κινητοποίηση στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι
Φοιτητές: Στον κοινό μας αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες στις σπουδές, στην εργασία και στη ζωή, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, υψώνουμε ασπίδα προστασίας για καθέναν και καθεμία φοιτήτρια

Σε κινητοποίηση στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (πλ. Κλαυθμώνος) καλούν σήμερα στις 17.00 οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμά τους αναφέρουν:

25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που βιώνει την βία, την ανασφάλεια στο χώρο δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, εκεί που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

Καταγγέλλουμε όλα τα φρικιαστικά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, με κορυφή του παγόβουνου τη σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης από τον Κολωνό, στα αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος γυναικών, όπως το πρόσφατο περιστατικό βιασμού της 19χρονης κοπέλας από δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο ΑΤ Ομόνοιας.

Η  σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει ακόμα και στο βιασμό ή τη δολοφονία, αποτελεί σίγουρα την πιο  ακραία, αποκρουστική και πιο χυδαία μορφή βίας, ένα από τα πολλά πρόσωπα των κοινωνικών διακρίσεων και των αντιδραστικών, πατριαρχικών κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, που βιώνουν οι γυναίκες. Πολλά εγκλήματα σε βάρος γυναικών, παιδιών κι εφήβων, υποθάλπονται στο έδαφος του ατομισμού, της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος, της διαπλοκής με κυκλώματα ναρκωτικών και άλλα. Σε αυτό το έδαφος “θρέφονται” και οι δράστες- τέρατα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος παλεύει ώστε καμία φοιτήτρια να μην είναι ευάλωτη στην πολύμορφη βία.  Αντιπαλεύει τα “δεσμά” που περιορίζουν τις δυνατότητες μιας κοπέλας να ξεφύγει από μια παθογόνα, βίαιη σχέση ή την αφήνουν εκτεθειμένη σε κινδύνους, σε εκβιασμούς που συναντά μια νέα στην πορεία των σπουδών της, στη συνέχεια στην εργασία.

Μαζί με την καταδίκη των δραστών- τεράτων, την αυστηροποίηση των ποινών των εγκλημάτων βίας, παλεύουμε και απαιτούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη, με ευθύνη του κράτους, των γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων.

Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση που δίνει απλόχερα δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά περιορίζει τα όποια μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών σε ενημερωτικές καμπάνιες στις σχολές, τη στιγμή που λείπουν οι αναγκαίες υποδομές στις σχολές μας με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό για την συμβουλευτική, τη νομική, οικονομική στήριξη κάθε φοιτήτριας και φοιτητή. Οι ελλείψεις αυτές έχουν την υπογραφή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.  

Ο συλλογικός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, το δια βίου «κυνήγι» δεξιοτήτων, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου, στις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες, ακόμα και ενάντια στα αναχρονιστικά στερεότυπα επιλογής επαγγέλματος που αναπαράγονται μέσα από τα μαθήματα, τις σχολές είναι το έδαφος που ατσαλώνει την προσωπικότητα. Δημιουργεί “αντισώματα”.

Στον κοινό μας αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες στις σπουδές, στην εργασία και στη ζωή, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, υψώνουμε ασπίδα προστασίας για καθέναν και καθεμία φοιτήτρια.

Κάνουμε πράξη το “ένας για όλους και όλοι για έναν”, με υλικά την αλληλεγγύη, τον σεβασμό.  Μέσα σε αυτό τον αγώνα η κάθε κοπέλα μπορεί να βρει το θάρρος, το κουράγιο να διεκδικήσει μέτρα πρόληψης, αλλά και να καταγγείλει τα περιστατικά βίας, να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Διεκδικούμε:

-Να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Συμβουλευτικοί σταθμοί στα ιδρύματα στελεχωμένα με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη σταθερή εργασία.

-Ενημερωτικά προγράμματα στη σχολή από κρατικούς επιστημονικούς φορείς.

-Υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για ασφαλή πρόσβαση από και προς τη σχολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

dolofonia_12xronis
Δολοφονία 12χρονης Λουίζε: Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα νυχιών
Σοκάρει το έγκλημα στην Γερμανία με τη δολοφονία της 12χρονης Λουίζε - Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα νυχιών
Δολοφονία 12χρονης Λουίζε: Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα νυχιών