Thumbnail
Οι πιο χρήσιμες γνώσεις, που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές, αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, η εκπαίδευση όλων των χρηστών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, είναι κρίσιμη.

Μετά από την αποκάλυψη ότι ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας παρέμεινε και εφέτος ο πιο στοχευμένος κλάδος από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου παγκοσμίως, κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει από το 2020 λόγω της πανδημίας, γιγαντώθηκε το 2021 της εκτεταμένης τηλεκπαίδευσης σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, και με αφορμή την Ημέρα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η Check Point Software Technologies μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της προς τους νέους, όσον αφορά στις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

“Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που επιλέγει ένας νέος, είτε πρόκειται για πολυτεχνικές σχολές, είτε για επιχειρηματικές, δεν υπάρχει τρόπος οι μαθητές να προχωρήσουν αν δεν “αγκαλιάσουν” την τεχνολογία. Ωστόσο, είναι αυτή η επίδραση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, που επιφέρει παράλληλα κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων”, αναφέρει η εταιρεία. Θυμίζει δε ότι στην Ελλάδα όλοι οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν, κατά μέσο όρο, 813 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως τους τελευταίους έξι μήνες.

Η Check Point Software παρουσιάζει τις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τις οποίες πρέπει να έχει κάθε μαθητής, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική ήδη από το δημοτικό σχολείο. Οι ειδικοί προτείνουν την ηλικία των 10 ετών, ως την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Σε αυτό το στάδιο, οι πιο χρήσιμες γνώσεις, που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές, αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Κυβερνοασφάλεια στα δημοτικά σχολεία: Οι ειδικοί προτείνουν την ηλικία των 10 ετών ως την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Σε αυτό το στάδιο, οι πιο χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα πρέπει να μάθει τις πιο κοινές απειλές και κινδύνους στον κυβερνοχώρο στο διαδίκτυο, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και πώς να εντοπίσει ένα ύποπτο email ή κείμενο, κλοπή λογαριασμού, κακόβουλο λογισμικό, ransomware και τα σημάδια τους. Μετά από αυτό, είναι επίσης δυνατό να εισαχθεί και να εμβαθύνει στη γνώση βασικών εννοιών, όπως σφάλματα, ευπάθειες, εκμεταλλεύσεις ή ανθρώπινη αποτυχία, καθώς και εξελιγμένη κοινωνική μηχανική - τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς το χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά. Μετά την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν πάντα να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες με μαθήματα ή μεταπτυχιακά”, αναφέρει η εταιρεία.

“Τα σημερινά παιδιά είναι γεννημένα μέσα στην τεχνολογία, οπότε ας τους δώσουμε τα εργαλεία για να αισθάνονται ασφαλή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους”, εξηγεί η Κωνσταντίνα Κούκου Channel Account Manager &  Evangelist, Check Point Software Technologies. 

Ανώτατη Εκπαίδευση

Είτε πρόκειται για πανεπιστημιακό πτυχίο είτε για κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης, σε αυτό το στάδιο ένας φοιτητής επικεντρώνεται στο αντικείμενο στο οποίο θέλει να εξειδικευτεί και να αναπτυχθεί για την επαγγελματική του ζωή. Μαθήματα όπως η μηχανική υπολογιστών, οι τηλεπικοινωνίες, ένα πτυχίο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή η επιστήμη των υπολογιστών είναι αυτά που θα επεκτείνουν τη γνώση πέρα από αυτά που μαθεύτηκαν στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά. Μετά την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν πάντα να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες με μαθήματα ή μεταπτυχιακά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kataigida.jpg
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αύριο τις πρωινές ώρες κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, με παροδικές νεφώσεις στην...
Καιρός: Άστατος την Παρασκευή 2/12 με βροχές και τοπικές καταιγίδες
floratos_emmanouil
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον Εμμανουήλ Φλωράτο Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ομότιμος Καθηγητή Φυσικής Εμμανουήλ Φλωράτος
κιβωτός του κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
Νέα κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που είχε κατηγορήσει στέλεχος της ΜΚΟ για σεξουαλική κακοποίηση
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
bjcem
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων
Συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων