paideias
Καθημερινή: Η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομικής επεξεργασίας, ενώ θα εκδοθεί και εφαρμοστική εγκύκλιος προς τα σχολεία

«Επιεικής» λόγω πρώτης εφαρμογής και επειδή θα γίνει μετά από την πανδημία, θα είναι η πρώτη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η εφαρμοστική εγκύκλιος για την οποία έτοιμάζεται αυτές τις μέρες στο ΥΠΑΙΘ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή»

Τώρα τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «επιεικής» όταν σύμφωνα με τις δηλώσεις Κεραμέως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν θα οδηγεί σε ποινές και κυρώσεις, δεν το γνωρίζουμε...

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πολιτικό μήνυμα ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολείων δεν θα «νερωθεί» ενόψει της προεκλογικής περιόδου στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την απόφασή της να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου προς τα σχολεία. Την ίδια στιγμή, οι φάκελοι των αξιολογήσεων των μαθητών και των σχολικών μονάδων την περασμένη σχολική χρονιά βρίσκονται προς μελέτη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε από τα δύο θεσμικά όργανα την κατάθεση προτάσεων με βάση τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομικής επεξεργασίας, ενώ θα εκδοθεί και εφαρμοστική εγκύκλιος προς τα σχολεία. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις η αξιολόγηση να είναι επιεικής καθώς έγινε για πρώτη φορά και την πρώτη χρονιά διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μετά το σοκ της πανδημίας. Η πρόταση να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες έγινε δεκτή. Ωστόσο δεν επιδιώκεται να σταλεί το μήνυμα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο δεν θα προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εισαγωγή των νέων θεσμών του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή καθώς και η απόφαση του υπουργείου να καταθέσει αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) για απεργία – αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων για τον μέντορα και τον συντονιστή. Το υπουργείο θεωρεί ότι οι επιλογές των ομοσπονδιών είναι πολιτικές και δεν έχουν τη νομιμοποίηση της κοινής γνώμης και των γονέων. Από την πλευρά του, ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ότι «είναι καινοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνος ο ισχυρισμός που περιλαμβάνεται στην αγωγή που άσκησε η υπουργός Παιδείας, ότι δήθεν η απεργία είναι πολιτική επειδή “στρέφεται όχι κατά του κράτους ως εργοδότη, αλλά κατά των φορέων των συντεταγμένων πολιτειακών λειτουργιών και έχει ως κύριο σκοπό […] είτε τη μεταβολή κάποιου φορέως της πολιτικής εξουσίας, […] είτε την αποτροπή ορισμένου πολιτικού ή πολιτικοοικονομικού προσανατολισμού των κυβερνώντων”. Με παρόμοια επιχειρηματολογία, κάθε απεργία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πολιτική, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία».

Παράλληλα, προς μελέτη από την ΑΔΙΠΠΔΕ είναι οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του έργου κάθε σχολικής μονάδας, όπως ονομάζονται, που συνέταξε ο αρμόδιος σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, καθώς και οι εκθέσεις των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού για τα σχολεία κάθε Περιφέρειας. Σκοπός είναι τα μέλη της ΑΔΙΠΠΔΕ να εκδώσουν μία γενική αποτίμηση της αξιολόγησης την πρώτη χρονιά.

Επίσης, το ΙΕΠ αξιολογώντας τα αποτελέσματα του εθνικού διαγωνισμού PISA, θα καταθέτει προτάσεις για τα αρνητικά σημεία που προέκυψαν από την ποιοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

logoiky_0_1.png
ΙΚΥ: Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας Hubert Curien
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και η ενίσχυση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων...
ΙΚΥ: Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας Hubert Curien