Σχολική αίθουσα
Από τη στιγμή που τα μόρια προϋπηρεσίας αποτελούν σαφές εφόδιο επαγγελματικής εξέλιξης γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν τα προσμετρά στον πίνακα κατάταξης των εκπαιδευτικών;

Ως γνωστόν, όταν κάποια ή κάποιος πάρει αυτήν την άδεια δεν μετράει η προϋπηρεσία του στον πίνακα κατάταξης αναπληρωτών.

Αυτό ορίζει η αριθ. 145/2015 γνωμοδότηση του ΝΣΚ «ο χρόνος απουσίας των προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών από την εργασία τους λόγω νομίμως χορηγηθείσας γονικής άδειας των άρθρων 50 και 51 του ν. 4075/2012 δεν συνιστά χρόνο πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ. 34 του ν. 3027/2002 και του άρθρου 3 του ν. 3848/2010».

Ωστόσο, με το άρθρο 28 του ν. 4808/2021 (101 Α΄) όπου κατ’ ουσίαν αντικαταστάθηκε το προγενέστερο πλαίσιο χορήγησης της γονικής άδειας (ήτοι, της 4-μηνης άδειας ανατροφής τέκνου χωρίς αποδοχές) [βλ. αριθ. 47972/07-07-2021 (ΑΔΑ: 6ΟΝΤ46ΜΤΛΚ-ΗΣΗ) εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων] ορίζεται ότι: «Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας στο σύνολό του (επιδοτούμενο και μη επιδοτούμενο τμήμα) λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσής τους».

Από τη στιγμή που τα μόρια προϋπηρεσίας αποτελούν σαφές εφόδιο επαγγελματικής εξέλιξης γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν τα προσμετρά στον πίνακα κατάταξης των εκπαιδευτικών; Όταν έθεσα αυτό το ερώτημα στο Υπουργείο μου απάντησαν, λόγω της γνωμοδότησης του 2015 που είναι ακόμη εν ισχύι. Ο νέος νόμος όμως βγήκε το 2021 και αποτελεί «Ενσωμάτωση ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2019/1158 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20ής ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ». Οπότε, χρειάζεται μια νέα γνωμοδότηση του ΝΣΚ επί του νέου νόμου. Το υπουργείο αποφεύγει να τη ζητήσει για να αποθαρρύνει χιλιάδες αναπληρωτές να τη ζητήσουν καθώς χρειάζονται τα μόρια προϋπηρεσίας.

Αυτό μόνο οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις μπορούν να το ζητήσουν. Ας το κάνουν λοιπόν, καθώς θα βοηθήσει, έστω και για τέσσερις μήνες μόνο, χιλιάδες συναδέλφους.

Του Κώστα Αγγελόπουλου, ΠΕ02

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...