Παιδιά
Μέσω δοκιμασιών παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά έμαθαν για την αναπηρία

Με βιωματικό τρόπο μαθητές σε δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη έμαθαν για την αναπηρία και κατανόησαν περισσότερο πώς είναι να αντιμετωπίζεις συγκεκριμένα εμπόδια στην καθημερινή ζωή.

Φόρεσαν στα χέρια κάλτσες και γάντια κουζίνας και προσπάθησαν να ανοίξουν φερμουάρ και να πιάσουν νομίσματα του ευρώ. Έδεσαν τα μάτια τους και επιχείρησαν να περπατήσουν μία διαδρομή έχοντας έναν συμμαθητή τους για συνοδό, ενώ κάνοντας κινήσεις παντομίμας δοκίμασαν να εξηγήσουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους.

1ο Δημοτικό Σχολείου Λαγκαδά

Τα παραπάνω αποτέλεσαν τρεις δοκιμασίες για μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά, στο νομό Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου, μέσα από το παραπάνω βιωματικό παιχνίδι, έλαβαν ένα ιδιαίτερο μάθημα για την αναπηρία.

Την ξεχωριστή αυτή δράση, που είχε ως στόχο να φέρει πιο κοντά τους μαθητές με την αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, «έτρεξαν» το Κέντρο Κοινότητας δήμου Λαγκαδά και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Λαγκαδά σε συνεργασία με την ομάδα των Σχολικών Δικτύων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδά.

Οι δυσκολίες της αναπηρίας

Σε πρώτο στάδιο έγινε μία συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με το τι είναι αναπηρία, ποια είδη αναπηρίας υπάρχουν και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα ΑμεΑ. Ακολούθως, ήρθε το βιωματικό παιχνίδι με τους μαθητές και τις μαθήτριες να χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές ομάδες μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Με τη βοήθεια των ειδικών που οργάνωσαν τη δράση προσπάθησαν να αντιληφθούν ποιες είναι οι δυσκολίες της κινητικής, της οπτικής και της ακουστικής αναπηρίας. Μπαίνοντας στην θέση του ατόμου με αναπηρία, τα παιδιά κατάλαβαν τις δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες και διαπίστωσαν ότι για όλα μπορούν να δοθούν λύσεις.

Η δράση οργανώθηκε από τις Φιλιππία Χατζηϊορδάνου, κοινωνική λειτουργό ΣΔΕΥ 1ου δημοτικού σχολείου Λαγκαδά, Μαρία Στέφου, ψυχολόγο ΣΔΕΥ 1ου δημοτικού σχολείου Λαγκαδά, Κωνσταντίνα Σταματιάδου, ψυχολόγο Κέντρου Κοινότητας δήμου Λαγκαδά και Μελίνα Καρεκλάκη, κοινωνική λειτουργό Κοινωνικού Παντοπωλείου δήμου Λαγκαδά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία στην Αττική; Πότε θα βγει η απόφαση - Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

χιονοπτωση αττική
Κλειστά σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα; Πότε ανακοινώνεται η απόφαση
Τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία στην Αττική - Η απόφαση για κλειστά σχολεία θα βγει αύριο! Ποια σχολεία έχουν κλείσει στην Ελλάδα έως τώρα λόγω της...
Κλειστά σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα; Πότε ανακοινώνεται η απόφαση