απθ
Κατά των ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές τάσσονται οι φοιτητικοί σύλλογοι

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ καλεί αυτή την ώρα ο φοιτητικός σύλλογος Ψυχολογίας του ΑΠΘ μαζί με άλλους συλλόγους φοιτητών.

Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την ανακοίνωσης της Πρυτανείας και του κ. Παπαϊωαννου για προκήρυξη ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαία ψηφοδέλτια για την ακύρωση των περσινών φοιτητικών εκλογών. 

Αναλυτικά η απόφαση:

Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2023 έγιναν αντιληπτές οι δραματικές συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα : ένα εξάχρονο παιδί από τα Γρεβενά έχασε τη ζωή του στον δρόμο για την Πάτρα, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπήρχε ούτε μια διαθέσιμη ΜΕΘ παίδων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα  των μνημονιακών πολιτικών όπως τις βιώνει στο πετσί του ο  λαός : υποστελέχωση των νοσοκομείων, πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας υγείας (νόμος ΓΚΑΓΚΑ),  χιλιάδες άνθρωποι που πεθαίνουν σαν τα σκυλιά ελλείψει ΜΕΘ κατά την πανδημία. Παράλληλα, όπως συνέβαινε και την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών, ακόμη και για εξευτελιστικά χαμηλά ποσά, η ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, σε εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης -που εντείνεται με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία στον οποίο παίρνει μέρος και η Ελλάδα ως πιστός εντολοδόχος του ΝΑΤΟ- αλλά και των εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης.  

Ενώ λοιπόν από τη μια, το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στα τάρταρα και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγωνία με πενιχρά επιδόματα, τα οποία δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών, ούτε προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα της ακρίβειας και της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης παραμένουν υψηλά και οι εργασιακές συνθήκες ολοένα και χειρότερες. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στον νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος καταργεί το οχτάωρο και την κυριακάτικη αργία, ποινικοποιεί την απεργία και εισάγει ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Απέναντι στην επίθεση στα συμφέροντα του λαού, μόνος τρόπος αντίδρασης είναι η συλλογική πάλη μέσα από τα εργατικά σωματεία, οι οργανωμένοι λαϊκοί αγώνες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης αποτελεί η απεργία στη Μαλαματίνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι, με τους εργάτες να διεκδικούν ανυποχώρητα τα δικαιώματά τους. 

Φοιτητική λέσχη: Οι φοιτητικές παροχές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από την παραπάνω κουβέντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση στην φοιτητική λέσχη όπου με ευθύνη της πρυτανείας και της εργολαβίας συχνά επιχειρείται να εδραιωθεί το καθεστώς με τις κάρτες σίτισης με αποτέλεσμα να ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το διακύβευμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε όλους στην δωρεάν σίτιση. Αντίστοιχα συχνά επιχειρείται από την εργολαβία η μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, κάτι που βλέπουμε τώρα να επανέρχεται με την πρόσφατη απόλυση του γραμματέα του σωματείου της λέσχης. Όπως παλιότερα έτσι και τώρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πλάι πλάι με το σωματείο των εργαζομένων της λέσχης, θα απαντήσουν στους εκβιασμούς της εργολαβίας πετυχαίνοντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων. Για ακόμη μια φορά είδαμε και σήμερα ότι η πίεση των φοιτητών σε συμπόρευση με τους εργαζομένους μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, καθώς μετά το σημερινό αποκλεισμό της λέσχης η εργολαβία υποχώρησε και θα ανανεώσει εκ νέου τις συμβάσεις των απολυμένων εργαζομένων!

Καταστολή: Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι στις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, με τα χημικά και το ξύλο στις πορείες και την απόπειρα εφαρμογής του νόμου περί κατάργησης των διαδηλώσεων, καθώς και την επίθεση στο Άσυλο και την εγκατάσταση της αστυνομίας στο ΑΠΘ. Οι επιλογές αυτές είναι εκείνες που καταλήγουν να οπλίζουν το χέρι των κατασταλτικών δυνάμεων, όπως είδαμε στην περίπτωση της κρατικής δολοφονίας του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, με την μετέπειτα αθωωτική απόφαση για απελευθέρωσή του, τη στιγμή μάλιστα που η ρατσιστική ρητορεία από την κυβέρνηση δίνει και παίρνει. 

Εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο νόμος πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι αλλάζει ριζικά το πανεπιστήμιο, τις σπουδές μας αλλά και το πώς θα βγαίνουμε στην αγορά εργασίας. Αυτός ο νόμος έκτρωμα, ο οποίος μιλάει για ακαδημαϊκή αναβάθμιση, κάτι που καταρρίπτεται κατευθείαν από τη στιγμή που το μόνο που καταφέρνει είναι να υποβαθμίζει τα πτυχία μας και να καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας. Πιο αναλυτικά ο νόμος πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία πολλών προγραμμάτων σπουδών, πράξη η οποία  μετατρέπει τη φοίτηση μας σε διαδικασία συλλογής πτυχίων. Ειδικά στον δικό μας κλάδο, όπου ήδη από την είσοδο μας στη σχολή οι καθηγητές μας μας λένε ότι τα τέσσερα χρόνια αποτελούν μόνο τον προθάλαμο για το μεταπτυχιακό μας. Ο νόμος πλαίσιο λοιπόν κλειδώνει και εντείνει αυτή τη κατάσταση, φέρνοντας ατομικά προγράμματα σπουδών που θα συγκροτούνται από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και προάγοντας ένα σύστημα συλλογής προσόντων ήδη από το πρώτο έτος που θα κάνει ακόμα πιο θολή την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων.  

Ενώ το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στην αγορά εργασίας με τις θέσεις ψυχολόγων να είναι ελάχιστες -ενώ τα κενά στο δημόσιο νοσοκομείο, σχολείο κλπ τεράστια, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κάνει καμία κίνηση να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, ίσα ίσα πετάει το μπαλάκι της ευθύνης σε εμάς προβάλλοντάς μας ότι όσα περισσότερα προσόντα καταφέρουμε να συλλέξουμε συγκριτικά με τον διπλανό μας τόσο πιο ανταγωνιστικοί θα είμαστε με την ελπίδα να του «κλέψουμε» την θέση. Ακόμη ωστόσο και αν μπορέσουμε να βρούμε μία θέση σε κάποια δομή ή ΜΚΟ, οι συνθήκες εργασίας μας αλλά και ο μισθός μας σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στου κόπους και τις θυσίες που κάναμε (ολιγόμηνες συμβάσεις, «μπάλωμα» κενών των υποστελεχομένων δομών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ). 

Μια βασική διάταξη του νόμου πλαισίου δίνει την δυνατότητα στο τμήμα να κάνει την πρακτική μας προαιρετική κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα βγαίνουμε όλοι με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα από την σχολή και με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αν και παλιότερα το τμήμα μας είχε ξαναπροσπαθήσει να περάσει αυτήν την αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών μας ο Φοιτητικός Σύλλογος το είχε μπλοκάρει σημειώνοντας σημαντική νίκη για την αξία των πτυχίων μας. Η διαχείριση της πρακτικής μας αποτελεί ευθύνη του τμήματός μας και παρόλο που φέτος ως Φοιτητικός Σύλλογος διασφαλίσαμε ότι θα παραμείνει υποχρεωτική και με αμοιβή από την νέα χρονιά το κεκτημένο αυτό θα αμφισβητείται σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις που φέρνει ο νόμος πλαίσιο.  

Ακόμη ωστόσο και όταν πάρουμε το πτυχίο μας και ξεκινήσουμε την αναζήτηση του μεταπτυχιακού μας ο νέος νόμος προβλέπει την απελευθέρωση των διδάκτρων (τα οποία είναι ήδη ακριβά), και την επιβολή κριτηρίων αριστείας για υποτροφίες στα μεταπτυχιακά. Με τον τρόπο αυτό όλο και λιγότεροι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιο μεταπτυχιακό οι συνθήκες διαβίωσής μας σκληραίνουν όλο και περισσότερο και ενώ για να τα βγάλουμε πέρα αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε παράλληλα με τις σπουδές μας, συνθήκες που καθιστούν αδύνατο να καταφέρουμε να σηκώσουμε και το τεράστιο ποσό του μεταπτυχιακού. 

Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να διαλύσει τις σπουδές και την προοπτική μας τόσο θωρακίζεται απέναντι στη δυνατότητα μας να το αμφισβητούμε. Την Άνοιξη του 2021 η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο Κεραμέως που περιλαμβάνει πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία ήδη βρίσκεται στην κάτω πύλη του ΑΠΘ. Η παρουσία τόσο των ΜΑΤ όσο και των ΟΠΠΙ σε καθημερινή βάση εντός του Ασύλου έρχεται να μπλοκάρει πλήρως την δυναμική των μέσων πάλης των Φοιτητικών Συλλόγων όπως είναι οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις μετατρέποντάς τα σε ακίνδυνες κινήσεις κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας ενώ τον χρόνο που πέρασε βιώσαμε επαναλαμβανόμενα περιστατικά καταστολής με τα ΜΑΤ να προχωράνε σε χρήση δακρυγόνων ακόμα και εντός των κτιρίων την ώρα που πραγματοποιούνταν διαλέξεις.

Όλες αυτές οι κινήσεις όχι μόνο συγκαλύπτονται από την Πρυτανεία Παπαϊωάννου αλλά ίσα ίσα προωθούνται κιόλας αφού εξαρχής ο Πρύτανης έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι συμφωνεί με την αστυνομία εντός του Ασύλου αλλά και με όλες τις επιταγές του Υπουργείου και τους νόμους που περνάνε αφού τρέχει να τις εφαρμόσει χωρίς αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι οι κατευθύνσεις κυβέρνησης και υπουργείου λειτουργούν πλήρως υπονομευτικά προς τα πτυχία, τα συμφέροντα και την προοπτική μας. Και ενώ ο Παπαϊωάννου γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου είδους προκλητική στάση θα προκαλέσει αντιδράσεις επιμένει να μην αντιμετωπίζει τους Φοιτητικούς Συλλόγους και να τοποθετείται ενώπιον των φοιτητών του αποκλείοντας μας και από την Σύγκλητο που γίνεται κρυφά με κλειστές πόρτες, μια Σύγκλητο που έχει μετατραπεί σε πολιτικό γραφείο της ΝΔ. 

Πέρα από το ζήτημα της αστυνομίας ο νόμος Κ-Χ προβλέπει διαγραφή στα ν+2,το οποίο το τμήμα μας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τις εφαρμόσει, τα πειθαρχικά φοιτητών, τα οποία ήδη προσπαθεί να εφαρμόσει ο κοσμήτορας ΣΕΜΦΕ και την ΕΒΕ που εφαρμόζεται για δεύτερη φορά αποκλείοντας χιλιάδες φοιτητές από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ουσιαστικά προβάλλεται ένα πλήρως αποστειρωμένο πλαίσιο ύπαρξης εντός του πανεπιστημίου όπου η μόνη μας δουλειά θα είναι να παρακολουθούμε τα μαθήματα και να διαβάζουμε κάτω από την απειλή της διαγραφής μας στα 6 χρόνια ενώ ταυτόχρονα οποιαδήποτε μορφή συλλογικής αντίδρασης και αμφισβήτησης απέναντι στις υψηλές και παράλογες απαιτήσεις που αναγκαζόμαστε να σηκώσουμε στις πλάτες με την παράλληλη διάλυση των πτυχίων μας θα απαντάται από τους καθηγητές με πειθαρχικές διώξεις από επίπληξη μέχρι αποκλεισμό από την εξεταστική.  

Ηλεκτρονικές Εκλογές 

Όλες αυτές οι διατάξεις λειτουργούν σε πλήρη σύμπλευση με την προκήρυξη των ηλεκτρονικών εκλογών όπου αποτελούν άλλη μία προσπάθεια του Υπουργείου να απονεκρώσουν την δυναμική των Φοιτητικών Συλλόγων αποκλείοντάς τους πλήρως από τα όργανα διοίκησης και επομένως στερώντας τους την βασική δυνατότητα να πιέζουν για την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Οι ηλεκτρονικές εκλογές που οργανώνονται και ελέγχονται από το Υπουργείο προβάλλουν το σύστημα στήριξης προσώπων μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια που δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση ούτε τοποθέτηση εντός του Φοιτητικού Συλλόγου, που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερασπίζονται τα πραγματικά αιτήματά μας και ούτε θα είναι σε θέση να ασκούνε πιέσεις στα όργανα διοίκησης για την υλοποίησή τους. Είδαμε εξάλλου ότι η πίεση που ασκήσαμε σαν Σύλλογος από την αρχή της χρονιάς είναι σημαντική αφού μας έδωσε την δυνατότητα να δεσμεύσουμε το τμήμα να κρατήσει την πρακτική μας υποχρεωτική με αμοιβή και ασφάλιση, να πετύχουμε την αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, να γίνει αλλαγή αιθουσών για να έχουμε όλοι μια θέση να κάτσουμε νίκες που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς την πίεση και την συμμετοχή του Φοιτητικού μας Συλλόγου στις συνελεύσεις καθηγητών. Με την συγκρότηση συμβουλίων φοιτητών τα οποία θα απαρτίζουν οι εκπρόσωποι που προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές εκλογές βασικά κεκτημένα του Συλλόγου μας θα αμφισβητούνται ενώ τα συμβούλια αυτά θα αποτελούν τον διαμεσολαβητή ανάμεσα σε πρυτανεία και φοιτητές με σκοπό να κλειδώνουν την εφαρμογή των επιταγών του υπουργείου υπονομεύοντας τα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη, η ηλεκτρονική μέθοδος αξιοποιείται για την απονέκρωση του Φοιτητικού Συλλόγου, αφού το δικαίωμά μας για την ψήφο θα μετατρέπεται σε υπόθεση πατήματος ενός κουμπιού. Η εξέλιξη αυτή, από κοινού με τα Συμβούλια Διοίκησης που ουσιαστικά θα συγκεντρώνουν όλη την εξουσία για τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με τα ΑΕΙ (στο ΑΠΘ έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει η συγκρότησή τους τον Φλεβάρη), σκοπεύουν ώστε να εφαρμόζονται ανεμπόδιστα το σύνολο των σχεδίων του Υπουργείου για την Τριτοβάθμια.

Εξεταστική: Στην ερχόμενη εξεταστική διεκδικούμε συλλογικά βιώσιμους ρυθμούς εξέτασης, με βατά θέματα και επαρκή χρόνο, κόντρα σε μαζικά κοψίματα και καθηγητικές αυθαιρεσίες που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Καλλιτεχνικές σχολές: Μέσα σε όλες τις αλλαγές στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση έπιασε και τις καλλιτεχνικές σχολές. Με προεδρικό διάταγμα ορίζει ότι τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εκτός ΑΕΙ θα μπαίνουν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εξίσωση αυτών των πτυχίων με απολυτήρια πτυχίου εντάσσεται στην συνολική κατεύθυνση υποβάθμισης των πτυχίων που ρίχνει όλη την ευθύνη για την εύρεση εργασίας στους αποφοίτους, αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Ο κλάδος των καλλιτεχνών έχει χτυπηθεί επανειλημμένα, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας που οι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος!

 Πώς απαντάμε εμείς  

Απέναντι στα σχέδια υπουργείου-πρυτανείας-οργάνων διοίκησης που έρχονται να περιγράψουν όλο και πιο σκληρούς όρους σπουδών και να υποβαθμίσουν όλο και περισσότερο την αξία του πτυχίου μας και στην παράλληλη προσπάθειά τους να μας στερήσουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης και να έχουμε λόγο για τις σπουδές και το μέλλον μας, δεν μένουμε απροστάτευτοι και δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Με όπλο τον φοιτητικό μας σύλλογο απαντάμε συλλογικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δυναμώνοντας τις διαδικασίες μας και προχωρώντας με αιτήματα την κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, την διατήρηση πρακτικής στο πτυχίο μας για όλους με βασικό μισθό και ασφάλιση και γενικότερα μια ελάφρυνση της καθημερινότητάς μας και των απαιτήσεων στα μαθήματα. Βασικό στοιχείο για να τα πραγματοποιήσουμε αυτά, όπως ήδη έχουμε δει, συνιστά η άσκηση πίεσης στο τμήμα καθηγητών, μια δυνατότητά μας που προβλέπεται να περιοριστεί με τις ηλεκτρονικές εκλογές και τη σύσταση συμβουλίου φοιτητών.

Για αυτό το λόγο μπλοκάρουμε τις ηλεκτρονικές εκλογές φιάσκο που ανακοίνωσε η πρυτανεία, απαιτώντας την άμεση ακύρωσή τους και απέχοντας συνειδητά από αυτές όπως οι συνάδελφοί μας στα υπόλοιπα ιδρύματα όπου πήγαν να εφαρμοστούν. Τα όργανα διοίκησης οφείλουν να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου με βάση τις προηγούμενες δια ζώσης εκλογές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα δια ζώσης φοιτητικές εκλογές όποτε οι ίδιοι ορίσουν, όπως κάνουν από την στιγμή που συγκροτήθηκαν. 

Μέσα από το Φοιτητικό μας Σύλλογο μπορούμε να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους σπουδών και ενιαίο πτυχίο με ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα, ως μια πρώτη απάντηση στον κατακερματισμό που χαρακτηρίζει τον κλάδο μας και οφείλεται στην απουσία μαζικών προσλήψεων και στην έλλειψη μέριμνας για την ψυχική υγεία από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό συνδέεται και με το αίτημα για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, με μόνιμο χαρακτήρα και αξιοπρεπή μισθό κόντρα στο καθεστώς της ολιγόμηνης απασχόλησης και της διαρκούς συλλογής προσόντων και πιστοποιήσεων σαν προϋπόθεση.  

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Κάτω τα χέρια από το Άσυλο!

-Έξω τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ! Καμία μόνιμη εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στις σχολές μας

-Παραίτηση της πρυτανείας Παπαϊωάννου, της Συγκλήτου ΑΠΘ και της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής

-Καμία εφαρμογή του νόμου-πλαισίου. Το τμήμα καθηγητών να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει την παρουσία αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και το νόμο-πλαίσιο

-Το τμήμα καθηγητών μας να πάρει θέση ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και να δεσμευτεί ότι δεν θα τον εφαρμόσει: Καμία σκέψη για πειθαρχικές διώξεις, διαγραφές στα ν+2 χρόνια

-Να ακυρωθούν οι ανακοινωμένες ηλεκτρονικές εκλογές!

-Όχι σε ενιαία ψηφοδέλτια. Το τμήμα να αναγνωρίσει τις εκλογές του Φ.Σ. και να δεχτεί τον Σύλλογο στις συνεδριάσεις του.

-Το τμήμα καθηγητών να πραγματοποιείται δια ζώσης με την παρουσία του Φοιτητικού Συλλόγου

-Βιώσιμους όρους στην εξεταστική, επαρκή χρόνο με θέματα που έχουν διδαχθεί- Κανένα μαζικό κόψιμο

-Επαρκείς θέσεις πρακτικής έγκαιρα και για όλους με βασικό μισθό και ασφάλιση χωρίς φίλτρα (βαθμός, ECTS, έτος φοίτησης). Όχι στην καθυστέρηση λήψης του πτυχίου μας!

-Κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων 33 ECTS

-Καμία καθηγητική αυθαιρεσία και παράλογη απαίτηση σε κανένα μάθημα! Deadline παράδοσης εργασιών στο τέλος του εξαμήνου. Οι εργασίες/πρόοδοι να είναι προαιρετικές-bonus ή απαλλακτικές. Όχι σε παρουσιολόγια

-Να γίνουν δεκτές όλες οι εκπρόθεσμες δηλώσεις μαθημάτων

-Καμία αναπλήρωση και παράδοση ύλης τελευταία στιγμή πριν την εξεταστική

-Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Καμία σκέψη για αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος

-Κατάργηση του νόμου αξιολογήσεων και της ισοτίμησης των πτυχίων με τα ιδιωτικά- Καμία εξωτερική αξιολόγηση του τμήματός μας

-Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση! Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και πρόσληψη μόνιμου καθηγητικού προσωπικού

 -Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων. Όχι στο νέο εργασιακό μεσαίωνα και στο νέο Ασφαλιστικό!

-Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις Ψυχολόγων σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες δομές! Η ψυχική υγεία είναι ανάγκη, όχι προνόμιο!

- Δωρεάν σίτιση για όλους – κανένας αποκλεισμός, κανένας έλεγχος πάσο/κάρτας σίτισης! Έξω η εργολαβία από τη λέσχη - δημόσια διαχείριση της! -Να ανοίξει η πάνω λέσχη και να λειτουργούν όλες οι διανομές! Αύξηση του προσωπικού της λέσχης – μόνιμη και σταθερή απασχόληση των εργαζομένων! Όχι σε τεράστιες ουρές για ένα πιάτο φαγητό! -Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού

-Καμία συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! -Έξω η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου! -Κανένας λαός να μην πληρώσει τα οικονομικά κόστη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών!

-Ανατροπή των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών - Όχι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση

-Αύξηση των μισθών, δουλειά για όλους, ενίσχυση των κοινωνικών παροχών. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

-Κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85-Στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • Κινητοποίηση και αποκλεισμό της  Πρυτανείας ΑΠΘ την Πέμπτη 19/01 από κοινού με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική κατεύθυνση
  • Συμμετοχή στο Τμήμα καθηγητών, την Πέμπτη 19/1, με αίτημα να αναγνωρίσει τους εκπροσώπους του Φοιτητικού μας Συλλόγου και τα αποτελέσματα των Φοιτητικών εκλογών
  • Κινητοποίηση στον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, όποτε οριστεί
  • Συμμετοχή στην επόμενη Κοσμητεία, Σύγκλητο ΑΠΘ όποτε αυτά οριστούν

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας
Ένα διαφορετικό τεστ προσωπικότητας έχει γίνει viral και υπόσχεται να αποκαλύψει αυτό που μισείτε στον σύντροφό σας
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας