Ανησυχούν οι γονείς: Πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους τα σχολικά γεύματα;
ΑΣΓΜΕ: Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές

Την ανησυχία χιλιάδων γονέων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος σχολικών γευμάτων για την τρέχουσα σχολική χρονιά, εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε υπόμνημα που απέστειλε σήμερα προς τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Οι γονείς ρωτούν γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη στα σχολεία τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του συγκεντρωτικού πίνακα με τα σχολεία που εντάσσονται στο Πρόγραμμα και τονίζουν ότι πέρα από την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, λόγω και των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.

Το Υπόμνημα της ΑΣΓΜΕ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ως γνωστόν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22) καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το διατροφικό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Το Πρόγραμμα εξυπηρετεί ανάγκες σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Κατόπιν σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1299/12-04-2018), ανατέθηκε στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διαχείριση του Προγράμματος, η υλοποίηση όλων των σταδίων σχεδιασμού, προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών επιλογής αναδόχων και γενικά ο ΟΠΕΚΑ συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Σας μεταφέρουμε την ανησυχία χιλιάδων γονέων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ρωτάμε ευθέως:

1. Γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη στα σχολεία τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του συγκεντρωτικού πίνακα με τα σχολεία που εντάσσονται στο Πρόγραμμα;

2. Θα δοθεί δυνατότητα ένταξης νέων σχολείων της Πρωτοβάθμιας στο Πρόγραμμα;

3. Σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχων; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το έτος 2022-2023 ή ακόμη δεν έχουμε οριστικούς αναδόχους σε συμμετέχοντες δήμους και εάν ναι σε ποιους;

Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές. Ειδικότερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της αξίας της σωστής και πλήρους διατροφής για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας, πιστεύουμε ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ώστε να αναπτυχθούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές (αίθουσες σίτισης, μαγειρεία), καθώς και να στελεχωθεί με το απαιτούμενο μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (μάγειροι, τραπεζοκόμοι), προκειμένου να υποστηρίζεται καθολικά, απρόσκοπτα και με επιστημονικούς όρους η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο. Πέραν των προφανών ζητημάτων της προαγωγής της υγείας-πρόληψης ασθενειών, η ανάληψη της ευθύνης της σίτισης από το κράτος θα συμβάλλει και παιδαγωγικά –με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών- στην ανάπτυξη ορθής διατροφικής κουλτούρας στον μαθητικό πληθυσμό, στην ανάπτυξη των αξιών της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μέσα στη μαθητική κοινότητα.

Άλλωστε, η πείρα μας από την πολιτική που ουσιαστικά χρηματοδοτεί ιδιώτες, μέσω της σύναψης συμβάσεων, όπως προβλέπεται από το Ν. 4412/2016 περί Προμηθειών του Δημοσίου, είναι αρνητική και άκρως διδακτική! Έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, ενστάσεων κλπ που έχει οδηγήσει επανειλημμένα, και παρά τις συστηματικές προσπάθειες των εργαζόμενων στον Οργανισμό, στη διακοπή του προγράμματος, στην αργοπορημένη υλοποίηση του κλπ.

Επίσης, η πολιτική επιλογή εκχώρησης του προγράμματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, που σκοπό τους έχουν προφανώς το κέρδος, κατά τη γνώμη μας έχει επίπτωση και στην ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων, όπως έχει αναφερθεί από γονείς. Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα μόνιμο ζήτημα, ιδίως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να στηριχτεί η σίτιση των παιδιών μας από το κράτος.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η καλπάζουσα ακρίβεια, οι φόροι και οι περικοπές μισθών έχουν τινάξει στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό των οικογενειών μας. Περαιτέρω, η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος (νηπιαγωγεία-δημοτικά σχολεία), δηλαδή η επέκταση του χρόνου παραμονής των παιδιών μας στο χώρου του σχολείου κατά δύο διδακτικές ώρες, αυξάνει και τις ανάγκες σίτισής τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε:

- να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υλοποιηθεί το υπάρχον πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και χωρίς καθυστερήσεις.

- να αυξήσετε γενναία τη χρηματοδότηση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και νέα δημοτικά σχολεία, δεδομένου ότι μέχρι τώρα μόνο το 10% των μαθητών των δημοτικών σχολείων της χώρας δικαιούνται σχολικό γεύμα.

- Να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

- Να εκπονηθεί κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων σχολείων, που να παίρνει υπόψη την κτιριακή υποδομή που απαιτείται ώστε να στηρίζεται ολοκληρωμένα η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους.

Είμαστε σε αναμονή της γραπτής σας απάντησης στα ανωτέρω ερωτήματά μας σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, προκειμένου υπεύθυνα να ενημερωθούν οι γονείς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περίοδος
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, όπως τα πικάντικα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα πιο...
Περίοδος και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν έχετε έντονα συμπτώματα
estia
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;
Από το 2004, οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης βρίσκονται όμηροι των τοπικών, είτε οικονομικών είτε πολιτικών...
Σχολεία Νέας Σμύρνης: "Μαγειρεύουν" έξωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης;