AMEA
«Έχετε δει ποτέ κατά την διάρκεια των σπουδών σας φοιτητές σε αναπηρικά αμαξίδια στα πανεπιστήμια της χώρας;»

Έχετε δει ποτέ κατά την διάρκεια των σπουδών σας φοιτητές σε αναπηρικά αμαξίδια στα πανεπιστήμια της χώρας; Εάν η απάντηση είναι αρνητική, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μαθητές με κινητικές αναπηρίες που δεν ήθελαν να συνεχίσουν την φοίτηση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ή δεν είναι ήδη εν ενεργεία φοιτητές.

Η δυσκολία έγκειται κυρίως στην προβληματική προσβασιμότητα. Παρότι πολλοί θα έχουν παρατηρήσει ότι στα περισσότερα ιδρύματα υπάρχουν ράμπες, ασανσέρ κλπ που διευκολύνουν την κατάσταση, φαίνεται εκ των πραγμάτων πως αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα τηρεί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις ασφαλούς πρόσβασης, η αυτόνομη κίνηση εντός του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτά βέβαια σε περίπτωση που καταφέρει να φτάσει στον χώρο της σχολής που ουσιαστικά είναι αδύνατο να γίνει αυτόνομα και θα χρειαστεί, οπωσδήποτε την υποστήριξη κάποιου συγγενούς, ο οποίος προφανώς σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρέχει στήριξη συστηματικά και όσο πραγματικά χρειάζεται ο φοιτητής. Κι έτσι, εκτός των εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, απλά δεν υπάρχουν στις σχολές.

Σαφώς και το πρόβλημα δεν αφορά όλους τους Αμεα φοιτητές αλλά και δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο για την μετακίνηση τους, αφού πολλοί φοιτητές με προβλήματα διαφορετικής φύσεως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Εν ελλείψει πόρων κάποια ιδρύματα ζητούν ακόμα και την εθελοντική συνδρομή άλλων φοιτητών στην αντιμετώπιση μέρους των ζητημάτων. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να αφήνουμε το στοίχημα της συμπερίληψης στα χέρια του καλού Σαμαρείτη και να στηριζόμαστε στον εθελοντισμό. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η πρόταση μου είναι ο θεσμός της εξατομικευμένης στήριξης που εφαρμόζεται επιτυχημένα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση να επεκταθεί και στην Τριτοβάθμια με δεδομένο βέβαια ότι θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις που θα απαντούν στις ανάγκες των φοιτητών και του προγράμματος σπουδών της συγκεκριμένης βαθμίδας. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζονται ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες και ιδιαίτερα οι φοιτητές με κινητικές αναπηρίες από τον κλάδο του ΕΒΠ, και στα Πανεπιστήμια της χώρας βάση των αναγκών τους που θα προκύπτουν από την γνωμάτευση των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

Αν και εκτιμώ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της παροχής θα καλύπτεται από τον προαναφερόμενο κλάδο είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι ανά περίπτωση μπορεί να είναι χρήσιμη και η παροχή εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής αλλά και όλων των κλάδων του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ). Παραδείγματος χάρη, ένας φοιτητής στο φάσμα του αυτισμού ενδεχομένως να χρειαστεί υποστήριξη ως προς την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και επομένως η πιο κατάλληλη παροχή ως προς αυτό θα ήταν η πλαισίωση από κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο από τον χώρο της εκπαίδευσης (ΠΕ 30/ΠΕ 23) ή κάποιου άλλου κλάδου.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει προωθηθεί από τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ Αττικής) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και έχει συμπεριληφθεί στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Παιδείας.

*Αναπληρωτής ΠΕ 30 (Κοινωνικών Λειτουργών) Ειδικός Γραμματέας Σύλλογου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ Αττικής)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική απάτη
Απάτη «μαμούθ» στη Λάρισα: Άρπαξαν 195.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία
«Σήκωσαν» από λογαριασμό επιχειρηματία 195.000 ευρώ - Μετέφεραν χρήματα σε 51 λογαριασμούς με τη μέθοδο «vishing»
Απάτη «μαμούθ» στη Λάρισα: Άρπαξαν 195.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία
xionia_attiki.jpg
Κακοκαιρία – «Στροφή» Καλλιάνου: Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς το πρωί της Κυριακής στην Αττική
Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται ισχυρός χιονιάς - Αλλάζει «ρότα» ο Καλλιάνος
Κακοκαιρία – «Στροφή» Καλλιάνου: Εντυπωσιακά θα μπει ο χιονιάς το πρωί της Κυριακής στην Αττική
ουγκαντα
Ουγκάντα: Έπειτα από 102 παιδιά και 578 εγγόνια, ο 68χρονος χωρικός Μούσα είπε "φτάνει πια"
Ο Μούσα Χασάγια Κασέρα έχει τόσο πολλά παιδιά που δεν μπορεί να θυμηθεί τα ονόματα των περισσότερων.
Ουγκάντα: Έπειτα από 102 παιδιά και 578 εγγόνια, ο 68χρονος χωρικός Μούσα είπε "φτάνει πια"