ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.
Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφιές επιστρατεύτηκαν σε έναν ιδιαίτερο δρόμο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών στη Λάρισα και της φυλακής Hogsbo της Σουηδίας

Η ταχυδρομική τέχνη, γνωστή παγκοσμίως ως mail art, άνθισε στα μισά του προηγούμενου αιώνα, ως μια δραστηριότητα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και μη για αποκάλυψη του έργου τους έξω από τις δομές της καλλιτεχνικής αγοράς και έξω από τους παραδοσιακούς τόπους. Πρόκειται για μια ελεύθερη επικοινωνία, στην οποία σχέδια και κείμενα προκαλούν μια άμεση αλληλεπίδραση.

Η πανδημία ήρθε ως ευκαιρία όχι μόνο για να ζωντανέψει μια ξεχασμένη για τριάντα χρόνια πρωτότυπη επικοινωνία, αλλά και να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε χώρους κράτησης.

Αρχικά, αξιοποιήθηκε το σχήμα της «mail art» για την εθελοντική εικονοσχηματική επικοινωνία ανάμεσα σε έγκλειστους του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας με πολίτες της Ελλάδας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα. Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφιές επιστρατεύτηκαν σε έναν ιδιαίτερο δρόμο επικοινωνίας.

Με το τέλος των περιοριστικών μέτρων προτάθηκε από τη Λαρισαία μηχανικό Βάσω Χατζούλη που εργαζόταν στη Σουηδία η επέκταση αυτής της ιδιαίτερης επιστολικής – διαδικτυακής τέχνης ανάμεσα στους κρατούμενους της φυλακής Λάρισας με αυτούς της φυλακής Hogsbo της Σουηδίας.

Ακολούθησαν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο δομές και ξεκίνησε η αλληλογραφία μεταξύ αγνώστων μεταξύ τους έγκλειστων των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης των δύο χωρών. Ήδη οι κρατούμενοι του Hogsbo ετοιμάζονται να παραλάβουν τα δεύτερα έργα τέχνης συνεχίζοντας την εικαστική συνομιλία τους.

Με αυτή τη δράση οι έγκλειστοι των δύο φυλακών δεν γεφυρώνουν μόνο αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και να τα εξελίξουν γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους.

Επίσης, αναγνωρίζοντας την έκφραση των άλλων αποδέχονται τη διαφορετικότητά τους. Το έργο στη Λάρισα υλοποιείται από τον Διευθυντή Εκπαιδευτικών Δομών Κ.Κ. Λάρισας Γιώργο Τράντα και την εκπαιδεύτρια Γλωσσικού Γραμματισμού Σοφία Κιόρογλου.

Τα έργα των έγκλειστων από τη φυλακή του Hogsbo έτοιμα για παράδοση στους κρατούμενους της Λάρισας:

ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.


Ένα έργο έγκλειστου της Λάρισας που απεικονίζει την πρωτότυπη αυτή συνομιλία. Πίσω αχνοφαίνονται οι σημαίες των δύο κρατών:

ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ποιος τους αξιολογητές θα αξιολογήσει;
Αξιολόγηση: Σύμβουλος πήγε να αξιολογήσει «εν κρυπτώ»...κι έφυγε σαν τον κλέφτη...
«Η σύμβουλος δεν ένιωσε καν την ανάγκη να υπερασπιστεί τόσο τις δικές της πρακτικές, όσο και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά αντίθετα επέλεξε να έρθει...
Αξιολόγηση: Σύμβουλος πήγε να αξιολογήσει «εν κρυπτώ»...κι έφυγε σαν τον κλέφτη...