Το πρώτο «πασάλειμμα»
«Μας νίκησαν η βροχή και η αδιαφορία σας» τονίζουν οι γονείς νηπιαγωγείου στο Ηράκλειο που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μετά την επαναλαμβανόμενη διαρροή νερών της βροχής μέσα στον χώρο του σχολείου και μετά την περυσινή φωτιά εν ώρα μαθήματος από βραχυκύκλωμα, 
ο Σύλλογος Γονέων του 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου διαμαρτύρεται μέσω επιστολής για τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου, όπως είναι η μόνωση, αλλά και το ζήτημα της κατασκευής υπερυψωμένης διάβασης στην οδό Αυλώνος. 

«Και για τα δύο θέματα η αδιαφορία του Δήμου Ηρακλείου είναι απογοητευτική» τονίζουν οι γονείς

to_proto_pasaleimma_poy_mas_paroysiasan_os_monosi_stin_taratsa

 

i_odos_aylonos_kai_i_eisodos_toy_sholeioy_mas

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γονέων:

Μας νίκησαν η βροχή και η αδιαφορία σας

Ξανά νερά μέσα στο Νηπιαγωγείο 
Θα τα ανεχόσασταν αυτά για το σπίτι σας, κύριοι του Δήμου Ηρακλείου;

Το σχολείο μας είναι αυτό που πέρυσι έπιασε φωτιά από βραχυκύκλωμα εν ώρα μαθήματος και ενώ βρίσκονταν μέσα 50 νήπια και προνήπια (παιδιά 4 και 5 ετών) μαζί με τις δασκάλες τους. Το σχολείο μας είναι στη διασταύρωση των οδών Λασσαίας και Αυλώνος κοντά στο Κομμένο Μπεντένι. Το σχολείο μας είναι ένα από τα πιο καινούρια του Ηρακλείου. Παραδόθηκε το 2014 και είναι χαρακτηρισμένο «βιοκλιματικό» επειδή σε ένα μέρος της ταράτσας του υπάρχει ταρατσόκηπος. Αυτό, που μπορεί να ήταν και από τα βασικά του «προσόντα» τελικά είναι η μεγαλύτερη αιτία προβλημάτων. Από την πρώτη χρονιά της παράδοσης τα προβλήματα υγρασίας και διαρροών στο εσωτερικό του σχολείου ήταν εμφανή. (Τα έγγραφα της Διευθύντριας στη Σχολική Επιτροπή, στον αντιδήμαρχο και στην Πρωτοβάθμια πρέπει να έχουν σχηματίσει ήδη έναν όμορφο πάκο σε κάποιο συρτάρι).

Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε φωτιστικό σώμα της οροφής, στο ίδιο σημείο του κτιρίου όπου υπάρχει και η διαρροή από τον ταρατσόκηπο. Τυχαίο;  Έτσι μας είπαν! «Αστοχία υλικού» και «καμία σχέση με τη διαρροή». Βέβαια κανένας και ποτέ δεν δέχτηκε να βάλει την υπογραφή του σε ένα επίσημο έγγραφο που να βεβαιώνει κάτι τέτοιο.  Ούτε και ποτέ ο Δήμος Ηρακλείου δέχτηκε να γίνει ολοκληρωμένος ηλεκτρολογικός έλεγχος και να εκδοθεί πιστοποιητικό από ηλεκτρολόγο – εγκαταστάτη πως το σχολείο είναι ασφαλές και δεν θα ξαναπιάσει φωτιά.

Ζητάμε εδώ και χρόνια την αφαίρεση του ταρατσόκηπου και την αποτελεσματική μόνωση της ταράτσας. Ακόμα και αν δεν γίνει ο ηλεκτρολογικός έλεγχος τουλάχιστον να μην υπάρχει διαρροή.  Όταν έκλεισε πέρυσι τον Ιούνιο το σχολείο ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης ανέθεσε στην μηχανικό κ. Κανδηλάκη να κάνει αυτοψία και να εξετάσει το αίτημά μας. Πέρασε όλο το καλοκαίρι και η… «επιβλέπουσα» δεν βρήκε ούτε μισή ώρα να περάσει από το σχολείο, παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις. Το μόνο που έκαναν ήταν να στείλουν έναν εργολάβο από τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων (Μπαστουνάς) να μονώσει το επίμαχο σημείο της ταράτσας. Τον Σεπτέμβριο η κ. Κανδηλάκη (που ακόμα δεν είχε πατήσει το πόδι της στο σχολείο), μάς διαβεβαίωνε πως το πρόβλημα έχει λυθεί και το σημείο έχει μονωθεί. Ανεβήκαμε οι γονείς στην ταράτσα και είδαμε κυριολεκτικά ένα «πασάλειμμα» επιφανειακό σε έκταση ενός τετραγωνικού μέτρου όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που σας στέλνουμε. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και απαιτήσαμε αυτοψία από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη με αίτημα την αποξήλωση του ταρατσόκηπου και τη μόνωση της ταράτσας. Ηρθε ο ίδιος στις 30 Σεπτεμβρίου και αφού το σχολείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του (ως εκ θαύματος εμφανίστηκε και η επιβλέπουσα κ. Κανδηλάκη για πρώτη φορά στο σχολείο). Είδαν το πρόβλημα και ο αντιδήμαρχος επέμεινε ότι δεν πρέπει να γίνει αφαίρεση του ταρατσόκηπου αλλά να γίνει καλύτερα η μόνωση (παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για πασάλειμμα). Τη δουλειά ανέλαβε και πάλι ο κ. Μπαστουνάς. Ξανά διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν μονωθεί σωστά, ότι όλα στο ταβάνι κάτω από τον ταρατσόκηπο είναι στεγνά και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε για την υγρασία, ούτε για τα ηλεκτρολογικά. Προφορικά και με μηνύματα στο viber. Τίποτα γραπτά και τίποτα υπογεγραμμένα.

Μετά ήρθαν οι βροχές. Και το σχολείο πριν λίγες μέρες ξανά με νερά στο πάτωμα, ξανά οι δασκάλες με σφουγγαρίστρες, ξανά διαρροή από το ταβάνι, ξανά στο ίδιο σημείο της γνώριμής μας πια διαρροής από τον ταρατσόκηπο.

Θα το ανέχονταν για το σπίτι τους ο κύριος Αναστασάκης, η κυρία Κανδηλάκη, ο κύριος Μπαστουνάς; Πως το ανέχονται για ένα σχολείο με 51 παιδιά;

Την Παρασκευή μας έστειλαν πάλι τον ίδιο εργολάβο να κάνει ακόμα μία προσπάθεια (την 3η κατά σειρά) με ακόμα ένα μπάλωμα, σε μία άλλη σωλήνα που είχε ξεχαστεί να μονωθεί κατά την αποτυχημένη δεύτερη φορά, και μετά το πασάλειμμα της πρώτης φοράς.  Αλήθεια, θα το ανεχόταν κανείς αυτό για το σπίτι του;  

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

Είχαμε την αφέλεια να πιστεύουμε πως μαζί με τον ταρατσόκηπο θα λυθεί και το χρόνιο ζήτημα της δημιουργίας ανισόπεδης διάβασης που είχαμε ζητήσει για τον δρόμο μπροστά από το σχολείο. Η οδός Αυλώνος έχει ελαφρά ανωφέρεια, τα αυτοκίνητα μαρσάρουν και κινούνται με ταχύτητα μπροστά στο σχολείο ενώ το πεζοδρόμιο είναι ασφυκτικά στενό και τα παιδιά και οι γονείς προστατεύονται μόνο από ένα κάγκελο (σας στέλνουμε φωτογραφία). Είναι ανάγκη οι οδηγοί να υποχρεώνονται σε μειωμένη ταχύτητα σε εκείνο το σημείο προτού να υπάρξει ατύχημα.  

Όλα αυτά τα έχουμε πει από το 2018. Και μάλιστα τα δέχτηκαν. Με την απόφαση 1122/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη «Δημιουργία υπερυψωμένης διάβασης πεζών τραπεζοειδούς τύπου, στη διασταύρωση των οδών Αυλώνος και Λασαίας». Την απόφαση αυτή ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκησης και τον Ιανουάριο του 2020 δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Παρά τις οχλήσεις μας κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να κατασκευάσει το έργο. Τον Σεπτέμβριο του 2022 μαζί με την αυτοψία στον ταρατσόκηπο εξετάστηκε και η υπόθεση της διάβασης.

Μαζί με τον κ. Αναστασάκη  ήρθε στο σχολείο μας και η κ. Ζαχαριουδάκη, προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είδαν την περιοχή, μας είπαν πως όντως μπορεί να φτιαχτεί (και γρήγορα μάλιστα) η υπερυψωμένη διάβαση και μας έδωσαν διαβεβαίωση πως το θέμα θα προωθηθεί άμεσα. Ενοχλήσαμε ξανά την κ. Ζαχαριουδάκη τέλος Οκτωβρίου και αφού δεν είχε φανεί κανείς στο σχολείο για να ξεκινήσει το έργο. Μας είπε πως το θέμα έχει αναλάβει το Τμήμα Κυκλοφορίας και να επικοινωνήσουμε με την κυρία Πυθαρούλη μετά τα μέσα Νοεμβρίου γιατί ο εργολάβος που κάνει αυτές τις δουλειές επιστρέφει από άλλο έργο που έχει στο Λασίθι.  Η κυρία Πυθαρούλη μας είπε ότι της είπαν για επισκευή στον δρόμο και όχι για υπερυψωμένη διάβαση αλλά θα ξαναρωτήσει και θα μας πάρει άμεσα. Τελικά πήραμε ξανά εμείς. Μας είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται να απαντήσει η ΔΕΥΑΗ γιατί πρέπει να γίνει και αγωγός κάτω από τη διάβαση. Η ΔΕΥΑΗ απαντά μέσα σε δύο μήνες. Ξαναγυρίσαμε (Δεκέμβρη πια) στην κ. Ζαχαριουδάκη που τώρα δηλώνει άγνοια για το θέμα της ΔΕΥΑΗ παρόλο που τον Σεπτέμβριο μας έλεγε πως το έργο όντως μπορεί να γίνει και τον Οκτώβριο μας έλεγε πως απλά περιμένουμε τον εργολάβο να γυρίσει από το Λασίθι. Και όλα αυτά για ένα έργο εγκεκριμένο από το 2018 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δημοσιευμένο στη Διαύγεια. 

Ισως σας κουράσαμε. Αλλά και εμείς έχουμε κουραστεί.

Το μόνο που μας μένει είναι η δημοσιοποίηση του θέματος και η δυναμική μας κινητοποίηση στον χώρο του σχολείου και σε όλες τις αρμόδιες αρχές.  Στο πρώτο θέμα του ταρατσόκηπου φαίνεται προς το παρόν να νικάει η βροχή. Και στα δύο θέματα (ταρατσόκηπος – διάβαση) νικάνε η αδιαφορία και ο εμπαιγμός πολιτικών και υπηρεσιακών αρμοδίων εις βάρος των 51 παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.     

Η υπομονή μας τελείωσε. Σε λίγες μέρες το σχολείο κλείνει για διακοπές Χριστουγέννων.

Ζητάμε άμεση εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους του Δήμου. Μοναδική αποδεκτή εξέλιξη είναι η δέσμευση για άμεση εκτέλεση των δύο έργων. Σας θεωρούμε υπεύθυνους από εδώ και στο εξής, για οποιοδήποτε επικίνδυνο περιστατικό θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιδιών μας. Αν το νέο έτος μας βρει χωρίς αποξηλωμένο τον ταρατσόκηπο, χωρίς μόνωση στην ταράτσα  και χωρίς την υπερυψωμένη διάβαση, σάς δηλώνουμε πως θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση εξετάζοντας όλες τις μορφές αγώνα μαζί με τα παιδιά μας.

Ο Σύλλογος Γονέων του 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού, που πέθανε από την πτώση κολώνας
Εύβοια: Συνελήφθη ο θείος του 3χρονου αγοριού - Αναζητείται και ο παππούς του
στε-ste
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρ. 53 ν. 4589/2019 με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα -...
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες δεν μοριοδοτείται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα
koritsaki
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό
Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο δικαστήριο τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν, συνοδεύοντας τα δύο ανήλικα παιδιά της, είδε την βαριά...
Καταδικάστηκαν δύο ένοικοι πολυκατοικίας για καγκελόπορτα που καταπλάκωσε 4χρονη στο Κορδελιό