κεραμεωσ

Αν ψάξει κανείς τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μέχρι και τις αρχές του φετινού φθινοπώρου, το μόνο που θα βρει αναφορικά με την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι …τα μόρια.

Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή της στο Mega (Σεπτέμβριος 2022) και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τους μισθούς των εκπαιδευτικών πρόσφερε αντί για μισθό μόρια (ναι μόρια!).  Σε υψηλότερη μισθοδοσία οδηγεί η ανέλιξη των εκπαιδευτικών, μέσω των μορίων που θα παίρνουν από τον διορισμό τους σε δυσπρόσιτες περιοχές, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Δημοσιογράφος: Θυμάμαι στα παλιά χρόνια όταν ερχόταν εκπαιδευτικός στην Ξάνθη στην Καβάλα ο μισθός τους ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερος.

Νίκη ΚεραμέωςΕπί της ουσίας σε εμάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπάνω μόρια, το οποίο μεταφράζεται σε πιο γρήγορη ανέλιξη και άρα πιο υψηλή μισθοδοσία εντέλει με την ανέλιξη.»

Ωστόσο όσο πλησιάζουμε στις εκλογές πληθαίνουν οι κυβερνητικές υποσχέσεις  για  αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων οι οποίοι αποτελούν και τον μεγαλύτερο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 230.000 μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Καθηγητές ΑΕΙ).

“Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι η αύξηση των απολαβών των εκπαιδευτικών“, διαβεβαίωσε η  υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στην εφημερίδα Παρασκήνιο.

“Προς την κατεύθυνση της στήριξης των εκπαιδευτικών και της έμπρακτης αναγνώρισης του έργου τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας θα θέσουν, κατά προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, τόσο την αύξηση των απολαβών τους, μέσα από τον εξορθολογισμό των μισθών των Δημοσίων υπαλλήλων, όσο και την επίλυση  βασικών θεμάτων που τους απασχολούν, όπως του ζητήματος της στέγασης.”

Λίγες μέρες πρωτύτερα, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη 15/11 ο υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ τους δήλωσε ότι το ζήτημα των αυξήσεων στις αποδοχές τους έχει συζητηθεί και με το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Συρίγος «κατά τη συνάντηση αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης σημαντική μείωση των αποδοχών τους οι συμμετέχοντες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ενημέρωσαν τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του δημοσιονομικού χώρου ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, έχουν συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα αύξησης των αποδοχών. Αναφορικά δε με την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που αφορά στην καταβολή αναδρομικών αποδοχών των μελών ΔΕΠ έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης και το πεδίο εφαρμογής της».

Αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη.

Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας ανέφερε:  «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».

Η κ. Νίκη Κεραμέως επισήμανε πως βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, όχι μόνο με την αύξηση των απολαβών τους, αλλά και με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της στέγασής τους. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».

Το 2022 όμως είναι αν μη τι άλλο ύβρης να  μιλάς για αυξήσεις εάν και όταν εκλεγείς, ενώ υπάρχουν μισθοί από 730 ευρώ (την ίδια ώρα που λόγω πληθωρισμού χάνουν ένα 16% της αγοραστικής τους αξίας) και ένας νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αμείβεται με μισθό χαμηλότερο του βασικού του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης στο δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νόμος Χατζηδάκη: Δουλειά λοιπόν, εν ανάγκη και αμισθί!
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Ομάδα εκπαιδευτικών Α/βαθμιας (ΠΕ 60 και ΠΕ 70) αναφέρεται με επιστολή διαμαρτυρίας στη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023