Αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές, η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος
«Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι τόση η αγωνία του κράτους να ελέγξει πλήρως αυτές τις διαδικασίες που δε διστάζει να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα εκλογών που είναι εντελώς διάτρητο.»

Περισσότεροι από 80 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ το τελευταίο δεκαήμερο προχωρούν σε αποφάσεις με τις οποίες καλούν τους εκπαιδευτικούς να απέχουν μαζικά από τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών που θα διεξαχθούν στις 5 Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή τα ΔΣ των ΔΟΕ/ΟΛΜΕ με τις ψήφους ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΔΗΣΥ-ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ) και ΣΥΝΕΚ-ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ), με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις συντάσσονται με το σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ για τη διάλυση των συνδικάτων και καλούν σε μαζική συμμετοχή. Οι αντίστοιχες παρατάξεις στη ΔΟΕ πρώτα καταθέτουν ψηφοδέλτια (μαζί και με έναν υποψήφιο υπεύθυνο του τομέα παιδείας του ΜΕΡΑ25) και μετά παίρνει απόφαση συμμετοχής το ΔΣ. Στην ΟΛΜΕ με μια ανήκουστη απόφαση στα χρονικά του εκπαιδευτικού κινήματος, ακυρώνουν τη Γενική Συνέλευση προέδρων βλέποντας ότι θα πάρει απόφαση αποχής, με τη δικαιολογία ότι δεν έβρισκαν αίθουσα στην Αθήνα για να την πραγματοποιήσουν!

Όχι τυχαία, στα εκπαιδευτικά συνδικάτα, τα μεγαλύτερα του δημοσίου, η κυβέρνηση δίνει όλες της τις δυνάμεις για να περπατήσει ο νόμος Χατζηδάκη και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή του, την επικράτηση των ηλεκτρονικών εκλογών (ούτε καν υβριδικών). Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Όλες οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκουν ισχυρές αντιστάσεις, παραμένουν ημιτελείς και μετέωρες, παρ’ όλες τις απειλές, τους εκβιασμούς, τη διαρκή τρομοκρατία και τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια και την κήρυξη όλων των απεργιών ως παράνομες.

Το project είναι μεγάλο, αφορά την ύπαρξη και λειτουργία των σωματείων και των συνδικάτων και την πλήρη μετατροπή τους σε εκλογικούς μηχανισμούς απονεκρωμένους χωρίς καμία συμμετοχή, χωρίς μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις, χωρίς τη ζωντανή παρουσία. Κάτω από αυτό το περιβάλλον δίνεται η δυνατότητα να κυριαρχήσει η ταξική συνεργασία και ο κοινωνικός εταιρισμός, να εκλείψουν οι «ανορθογραφίες» που θέλουν το κίνημα να αντιπαλεύει νόμους και μάλιστα αποτελεσματικά, να μην αρκείται σε διεκδικήσεις μείωσης του ρυθμού χειροτέρευσης αλλά να θέτει στόχο την ανατροπή και τη νίκη. Αυτό το συνδικάτο θα έχει πελάτες, τηλεθεατές αλλά όχι συμμετέχοντες, απομονωμένους χειραγωγήσιμους ψηφοφόρους αλλά όχι συνδιαμορφωτές των συλλογικών αποφάσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η απόφαση της Κεραμέως να «κόψει» τις άδειες για συνελεύσεις και εκλογές των σωματείων, εκβιάζοντας με τον τρόπο αυτό πρώτα και κύρια τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που χάνουν την εκλογική τους πελατεία η οποία πολιτικά, συνδικαλιστικά και ιδεολογικά είναι κυρίως ψηφοφόροι κι όχι συμμετέχοντες στα κοινά.

Αυτή είναι η πρόταση του κράτους και του κεφαλαίου για τα συνδικάτα. Συνδικάτα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ηλεκτρονικές συνελεύσεις, συνδικάτα εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι μάχιμα όργανα της ταξικής πάλης. Συνδικάτα της παράλυσης και της ακύρωσής τους, άμαζα, άφωνα, άνευρα. Συνδικάτα της παθητικής παρακολούθησης, της αποξενωμένης και αλλοτριωμένης ύπαρξης, της αδιαφάνειας, χωρίς ζωντανή ζύμωση και αντιπαράθεση.

Γι’ αυτό επιλέγονται οι εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια για να προωθηθεί αυτό το σχέδιο. Αυτές οι εκλογές είναι της εργοδοσίας, αυτή καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες και η θέση του αιρετού έχει ενσωματώσει την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις, τα κονέ και την εξυπηρέτηση των ημετέρων. Μόνο όταν μπήκαν στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπρόσωποι από ταξικά ριζοσπαστικά ρεύματα, κυρίως των Παρεμβάσεων, άλλαξε η κατάσταση και έσπασε το άβατο της συνδιαχείρισης και της συνδιοίκησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι τόση η αγωνία του κράτους να ελέγξει πλήρως αυτές τις διαδικασίες που δε διστάζει να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα εκλογών που είναι εντελώς διάτρητο. Οι ηλεκτρονικές εκλογές και μάλιστα τόσο μεγάλου αριθμού εκλογέων (πάνω από 160.000) χωρίς έλεγχο των εκλογικών καταστάσεων, με απαγόρευση από το ΥΠΑΙΘ να δοθούν οι καταστάσεις ψηφισάντων από τις εφορευτικές επιτροπές, με απόλυτη αδυναμία ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των εκλογέων, με δυνατότητα να ψηφίζει ο εκλογέας ως πέντε φορές στην ηλεκτρονική κάλπη και με το ψηφοδέλτιο να γράφει επάνω το όνομά του, είναι σαφές ότι είναι εκλογές νοθείας.

Η απάντηση του κόσμου της εκπαίδευσης είναι η αποχή από την παρωδία των ηλεκτρονικών εκλογών. Η χαμηλή συμμετοχή θα είναι ακύρωση των σχεδίων της Κεραμέως και του συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής για συνδικάτα απολύτως χειραγωγούμενα από το κράτος και τους μηχανισμούς του μακριά από τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;