panelladikes-sxoleia-taksi
Nick Paleologos / SOOC
Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών στις τάξεις όχι μόνο γιγαντώνει λανθασμένα τα τμήματα, αλλά παρεμποδίζει και την ορθή εκπαιδευτική διδασκαλία.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων τονίζει το ιδιαιτέρως σημαντικό πρόβλημα του αυξημένου αριθμού των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Όπως αναφέρεται, ο μεγάλος αριθμός των διδασκόμενων προκαλεί κωλύματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Παράλληλα, "καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να δρομολογήσουν την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει μεγάλο αριθμό μαθητών".

Η ανακοίνωση

"Για ακόμα μία φορά η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται από οξυμένα προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη δωδεκάχρονη πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που οδηγεί στη γιγάντωση των τμημάτων και στην ακύρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε συνδυασμό με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών έχει οδηγήσει τα σχολεία σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές και ο προγραμματισμός να προσλάβει αναπληρωτές με βάση τον ακραίο αριθμό των 27 μαθητών ανά τμήμα, δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, εξάντληση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βάση της αγωνιώδους προσπάθειας των γονιών να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε σχολεία με μικρότερο αριθμό παιδιών ανά τμήμα είτε να βρουν διέξοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαρύνει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζει ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιπαιδαγωγικές πολιτικές. 

Επίσης βαραίνει και τα εδώ στελέχη της εκπαίδευσης τα οποία, παρόλο που το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ήδη από το καλοκαίρι τους είχε επισημάνει ότι θα δημιουργούνταν αυτά τα προβλήματα, εφαρμόζουν άτεγκτα και απαρέγκλιτα την αντιεκπαιδευτική αυτή πολιτική, ξεχνώντας ότι προέρχονται από το χώρο των μάχιμων εκπαιδευτικών και σε αυτόν θα ξανάρθουν. 

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κρίνει σκόπιμο να επισημάνει τόσο στη διοίκηση της Δ.Δ.Ε Ιωαννίνων όσο και στους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι είναι υψίστης σημασίας για τη μη υπονόμευση του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου η αυστηρότατη τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά τiς μετεγγραφές των μαθητών, καθώς και των προβλεπόμενων διατάξεων για την χωροταξική κατανομή των μαθητών στις σχολικές μονάδες. 

Για αυτό το λόγο τους καλούμε να μη συνδράμουν με οποιοδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της εκπεφρασμένης θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να άρει τους χωροταξικούς περιορισμούς στην εγγραφή των μαθητών, επιτρέποντας στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα δημιουργήσει σχολεία 1ης και 2ης κατηγορίας με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τη χρηματοδότηση, την οργανικότητα και εν τέλει ακόμα και την ύπαρξη κάποιων σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η αναζωπύρωση της επιδημίας, τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, καθώς και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων να δρομολογήσουν την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει μεγάλο αριθμό μαθητών, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη, ασφαλής και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων."

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κύκλωμα «εξαφάνισε» δυο μαθήτριες

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 26/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δημόσιο - Εργασία
Δημόσιο: Εργαζόμενη σε υπουργείο κατήγγειλε παρενόχληση από προϊστάμενό της και δικαιώθηκε
Αρχικά η υπάλληλος ζητούσε 20.000 ευρώ ως αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά όταν η υπόθεση εκδικάστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, τελικώς κατάφερε...
Δημόσιο: Εργαζόμενη σε υπουργείο κατήγγειλε παρενόχληση από προϊστάμενό της και δικαιώθηκε