Thumbnail
Μήνυμα του Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεωργίου Βλάχου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Με αφορμή την 5η Οκτωβρίου, η οποία καθιερώθηκε ως παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών από την UNESCO, τιμάμε τον δάσκαλο και τον αγώνα του στο χώρο της εκπαίδευσης για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας και της κοινωνίας μας. Μέσα από το συμβολισμό της ημέρας αυτής, καταδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών στον κόσμο του σήμερα, η υπέρτατη αξία των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Ανέκαθεν το έργο του εκπαιδευτικού ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και φορτωμένο με βαθιά ευθύνη, καθώς ο ρόλος του δεν περιορίζεται στο να μεταδίδει απλώς εξωτερικές γνώσεις, αλλά επεκτείνεται και στο να διαπαιδαγωγεί, να διαπλάθει το πνεύμα και την ψυχή των νέων, να διαμορφώνει ελεύθερους, αυθύπαρκτους ανθρώπους.

Στις μέρες μας ωστόσο το έργο του εκπαιδευτικού προβάλλει ακόμα πιο απαιτητικό και βαρύ, καθώς ζούμε σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου καθημερινά δεχόμαστε πλήθος πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστούμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο εκπαιδευτικός οφείλει να διαμορφώσει ανθρώπους με ευέλικτη, κριτική και δημιουργική σκέψη, ικανούς να προσαρμόζονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και με ισχυρή πνευματική και ηθική θωράκιση.

Έτσι ο εκπαιδευτικός από απλός μεταδότης έτοιμων γνώσεων προς απομνημόνευση, καλείται να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα των μαθητών του, διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα μέσα στην σχολική τάξη: να αναθέτει εργασίες και ευθύνες, να παραθέτει βιβλιογραφίες ή διαδικτυακές πηγές για την αναζήτηση πληροφοριών και για την επίλυση προβλημάτων, να συζητά, να εξηγεί και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών στο διάλογο και στη συνεργασία και τέλος να υποκινεί την αμφιβολία. Κυρίως, να εμπνέει με την προσωπικότητά του και να κατακτά την αποδοχή και τον σεβασμό των μαθητών με το ήθος του, την γνωστική και διδακτική επάρκειά του.

Για όλα τα παραπάνω οφείλουμε να τιμάμε τις καθημερινές και πολύτιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές και την κοινωνία γενικότερα, αναδεικνύοντας τον κεντρικό τους ρόλο μέσα από την ακαδημαϊκή γνώση και την καλλιέργεια αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων που προσφέρουν στους μαθητές τους.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ και εγώ προσωπικά ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για την προσφορά τους στο χώρο της εκπαίδευσης και το εξαιρετικό, πολυποίκιλο έργο που κάθε χρονιά επιτελούν. Ευχόμαστε δύναμη και δημιουργικότητα σε κάθε εκπαιδευτική κοινότητα απανταχού.

«Δεν γίνεται κανείς δάσκαλος απομνημονεύοντας θεωρίες περί διδασκαλίας. Δάσκαλο σε κάνει η διδακτική πράξη, φτάνει να τη θελήσεις και να της δοθείς ψυχή τε και σώματι. Αν δεν της παραδοθείς άνευ όρων, δάσκαλος δεν γίνεσαι κι ας διδάσκεις εκατό χρόνια» - Χρίστος Τσολάκης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ειδική αγωγή, μαρκαδόροι, παιδί, μαθητής
Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από ό,τι πιστεύουν πολλοί
«Ας σταθούμε στα παιδιά με απώλειες, ως Άνθρωποι, γιατί η μεγαλύτερη μορφή αναπηρίας είναι η απαξίωση των ατόμων με αναπηρία»
Η συμπερίληψη στην εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από ό,τι πιστεύουν πολλοί