ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφιές επιστρατεύτηκαν σε έναν ιδιαίτερο δρόμο επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών στη Λάρισα και της φυλακής Hogsbo της Σουηδίας

Η ταχυδρομική τέχνη, γνωστή παγκοσμίως ως mail art, άνθισε στα μισά του προηγούμενου αιώνα, ως μια δραστηριότητα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και μη για αποκάλυψη του έργου τους έξω από τις δομές της καλλιτεχνικής αγοράς και έξω από τους παραδοσιακούς τόπους. Πρόκειται για μια ελεύθερη επικοινωνία, στην οποία σχέδια και κείμενα προκαλούν μια άμεση αλληλεπίδραση.

Η πανδημία ήρθε ως ευκαιρία όχι μόνο για να ζωντανέψει μια ξεχασμένη για τριάντα χρόνια πρωτότυπη επικοινωνία, αλλά και να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε χώρους κράτησης.

Αρχικά, αξιοποιήθηκε το σχήμα της «mail art» για την εθελοντική εικονοσχηματική επικοινωνία ανάμεσα σε έγκλειστους του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας με πολίτες της Ελλάδας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα. Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφιές επιστρατεύτηκαν σε έναν ιδιαίτερο δρόμο επικοινωνίας.

Με το τέλος των περιοριστικών μέτρων προτάθηκε από τη Λαρισαία μηχανικό Βάσω Χατζούλη που εργαζόταν στη Σουηδία η επέκταση αυτής της ιδιαίτερης επιστολικής – διαδικτυακής τέχνης ανάμεσα στους κρατούμενους της φυλακής Λάρισας με αυτούς της φυλακής Hogsbo της Σουηδίας.

Ακολούθησαν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο δομές και ξεκίνησε η αλληλογραφία μεταξύ αγνώστων μεταξύ τους έγκλειστων των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης των δύο χωρών. Ήδη οι κρατούμενοι του Hogsbo ετοιμάζονται να παραλάβουν τα δεύτερα έργα τέχνης συνεχίζοντας την εικαστική συνομιλία τους.

Με αυτή τη δράση οι έγκλειστοι των δύο φυλακών δεν γεφυρώνουν μόνο αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και να τα εξελίξουν γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους.

Επίσης, αναγνωρίζοντας την έκφραση των άλλων αποδέχονται τη διαφορετικότητά τους. Το έργο στη Λάρισα υλοποιείται από τον Διευθυντή Εκπαιδευτικών Δομών Κ.Κ. Λάρισας Γιώργο Τράντα και την εκπαιδεύτρια Γλωσσικού Γραμματισμού Σοφία Κιόρογλου.

Τα έργα των έγκλειστων από τη φυλακή του Hogsbo έτοιμα για παράδοση στους κρατούμενους της Λάρισας:

ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.


Ένα έργο έγκλειστου της Λάρισας που απεικονίζει την πρωτότυπη αυτή συνομιλία. Πίσω αχνοφαίνονται οι σημαίες των δύο κρατών:

ΣΔΕ-ΛΑΡΙΣΑΣ.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Το διδακτορικό… χωρίς μοριοδότηση: Η επιστολή που περιμένει απάντηση πάνω από ένα χρόνο
Δεκατέσσερις μήνες σιωπής: Οι διδάκτορες του Δημοσίου ζητούν απαντήσεις από το Υπ. Εσωτερικών για τη μοριοδότηση
Το διδακτορικό… χωρίς μοριοδότηση: Η επιστολή που περιμένει απάντηση πάνω από ένα χρόνο
ρομποτ
Κίνα: Η πρώτη «σχολή» ανθρωποειδών ρομπότ ανοίγει τον δρόμο για τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Περισσότερα από 100 ρομπότ θα εκπαιδεύονται καθημερινά στη Σαγκάη, μαθαίνοντας από απλές κινήσεις μέχρι σύνθετες εργασίες της καθημερινότητας
Κίνα: Η πρώτη «σχολή» ανθρωποειδών ρομπότ ανοίγει τον δρόμο για τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Παραλία στην Ελλάδα
Πελοπόννησος: Μια ακτογραμμή γεμάτη παραλίες-διαμάντια από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο
Από τη Βοϊδοκοιλιά έως τον Σίμο της Ελαφονήσου, οι πιο εντυπωσιακές παραλίες της Πελοποννήσου σε ένα μοναδικό ταξίδι θάλασσας
Πελοπόννησος: Μια ακτογραμμή γεμάτη παραλίες-διαμάντια από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο