1o_gimnasio_ellada
«Το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας με χρέος απέναντι στην φιλοσοφία του «ευ Αγωνίζεσθαι» και ταυτόχρονα με στόχο την υγιή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση μέσω της κίνησης και του αθλητισμού, μπορεί να αποτελέσει κληρονομιά και όραμα για τη νέα γενιά και τα ιδεώδη»

Την όμορφη ιστορία του πρώτου Γυμνασίου που χτίστηκε στην Ελλάδα, εξιστορούν οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, με επιστολή τους που έλαβε και δημοσιεύει το alfavita.gr. 

Πιο συγκεκριμένα, το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας και το 1829 παρεδόθη. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: "Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού. 

Ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “…Σε αυτό τον «ιερό χώρο» η μάθηση είναι συνυφασμένη με τους τρόπους ζωής όπου διαδραματίζεται.

1o_gimnasio_ellada

Βλέποντας τον χώρο «με τα μάτια της ψυχής» όπως θα έλεγε και ο Αντουάν ντε ΣάιντΕξυπερύ

Στη σύγχρονη εποχή είναι ανάγκη να συνδυάσουμε το παραδοσιακό σχολείο με τις ανάγκες των μαθητών μετατρέποντας το περιβάλλον σε μαθησιακή ευκαιρία για την ψυχική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Το αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής είναι βιωματικό μάθημα με παιδαγωγικό χαρακτήρα και εμπεριέχει όλα εκείνα τα μέσα για να αναπτυχθούν οι μαθητές ψυχικά, σωματικά, συναισθηματικά, καλύπτοντας πολύπλευρες ανάγκες και δίνοντας έμφαση στην ενεργητική μάθηση. Η έξοδος από την τάξη δίνει έμφαση στην διαδραστικότητα, στο παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση με άμεση αλλαγή στη διάθεση των μαθητών και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη ψυχική τους θωράκιση. Για το χώρο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό αυτό σχολείο σύγχρονες εγκαταστάσεις υπάρχουν για αθλητικές δράσεις, αγωνίσματα και χώρους που προσφέρουν αθλητική κουλτούρα, επικοινωνία, ομαδικότητα και πολυαισθητηριακή μάθηση μέσω του αθλητισμού. 

Αναμφίβολα, το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να το δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα, που βρίσκει συνεργασία, βοήθεια και συμπαράσταση από όλον τον ιστό που περιβάλλει το σχολείο. Το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας με χρέος απέναντι στην φιλοσοφία του «ευ Αγωνίζεσθαι» και ταυτόχρονα με στόχο την υγιή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση μέσω της κίνησης και του αθλητισμού, μπορεί να αποτελέσει κληρονομιά και όραμα για τη νέα γενιά και τα ιδεώδη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία στην Αττική; Πότε θα βγει η απόφαση - Τι είπε ο Περιφερειάρχης

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

diadiktio
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Τα σημάδια που δείχνουν τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς