Παράλληλη Στήριξη - προσλήψεις αναπληρωτών: Θα έχουμε μια 2η φάση εγκρίσεων που έρχεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδάκη στον Ellada fm 94.3 μίλησε χθες Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας και ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘ κος Αλέξανδρος Κόπτσης. 

Μια από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τη μεριά του δημοσιογράφου ήταν αναφορικά με τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη και την προοπτική νέων προσλήψεων αναπληρωτών

Σπύρος Παπαδάκης (δημοσιογράφος Ellada fm 94.3) : Γιατί οι ανάγκες της Β/θμιας καλύπτονται με το σταγονόμετρο και ετεροχρονισμένα ταλαιπωρώντας παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και τις οικογένειές τους αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο μέσα από την ιδιωτική παράλληλη; Και πρέπει να σας πω ότι με οι συνεργάτες μου μου έχουν βάλει πάνω-κάτω πόσοι έκαναν αυτό το ερώτημα, και είναι πάνω από 20 φιλόλογοι που έκαναν το συγκεκριμένο ερώτημα.

Αλέξανδρος Κόπτσης (Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας): Καταρχήν δεν διανοούμαι να σκεφτώ και να απαντήσω για ιδιωτική παράλληλη, εκτός κι αν θέλει κάποιος να αναφέρει γιατί το παιδί υποστηρίζεται στο σπίτι από κάποιον, δεν το συζητάμε εμείς. Εμείς όσες γνωματεύσεις έχουμε που προτείνονται για παράλληλη στήριξη από τα ΚΕΔΑΣΥ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, κύριε Παπαδάκη, να τις καλύψουμε κι ενώ αυξάνονται γεωμετρικά θα έλεγα, κι εδώ θέλω να δώσετε λίγη προσοχή, οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις αν θέλετε των παράλληλων στηρίξεων εμείς αυξάνουμε κάθε χρόνο σε τεράστια νούμερα αναπληρωτών οι οποίοι ασχολούνται μόνο με την παράλληλη στήριξη.

Εδώ όμως πρέπει να πω ότι η παράλληλη στήριξη γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ξαναλέω είναι γεωμετρική αύξηση τεράστια, να καλυφθούν όλοι ανάλογα με τις ανάγκες, και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από όλους τους θεσμοθετημένους φορείς και τις δομές, είτε λέγονται ΤΈ, είτε λέγονται, ΠΣ είτε λέγονται ΕΒΠ, με όλους τους τρόπους να καλύψουμε τα παιδιά αυτά στο ποσοστό που προκύπτει από τις ανάγκες της εργασίας των διευθυντών, της εκπαίδευσης προϊσταμένων ΚΕΔΑΣΥ. Πρέπει όμως να πω ότι τα ποσοστά κάλυψης των κενών μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που μου αναφέρατε κάποια στιγμή, στις ΣΜΕΑΕ είναι ίδια, είναι ίδιες οι προσλήψεις. Στην παράλληλη υπάρχει μια μικρή διαφορά 2-3 μονάδων σε ποσοστά λέω πάλι κάλυψης σύμφωνα με τις ανάγκες τους, δηλαδή τα στοιχεία αυτά δεν ισχύουν. Και βέβαια σε σχέση με τις ανάγκες τους, πρέπει να πω ότι προχωρήσαμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κάλυψης από την α’ φάση και των παράλληλων στηρίξεων.

Στις παράλληλες όμως έχουμε κι ένα άλλο θέμα γιατί έχουμε μια 2η φάση εγκρίσεων που έρχεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου, είναι για τα παιδιά που έρχονται τώρα από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Για αυτά τα παιδιά υποβάλλουν οι γονείς τους αίτημα, οπότε εγκρίνεται μέχρι τον Οκτώβρη, γι’ αυτό αναγκαστικά αρχές Νοεμβρίου έχουμε ακόμη μια φάση όπου θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα.

Με μια, λοιπόν, ορθολογική διαχείριση, μια ορθή κατανομή του προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών φέτος καλύπτουμε στο μέρος που εκτιμούμε εμείς από τους ειδικούς όλες τις παράλληλες στηρίξεις για να καλυφθούν όλοι οι μαθητές μας και να μην υπάρχει μαθητής ο οποίος δεν θα έχει έστω στον βαθμό που πρέπει μια παράλληλη στήριξη, ένα τμήμα ένταξης, έναν νοσηλευτή.

Επειδή ο πρώτος καιρός, καταλαβαίνετε είναι οι πρώτες ανάγκες και με την ορθολογική διαχείριση και με τις επόμενες γνωματεύσεις μετά τις εγκρίσεις του Οκτωβρίου, θεωρώ ότι θα είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση και στις παράλληλες στηρίξεις φέτος. Εγώ είμαι στην διάθεσή σας να κάνουμε και μια ημερίδα με δική σας ευθύνη και οργάνωση να μιλήσουμε για την Ειδική Αγωγή, και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Ξέρετε κάνουμε έναν γιγάντιο αγώνα με την Υπουργό Παιδείας, την κ. Κεραμέως, και όλοι όσοι είμαστε στο ΥΠΑΙΘ να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Είδατε δεν υπάρχουν κενά, δεν υπάρχουν ελλείψεις από βιβλία, είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που αλλάζουμε πραγματικά το σχολείο. Ελάτε να τα συζητήσουμε όλοι μαζί και αν κάπου προκόψουν ελλείψεις, άνθρωποι είμαστε, εδώ είμαστε για να βελτιώνουμε και πράγματα διαρκώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

teacher
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!
Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για μια εργασιακή κόλαση. Ο σκοταδισμός και η πολιτική ανελευθερία σε όλο της το μεγαλείο!
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!