άνοιγμα σχολείων 2021 μαθητές μέτρα
Το μικρότερο μερίδιο του προϋπολογισμού τους ξοδεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην εκπαίδευση - Πόσο δίνουν για ενοίκιο - Κίνδυνος φτώχειας για το 17,1% του πληθυσμού

Το μικρότερο μερίδιο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών αντιστοιχεί στην εκπαίδευση, την ώρα που το 17,1% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας. Παράλληλα το 18,9% του προϋπολογισμού διατίθεται στο ενοίκιο. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ευρήματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 17.037,48 ευρώ (1.419,79 το μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020. Επιπλέον, το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.297 ευρώ το μήνα.

Η μέση δαπάνη για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.

Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 19.687,92 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 12.236,64 ευρώ.

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2021 εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,0% σε σύγκριση με το 2008.

Το μικρότερο μερίδιο των δαπανών αντιστοιχεί στην εκπαίδευση

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ και για τις δαπάνες των νοικοκυριών σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, καθώς σε αυτές διατίθεται το μικρότερο μερίδιο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,4%.

πίνακας ΕΛΣΤΑΤ 2

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, αφορά στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (22,0%), στη στέγαση (14,7%) και στις μεταφορές (12,7%).

Μάλιστα, μεταξύ 2020 και 2021 παρουσιάστηκε μείωση μόνο στις υπηρεσίες εκπαίδευσης κατά 3,8%, όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζονταi στον παρακάτω πίνακα.

πίνακας ΕΛΣΤΑΤ

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση δαπανών των νοικοκυριών, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2020), παρουσιάζεται σε: εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία (18,6%), αναψυχή και πολιτισμό (15,1%) και είδη ένδυσης και υπόδησης (14,6%).

Στον αντίποδα, η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (1,3%). 

Κίνδυνος φτώχειας για το 17,1% του πληθυσμού της Ελλάδας

«Καμπανάκι» κρούει όμως η Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο  κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 17,1% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (15,6% το 2020), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 12,2% του πληθυσμού (11,9% το 2020), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2020 κατά 2,6%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 10,7%.

Επιπλέον, τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού δαπανούν το 34,8% του προϋπολογισμού τους για είδη διατροφής, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του
πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,9%.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εδώ

Γιώργος Βασιλείου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoliko_hpa
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά
Σχολικό χτύπησε σε αυτοκίνητα, έπεσε από λόφο και προσέκρουσε σε σπίτι - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά - Δύο μαθητές βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση
ΗΠΑ: Σοκαριστικό τροχαίο με σχολικό - Τραυματίστηκαν επτά παιδιά
kataigida.jpg
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αύριο τις πρωινές ώρες κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, με παροδικές νεφώσεις στην...
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
floratos_emmanouil
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Εμμανουήλ Φλωράτο Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος