Ανησυχούν οι γονείς: Πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους τα σχολικά γεύματα;
ΑΣΓΜΕ: Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές

Την ανησυχία χιλιάδων γονέων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος σχολικών γευμάτων για την τρέχουσα σχολική χρονιά, εκφράζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σε υπόμνημα που απέστειλε σήμερα προς τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Οι γονείς ρωτούν γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη στα σχολεία τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του συγκεντρωτικού πίνακα με τα σχολεία που εντάσσονται στο Πρόγραμμα και τονίζουν ότι πέρα από την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, λόγω και των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.

Το Υπόμνημα της ΑΣΓΜΕ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ως γνωστόν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22) καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το διατροφικό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Το Πρόγραμμα εξυπηρετεί ανάγκες σίτισης μαθητών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης. Κατόπιν σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1299/12-04-2018), ανατέθηκε στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διαχείριση του Προγράμματος, η υλοποίηση όλων των σταδίων σχεδιασμού, προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών επιλογής αναδόχων και γενικά ο ΟΠΕΚΑ συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Σας μεταφέρουμε την ανησυχία χιλιάδων γονέων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ρωτάμε ευθέως:

1. Γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη στα σχολεία τα έγγραφα εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία κατάρτισης του συγκεντρωτικού πίνακα με τα σχολεία που εντάσσονται στο Πρόγραμμα;

2. Θα δοθεί δυνατότητα ένταξης νέων σχολείων της Πρωτοβάθμιας στο Πρόγραμμα;

3. Σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχων; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το έτος 2022-2023 ή ακόμη δεν έχουμε οριστικούς αναδόχους σε συμμετέχοντες δήμους και εάν ναι σε ποιους;

Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές. Ειδικότερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της αξίας της σωστής και πλήρους διατροφής για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας, πιστεύουμε ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ώστε να αναπτυχθούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές (αίθουσες σίτισης, μαγειρεία), καθώς και να στελεχωθεί με το απαιτούμενο μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (μάγειροι, τραπεζοκόμοι), προκειμένου να υποστηρίζεται καθολικά, απρόσκοπτα και με επιστημονικούς όρους η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο. Πέραν των προφανών ζητημάτων της προαγωγής της υγείας-πρόληψης ασθενειών, η ανάληψη της ευθύνης της σίτισης από το κράτος θα συμβάλλει και παιδαγωγικά –με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών- στην ανάπτυξη ορθής διατροφικής κουλτούρας στον μαθητικό πληθυσμό, στην ανάπτυξη των αξιών της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μέσα στη μαθητική κοινότητα.

Άλλωστε, η πείρα μας από την πολιτική που ουσιαστικά χρηματοδοτεί ιδιώτες, μέσω της σύναψης συμβάσεων, όπως προβλέπεται από το Ν. 4412/2016 περί Προμηθειών του Δημοσίου, είναι αρνητική και άκρως διδακτική! Έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, ενστάσεων κλπ που έχει οδηγήσει επανειλημμένα, και παρά τις συστηματικές προσπάθειες των εργαζόμενων στον Οργανισμό, στη διακοπή του προγράμματος, στην αργοπορημένη υλοποίηση του κλπ.

Επίσης, η πολιτική επιλογή εκχώρησης του προγράμματος σε ιδιωτικά συμφέροντα, που σκοπό τους έχουν προφανώς το κέρδος, κατά τη γνώμη μας έχει επίπτωση και στην ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων, όπως έχει αναφερθεί από γονείς. Σε κάθε περίπτωση, και μέχρι να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα μόνιμο ζήτημα, ιδίως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών εξελίξεων, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να στηριχτεί η σίτιση των παιδιών μας από το κράτος.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η καλπάζουσα ακρίβεια, οι φόροι και οι περικοπές μισθών έχουν τινάξει στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό των οικογενειών μας. Περαιτέρω, η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος (νηπιαγωγεία-δημοτικά σχολεία), δηλαδή η επέκταση του χρόνου παραμονής των παιδιών μας στο χώρου του σχολείου κατά δύο διδακτικές ώρες, αυξάνει και τις ανάγκες σίτισής τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε:

- να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υλοποιηθεί το υπάρχον πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και χωρίς καθυστερήσεις.

- να αυξήσετε γενναία τη χρηματοδότηση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα και νέα δημοτικά σχολεία, δεδομένου ότι μέχρι τώρα μόνο το 10% των μαθητών των δημοτικών σχολείων της χώρας δικαιούνται σχολικό γεύμα.

- Να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

- Να εκπονηθεί κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων σχολείων, που να παίρνει υπόψη την κτιριακή υποδομή που απαιτείται ώστε να στηρίζεται ολοκληρωμένα η σίτιση όλων των μαθητών μέσα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους.

Είμαστε σε αναμονή της γραπτής σας απάντησης στα ανωτέρω ερωτήματά μας σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, προκειμένου υπεύθυνα να ενημερωθούν οι γονείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

diki
Δίκη ντράμερ: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών προτείνεται από την εισαγγελέα
Η εισήγηση της εισαγγελέως στη δίκη του ντράμερ που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών
Δίκη ντράμερ: Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών προτείνεται από την εισαγγελέα
έθνος2
Απόκοσμες θεωρίες που προκαλούν τρόμο για τους 9 πεζοπόρους που βρέθηκαν νεκροί στα Ουράλια
Έχετε ακούσει ποτέ για τους 9 πεζοπόρους που βρέθηκαν νεκροί στα Ουράλια;
Απόκοσμες θεωρίες που προκαλούν τρόμο για τους 9 πεζοπόρους που βρέθηκαν νεκροί στα Ουράλια
ρολόι
Τράπεζα Θεμάτων: Πόσο πιθανή είναι η επίθεση από χάκερς - Ελλιπής η θωράκιση της πλατφόρμας, λένε οι ειδικοί
Συχνή, τετριμμένη, καθόλου εξεζητημένη σε επίπεδο γνώσεων και σίγουρα όχι πρωτοφανή, χαρακτηρίζουν ειδικοί της Πληροφορικής και της Κυβερνοασφάλειας
Τράπεζα Θεμάτων: Πόσο πιθανή είναι η επίθεση από χάκερς - Ελλιπής η θωράκιση της πλατφόρμας, λένε οι ειδικοί