Στην Ειδική Αγωγή ικανοποιήθηκε μόνο το 60% των εγκεκριμένων αιτημάτων
Ενδεικτικό είναι ότι για τον συνολικό αριθμό 8.990 εγκεκριμένων αιτημάτων μόνο σε 3.586 δόθηκε εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για τον μαθητή.

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, αναδεικνύει τα προσκόμματα στην ένταξη στη γενική εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Παρά τη ρητή πρόβλεψη ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), όπως και η γενική εκπαίδευση, είναι υποχρεωτική και λειτουργεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τη γενική. Ενδεικτικό είναι ότι για τον συνολικό αριθμό 8.990 εγκεκριμένων αιτημάτων για το σχολικό έτος 2021-2022, μόνο σε 3.586 δόθηκε εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για τον μαθητή.

Δηλαδή, ικανοποιήθηκε μόνο το 39,89% των εγκεκριμένων αιτημάτων. Για τη ΕΑΕ δεν δίνονται επαρκή κονδύλια για την κάλυψη πάγιων, διαπιστωμένων αναγκών. Οι ανάγκες καλύπτονται από αναπληρωτές και η χρηματοδότηση είναι πρωτίστως μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης