Thumbnail
Ιδιωτική εκπαιδευτικός και μητέρα δύο παιδιών

Μια ακατανόητη οικονομική περιπέτεια, βιώνει εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό Γυμνάσιο και μητέρα δύο παιδιών.

 Ζήτησε και έλαβε άδειες ανατροφής των παιδιών, αλλά παρά την έγκριση της αίτησης της και τη συμμόρφωση του εργοδότη της σε αυτή, το Υπουργείο ουδέποτε κατέβαλε τις αποδοχές της για το εν λόγω χρονικό διάστημα!

Μάλιστα, το Υπουργείο της απάντησε ότι θεωρεί πως η αιτηθείσα άδεια περιορίζεται μόνο στους τακτικούς εκπαιδευτικούς και όχι στους εκπαιδευτικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου, γι’ αυτό και δεν θα προβεί σε καμία πληρωμή.

Η γυναίκα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τονίζει: «Για ποια προστασία της μητρότητας μιλάμε; Ο πρωθυπουργός από τη μια δίνει κίνητρα (επίδομα 1.000 ευρώ) για την απόκτηση παιδιού και από την άλλη δεν πληρώνει τις χορηγηθέισες άδειες ανατροφής τέκνου;»

Η επιστολή

Με την ιδιότητα της φιλολόγου, προσλήφθηκα σε ιδιωτικό Γυμνάσιο της Αττικής, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διετούς διαρκείας, (10-10-2016 έως 31-08-2018). Κατά την πρόσληψη μου ήμουν έγγαμη, με ένα ανήλικο τέκνο 14-02-2016. Κατά τη διάρκεια της διετούς σύμβασής μου έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, που γεννήθηκε στις 20-07-2018. Με τη γέννηση του δεύτερου τέκνου μου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 15 του Ν.1483/1984, όπως ισχύει, η σύμβαση μου παρατάθηκε εκ του νόμου για χρονικό διάστημα 18 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 31-08-2020. Μετά τη γέννηση του δεύτερου τέκνου μου, αιτήθηκα στην αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ' Αθήνας της περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, να μου χορηγηθεί άδεια ανατροφής τέκνου (για το δεύτερο τέκνο μου), η οποία και μου χορηγήθηκε για το χρονικό διάστημα από 28-09-2018 έως και 27-06-2019.

Στη συνέχεια, στις 18-05-2019 υπέβαλα αίτησή στην παραπάνω αρμόδια Διεύθυνση, μετά τη λήξη της ως άνω χορηγηθείσας άδειας, να μου χορηγηθεί νέα ενιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου για το πρώτο μου τέκνο, αίτημα που έγινε δεκτό, (αριθμό πρωτ. 184406/Ν1 /25-11 -2019) από την Αυτοτελή Διεύθυνση 1διωτική Εκπαίδευση, Τμήμα Β'- Προσωπικού 1διωτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Μετά τη λήξη της εν λόγω άδειας (16-01 -2020), επέστρεψα στην εργασία μου, όπου και παρέμεινα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους (31-08-2020).

Ωστόσο, παρά την έγκριση της αίτησης μου και τη συμμόρφωση του εργοδότη μου σε αυτή, το Υπουργείο ουδέποτε κατέβαλε τις αποδοχές μου για το εν λόγω χρονικό διάστημα και ουδέποτε με ενημέρωσε για την πρόθεση του αυτή.

Έπειτα, από σχετική μου αίτηση, μου κοινοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών-Διεύθυνση Εκκαθάρισης αποδοχών και λοιπών επιδομάτων-Τμήμα Γ' του Υπουργείου Παιδείας (η με αριθμό πρωτ.: 1462/Β3/8-01-2020) απάντηση, σύμφωνα με την οποία σε αντίθεση με τα πεπραγμένα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης 1διωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, που μου χορήγησε την εν λόγω άδεια, θεωρεί πως η αιτηθείσα άδεια περιορίζεται μόνο στους τακτικούς εκπαιδευτικούς και όχι στους εκπαιδευτικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου, γι’ αυτό και δεν θα προβεί σε καμία πληρωμή.

Εγώ λοιπόν, που φταίω σε αυτή τη κατάσταση εδώ και δυο χρόνια έχει διαταραχθεί η ψυχική, επαγγελματική και οικογενειακή μου ηρεμία. Που ακριβώς φταίω δεν μπορώ να καταλάβω. Αδυνατώ να κατανοήσω τη συμπεριφορά του Υπουργείου, απέναντι σε μια εργαζόμενη μητέρα. Τι συμβαίνει λοιπόν:

Το Υπουργείο εκδίδει αποφάσεις τις οποίες δεν υλοποιεί;

Η κυρία Υπουργός Παιδείας έχει δώσει εντολή να μην πληρώνονται οι άδειας ανατροφής τέκνου;

Αν εγώ χρωστούσα 7.000 ευρώ στο Υπουργείο τι θα γινόταν;

Για ποια προστασία της μητρότητας μιλάμε;

Ο πρωθυπουργός από τη μια δίνει κίνητρα (επίδομα 1.000 ευρώ) για την απόκτηση παιδιού και από την άλλη δεν πληρώνει τις χορηγηθέισες άδειες ανατροφής τέκνου;

Αν δεν δικαιούμουν την άδεια γιατί μου την χορήγησαν;

Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη και θυμωμένη, αισθάνομαι αδικημένη…..

Έχω προσφύγει νομικά και αναμένω δικαιοσύνη, για τον φαύλο κύκλο που έχω περιέλθει άθελα μου.

Εκπαιδευτικός-Μητέρα,

Β. Γ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

Γεώργιος Κόσυβας
Διευθυντές Σχολείων: Ποιοι εκπαιδευτικοί συγκροτούν τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής σε όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής
ΠΔΕ Αττικής: Συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διευθυντές Σχολείων: Ποιοι εκπαιδευτικοί συγκροτούν τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής σε όλες τις Διευθύνσεις της Αττικής