άνοιγμα σχολείων 2021 μαθητές μέτρα
Το μικρότερο μερίδιο του προϋπολογισμού τους ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην εκπαίδευση - Πόσο δίνουν για ενοίκιο - Κίνδυνος φτώχειας για το 17,1% του πληθυσμού

Το μικρότερο μερίδιο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών αντιστοιχεί στην εκπαίδευση, την ώρα που το 17,1% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας. Παράλληλα το 18,9% του προϋπολογισμού διατίθεται στο ενοίκιο. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ευρήματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020. Επιπλέον, το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα.

Η μέση δαπάνη για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.

Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 19.687,92 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 12.236,64 ευρώ.

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2021 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,0% σε σύγκριση με το 2008.

Το μικρότερο μερίδιο των δαπανών αντιστοιχεί στην εκπαίδευση

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ και για τις δαπάνες των νοικοκυριών σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, καθώς σε αυτές διατίθεται το μικρότερο μερίδιο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,4%.

πίνακας ΕΛΣΤΑΤ 2

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (22,0%), στη στέγαση (14,7%) και στις μεταφορές (12,7%).

Μάλιστα, μεταξύ 2020 και 2021 παρουσιάστηκε μείωση μόνο στις υπηρεσίες εκπαίδευσης κατά 3,8%, όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζονταi στον παρακάτω πίνακα.

πίνακας ΕΛΣΤΑΤ

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2020), παρουσιάζεται σε: εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (18,6%), αναψυχή και πολιτισμό (15,1%) και είδη ένδυσης και υπόδησης (14,6%).

Στον αντίποδα, η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (1,3%). 

Κίνδυνος φτώχειας για το 17,1% του πληθυσμού της Ελλάδας

«Καμπανάκι» κρούει όμως η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο  κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (15,6% το 2020), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 12,2% του πληθυσμού (11,9% το 2020), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2020 κατά 2,6%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 10,7%.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού δαπανούν το 34,8% του προϋπολογισμού τους για είδη διατροφής, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του
πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,9%.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εδώ

Γιώργος Βασιλείου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 29-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

eeeek-kalitheas
Αντεπίθεση Δόμνας σε Κασσελάκη: «Απρόσκλητη» η αρμόδια Υφυπουργός;
Οι μάχες διεξάγονται πλέον ...στο facebook: «Δεν ήμουν καλεσμένη του κύριου Κασσελάκη, ούτε πήγα για να λάβω μέρος σε κάποιο βίντεοκλιπ»
Αντεπίθεση Δόμνας σε Κασσελάκη: «Απρόσκλητη» η αρμόδια Υφυπουργός;
plasta-ptyxia
"Εκπαιδευτικός" φορέας χορηγούσε επί 10 χρόνια πλαστά πτυχία με αμοιβή
Μεγάλη απάτη με εκπαιδευτικό φορέα "μαϊμού": Χορηγούσε βεβαιώσεις παρακολούθησης προγραμμάτων - Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψευδής συνεργασία που...
"Εκπαιδευτικός" φορέας χορηγούσε επί 10 χρόνια πλαστά πτυχία με αμοιβή