Σχολεία: Κλίμα εκφοβισμού και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εκπαιδευτικών
Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό της διοίκησης και τις θέσεις εξουσίας επιδιώκεται να φιμωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι συλλογικότητές τους και τα σωματεία.

Εδώ και κάμποσο καιρό, πολύ εύκολα βαφτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση και «ξεμυτίζουν» διώξεις εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ποινικοποίηση των αποφάσεων σωματείων που δεν αρέσουν στη διοίκηση. Βεβαίως το «πράσινο φως» το έχει ανάψει η υπουργός Παιδείας που «σέρνει» κάθε λίγο και λιγάκι τα εκπαιδευτικά σωματεία στα δικαστήρια.

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει πως το δόρυ του πειθαρχικού δικαίου και η ένταση του αυταρχισμού αρχίζουν επιχειρήσεις στην οργανωμένη εκπαιδευτική συνδικαλιστική δράση. Μιλάμε για προσπάθειες επιβολής του διοικητικού αυταρχισμού, όσο σφίγγει η μέγγενη των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

Στον Πειραιά 

Πριν λίγες ημέρες, με υπογραφή του Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά, παραπέμφθηκε στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά και μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Ο λόγος;

Η συμμετοχή του εκπαιδευτικού στη νόμιμα προκηρυχθείσα Απεργία-Αποχή (Α-Α) που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά από Μέντορες-Συντονιστές, τηρώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες!

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά κλήθηκε από τον ΔΙΔΕ Πειραιά να δώσει “εξηγήσεις” για το γεγονός πως δεν όρισε Μέντορες και Συντονιστές. Ο Διευθυντής του σχολείου απάντησε, δηλώνοντας πως συμμετέχει στην Α-Α που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά, από κοινού με την συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών του σχολείου.

Με βάση αυτό, ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά έκρινε πως πρέπει να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο! Χωρίς καν η απεργία που κήρυξε η ΕΛΜΕ να έχει προσβληθεί σε κάποιο δικαστήριο, όπως έκανε το ΥΠΑΙΘ ενάντια στην αντίστοιχη απόφαση της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ουσιαστικά, ο Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, σε σχέση με την Υπουργό Παιδείας. Επιδιώκει την ποινικοποίηση της συμμετοχής μέλους σωματείου σε νόμιμα προκηρυγμένη Απεργία! Αποτελεί πολύ σοβαρή, πρωτοφανή, επικίνδυνη εξέλιξη καθώς με βάση το σκεπτικό της παραπομπής του εκπαιδευτικού, αύριο θα μπορεί να παραπέμπεται και όποιοςεκπαιδευτικός παίρνει μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις του σωματείου του, της Ομοσπονδίας του.

Είναι ο πρώτος Διευθυντής Σχολείου στη Β/θμια Εκπαίδευση, στον οποίο ασκείται δίωξη για συμμετοχή σε Α-Α που κήρυξε το Α/θμιο Σωματείο του (ΕΛΜΕ Πειραιά).

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Πειραιά που έκανε την καταγγελία υπάρχει και άλλος Διευθυντής Σχολείου στον Πειραιά, που συμμετέχει στην Α-Α, ο οποίος αναμένεται να παραλάβει και αυτός την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Στη Λάρισα

Κάμποσα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στη Λάρισα, έχουμε μια πρωτοφανή επιχείρηση φίμωσης του μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας Παπαδόπουλου Δημήτρη από τον πρώην ΔΔΕ Λάρισας κ. Καψάλη Ιωάννη ο οποίος προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του γιατί ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ και τη συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ για ποινή που είχε επιβληθεί στον  κ. Καψάλη.

Συγκεκριμένα ο πρώην ΔΔΕ Λάρισας τιμωρήθηκε με τρίμηνη στέρηση μισθού διότι επί της θητείας του είχε προχωρήσει στην περικοπή μισθού δύο εκπαιδευτικών γιατί ‘εξέθεσαν δημόσια’ τις απόψεις τους για διοικητικά θέματα της ΔΔΕ Λάρισας και συγκεκριμένα την τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένη μοριοδότηση. Οι δυο εκπαιδευτικοί τελικά δικαιώθηκαν και τους επιστράφηκαν τα χρήματα ενώ ο κ. Καψάλης παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου εσωτερικών όπου και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο εκπαιδευτικοί είχαν απευθυνθεί από την αρχή στο σωματείο τους και στην ΟΛΜΕ.

Πολλές ΕΛΜΕ που στηρίζουν τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Παπαδόπουλο σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «είναι πρωτοφανές ένας προϊστάμενος να παρεμβαίνει και να ασκεί λογοκρισία στο τι συζητά το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων.

Στη Δράμα

Οι αυθαιρεσίες από τις κατά τόπους Διευθύνσεις συνεχίζονται εις βάρος των εκπαιδευτικών και κυρίως των πλέον επισφαλώς εργαζομένων του κλάδου, των αναπληρωτ(ρι)ών. Μετά από σχετική καταγγελία του Συντονιστικού Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών για τις αυθαιρεσίες της ΔΙΠΕ Δράμας, η Δήμητρα Τάσσου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Αριστοτέλης» και μέχρι πέρσι στο συντονιστικό των αναπληρωτών δέχτηκε επώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα από μια δικηγόρο που δήλωσε ότι εκπροσωπεί τη διεύθυνση Δράμας. Της ζητήθηκε να αποσύρει την καταγγελία για τις πρακτικές της ΔΙΠΕ Δράμας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συντονιστικού διαφορετικά θα προχωρήσει σε μηνύσεις. Το τηλεφώνημα έγινε στην Δ. Τάσσου γιατί το τηλέφωνό της υπάρχει ακόμα στην σελίδα του Συντονιστικού στο Facebook.

Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό της διοίκησης και τις θέσεις εξουσίας επιδιώκεται να φιμωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι συλλογικότητές τους και τα σωματεία. Στόχος να κατισχύσει ο φόβος ώστε όλοι να σιωπήσουν και τίποτα να μην έρχεται στην επιφάνεια ώστε οι αυθαιρεσίες και η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων να συνεχίζονται. Η πολιτική των απειλών και των μηνύσεων ξεκίνησε από εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα που απείλησαν και μήνυσαν εργαζόμενους που δημοσιοποίησαν καταγγελίες καθώς και τα σωματεία και τις συλλογικότητες που τους στήριξαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asimakopoyloy.jpg
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα μαζικά mail σε αποδήμους
Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα μαζικά mail σε αποδήμους
ΕΛΜΕΠΑ
Ιδιωτικά ΑΕΙ: Νέο «άδειασμα» Πιερρακάκη-κυβέρνησης από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια...
Ιδιωτικά ΑΕΙ: Νέο «άδειασμα» Πιερρακάκη-κυβέρνησης από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ