Thumbnail
Οι πιο χρήσιμες γνώσεις, που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές, αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, η εκπαίδευση όλων των χρηστών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, είναι κρίσιμη.

Μετά από την αποκάλυψη ότι ο τομέας της εκπαίδευσης/έρευνας παρέμεινε και εφέτος ο πιο στοχευμένος κλάδος από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου παγκοσμίως, κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει από το 2020 λόγω της πανδημίας, γιγαντώθηκε το 2021 της εκτεταμένης τηλεκπαίδευσης σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, και με αφορμή την Ημέρα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η Check Point Software Technologies μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της προς τους νέους, όσον αφορά στις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

“Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που επιλέγει ένας νέος, είτε πρόκειται για πολυτεχνικές σχολές, είτε για επιχειρηματικές, δεν υπάρχει τρόπος οι μαθητές να προχωρήσουν αν δεν “αγκαλιάσουν” την τεχνολογία. Ωστόσο, είναι αυτή η επίδραση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, που επιφέρει παράλληλα κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων”, αναφέρει η εταιρεία. Θυμίζει δε ότι στην Ελλάδα όλοι οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν, κατά μέσο όρο, 813 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως τους τελευταίους έξι μήνες.

Η Check Point Software παρουσιάζει τις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τις οποίες πρέπει να έχει κάθε μαθητής, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια είναι σημαντική ήδη από το δημοτικό σχολείο. Οι ειδικοί προτείνουν την ηλικία των 10 ετών, ως την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Σε αυτό το στάδιο, οι πιο χρήσιμες γνώσεις, που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές, αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Κυβερνοασφάλεια στα δημοτικά σχολεία: Οι ειδικοί προτείνουν την ηλικία των 10 ετών ως την ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην τάξη, εφόσον οι διαφορετικές συσκευές διαθέτουν λογισμικό ασφαλείας και γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων. Σε αυτό το στάδιο, οι πιο χρήσιμες γνώσεις που μπορούν να διδαχθούν στους μαθητές αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, τις βασικές ρυθμίσεις ασφαλείας για συσκευές και συμβουλές σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα πρέπει να μάθει τις πιο κοινές απειλές και κινδύνους στον κυβερνοχώρο στο διαδίκτυο, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) και πώς να εντοπίσει ένα ύποπτο email ή κείμενο, κλοπή λογαριασμού, κακόβουλο λογισμικό, ransomware και τα σημάδια τους. Μετά από αυτό, είναι επίσης δυνατό να εισαχθεί και να εμβαθύνει στη γνώση βασικών εννοιών, όπως σφάλματα, ευπάθειες, εκμεταλλεύσεις ή ανθρώπινη αποτυχία, καθώς και εξελιγμένη κοινωνική μηχανική - τι είναι, πώς λειτουργεί και πώς το χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά. Μετά την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν πάντα να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες με μαθήματα ή μεταπτυχιακά”, αναφέρει η εταιρεία.

“Τα σημερινά παιδιά είναι γεννημένα μέσα στην τεχνολογία, οπότε ας τους δώσουμε τα εργαλεία για να αισθάνονται ασφαλή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στο οποίο και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους”, εξηγεί η Κωνσταντίνα Κούκου Channel Account Manager &  Evangelist, Check Point Software Technologies. 

Ανώτατη Εκπαίδευση

Είτε πρόκειται για πανεπιστημιακό πτυχίο είτε για κύκλο επαγγελματικής κατάρτισης, σε αυτό το στάδιο ένας φοιτητής επικεντρώνεται στο αντικείμενο στο οποίο θέλει να εξειδικευτεί και να αναπτυχθεί για την επαγγελματική του ζωή. Μαθήματα όπως η μηχανική υπολογιστών, οι τηλεπικοινωνίες, ένα πτυχίο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή η επιστήμη των υπολογιστών είναι αυτά που θα επεκτείνουν τη γνώση πέρα από αυτά που μαθεύτηκαν στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος, όπως και το τοπίο των απειλών, εξελίσσεται συνεχώς και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλους κλάδους, οπότε η εκπαίδευση δεν σταματά. Μετά την ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν πάντα να συνεχίσουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες με μαθήματα ή μεταπτυχιακά.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Στέφανος  Παραστατίδης: Να γιατί θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
dimokriteio
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Φοιτητές: Η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για πολλούς από εμάς. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μετακομίσουμε εντός λίγων...
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Κύπρος
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η εταιρεία παρέχει, μεταξύ άλλων εκπαίδευση, μπόνους και Πληρωμένη άδεια ψυχικής υγείας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο