκοπιμότητα (φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των ΕΔ, τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΕΘΑ) και την αποστολή επίσημου αιτήματος προς την ΕΥΔ ΕΠΑνΑΔ από τη ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ, η οποία λειτουργεί ως επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία της υλοποίησης των εγκεκριμένων προτάσεων/πράξεων, η ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ του Υπουργείου, πρότεινε ένα πολυδαίδαλο σχήμα και επέλεξε παράτυπα να μην ανατεθεί η διαχείριση του έργου στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΕΘΑ, παρότι οι διατάξεις του άρθρου 2 της ΚΥΑ του Ειδικού Λογαριασμού ΥΠΕΘΑ για την Έρευνα ΦΕΚ Β 846/30.5.2007, με τις σχετικές τροποποιήσεις αυτού με τα ΦΕΚ Β 1814/1.9.2009, ΦΕΚ Β 2689/10.11.2011 και ΦΕΚ Β 1521/30.05.2016, το προβλέπουν ρητά, αλλά και στο ΓΕΑ και σε σχετική υπηρεσία του με δομή υλοποίησης των δράσεων χωρίς διαχειριστική επάρκεια.

Δεδομένου ότι, η ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ μην αναλαμβάνοντας την ευθύνη της υλοποίησης, αλλά αναθέτοντάς την σε υπηρεσία δράσεων χωρίς διαχειριστική επάρκεια, τα ΑΣΕΙ κινδυνεύουν να απωλέσουν διασφαλισμένους πόρους 1,5 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν δεν έχουν ήδη χαθεί, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μη χαθούν εξασφαλισμένοι πόροι για τα ΑΣΕΙ;

  2. Για ποιο λόγο η ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ αρνείται τη διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ για τα ΑΣΕΙ ως οφείλει;

  3. Για ποιο λόγο δεν ανατέθηκε το έργο στον Ειδικό Λογαριασμό όπως ορίζει η νομοθεσία;

  4. Εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις σας για την υποστήριξη και αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και των ΑΣΕΙ;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΑΝΑ
Είναι η Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου το ακαδημαϊκό "ανάλογο" του Άρη Πορτοσάλτε;
Οι φοιτητές αντιπαρατίθενται με τα πενιχρά τους μέσα, η υβρίστρια- καθηγήτρια χέρι-χέρι  με το γνωστό πολιτικό και μηντιακό σύστημα στο οποίο...
Είναι η Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου το ακαδημαϊκό "ανάλογο" του Άρη Πορτοσάλτε;