ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME NEWS
Σε καλούμε να γίνεις ένας εκπαιδευτικός που θα παλέψει ώστε μετά από χρόνια, όταν φύγεις από το δημόσιο σχολείο, θα μπορείς να λες ότι πάλεψες ΜΑΖΙ με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σου σε έναν τίμιο αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες σπουδών και δουλειάς, για τους μαθητές μας και για εμάς

Το καλωσόρισμα της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής προς τους νέους συναδέλφους που διορίστηκαν, είτε ως μόνιμοι είτε ως αναπληρωτές, στην περιοχή του Πειραιά. 

Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής είναι μια αγωνιστική συμμαχία δυνάμεων με αναφορά τους αγώνες και την αντίσταση, μαζί με συνεργαζόμενους αγωνιστές. Θεωρούμε χρέος μας να «βοηθήσουμε» κάθε νέο συνάδελφο, όχι με την έννοια της πελατειακής λογικής, αλλά από την πλευρά της συλλογικής διεκδίκησης: να μάθει τα δικαιώματά του και μαζί να συνδιαμορφώσουμε τους τρόπους υπεράσπισής τους, σε μια εποχή που η επίθεση του συστήματος είναι ολοκληρωτική.

Οι νέοι συνάδελφοι, κινδυνεύετε να εργαστείτε σε ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Όχι βέβαια με την έννοια ότι το νέο σχολείο θα έχει περισσότερη χρηματοδότηση, λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, λιγότερα ταξικά φίλτρα και θα προσπαθούσε πραγματικά να μορφώνει όλα τα παιδιά του λαού, όπως θα επιθυμούσαμε. Αλλά με την έννοια ότι τα επόμενα χρόνια θα κριθεί, αν δεν αντισταθούμε, αν θα δημιουργηθεί ένα σχολείο όπου ο διευθυντής  θα καταστρατηγεί οποιοδήποτε δικαίωμά σας, θα επιβάλλει να παραμένουμε στο σχολείο 8-2 καθημερινά (πράγμα που δεν ισχύει σήμερα), θα επιβάλλει αν θα ερχόμαστε στο σχολείο και απογεύματα (αμισθί!), αν ο σχολικός σύμβουλος θα μας επιβάλλει να διδάσκουμε ότι στην εθνική αντίσταση ήταν δήθεν όλοι ενωμένοι, δεξιοί και αριστεροί, αντάρτες και δωσίλογοι, αν θα πρέπει να «επιμορφωνόμαστε»-συμμορφωνόμαστε δια βίου και να μαζεύουμε πτυχία, για να μαζεύουμε… μόρια για την αξιολόγηση. Οι δε διακοπές θα γίνονται καπνός ανάμεσα σε επιμορφώσεις, «δράσεις», συμπληρώσεις φορμών και αναφορών, θερινά camp και ό,τι άλλο θα επιβάλλουν οι ανταγωνιστικοί ρυθμοί της αξιολόγησης. Κοινώς, κινδυνεύετε να εργαστείτε σε ένα σχολείο, όπου θα υπάρχει μόνο φόβος, κανιβαλισμός, καταπίεση και οι εκπαιδευτικοί θα είμαστε απλώς κρατικοί υπάλληλοι ενάντια στους μαθητές. Όπου δεν θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος και καμία ελευθερία.

Πέρυσι αντισταθήκαμε στην προώθηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, παρά τα συνεχόμενα σαμποτάζ των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που σε τελική ανάλυση θέλουν την αξιολόγηση για να μαζέψουν μόρια… στην αναρρίχησή τους σε θέσεις στελεχών στην εκπαίδευση ή και (γιατί όχι) σε υπουργικά γραφεία! Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας έχει ως βασικό στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και για αυτό δεν πρέπει να περάσει! Αυτή τη χρονιά θα προσπαθήσουν να στρώσουν το έδαφος της ατομικής αξιολόγησης με μια σειρά νέες αρμοδιότητες (μέντορες, συντονιστές, ηλεκτρονικός φάκελος, εκπαιδευτικοί όμιλοι). Κάποιες από αυτές ήδη εισάγουν το πρωτοφανές, ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα: η υπερωρία δεν θα πληρώνεται με μισθό, αλλά με… μόρια αξιολόγησης!!! Στόχος ο υποταγμένος εκπαιδευτικός, χωρίς δικαιώματα και αγωνιστική παιδαγωγική στάση. Σε αυτό το μεγάλο αντιδραστικό πείραμα, συναδέλφισσα και συνάδελφε, νεοδιόριστε και αναπληρωτή, έχουν σκοπό να σε κάνουν το πρώτο μαζικό πειραματόζωο.

Μπαίνεις σε ένα σχολείο που θα γίνει ακόμα πιο εξεταστικοκεντρικό. Εισάγονται εξετάσεις πανεθνικού χαρακτήρα τύπου pisa στο γυμνάσιο και τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις στο λύκειο, διευρύνεται ο θεσμός των προτύπων και το νέο κυνήγι με εξετάσεις για την εισαγωγή σε αυτά. Η γ΄ λυκείου, ως μοντέλο όπου το σχολείο απαξιώνεται χάριν των εξετάσεων, όπου τα παιδιά τρέχουν στα φροντιστήρια για να ανταπεξέλθουν σε μια εκπαίδευση που κυνηγάει τα sos, τα θέματα και τα τεστ, γίνεται το γενικό μοντέλο για όλο το σχολείο. Ο εκπαιδευτικός τρέχει για να βγάλει την ύλη και τα θέματα, με όσους μαθητές αντέχουν αυτούς τους ρυθμούς και αξιολογείται βάσει αυτού. Πέρα από παιδονόμος, γίνεται και βασικός ιμάντας μιας πολιτικής που απογειώνει τους ταξικούς φραγμούς, πριονίζοντας κάθε ελπίδα των παιδιών του λαού για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δείχνουν και οι μειωμένες θέσεις, προς όφελος κολεγίων και κάθε είδους ιδιωτικών ιδρυμάτων.

Μπαίνεις σε ένα σχολείο που κάποτε έδινε χαμηλούς μισθούς και τώρα δίνει μισθούς πείνας. Το 2009 ένας νεοδιόριστος, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, έπαιρνε 14 μισθούς των 1.150 €, με μικρότερη φορολογία. Σήμερα παίρνει 12 μισθούς των 737 €, με μεγαλύτερη φορολογία. Με πληθωρισμό και ακρίβεια που τρώει τον ένα μισθό κάθε χρόνο. Αυτή είναι η «μοίρα» της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στη χώρα μας. Όχι όμως και των καπιταλιστών. Αυτοί αύξησαν τα κέρδη τους. Όσο πιο μεγάλοι, τόσο περισσότερο! Όλες οι κυβερνήσεις εμφανίζουν αυτή τη ληστεία ως φυσικό φαινόμενο. Μια η οικονομική κρίση, μια η πανδημία, μια η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Οι εργαζόμενοι χάνουν, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι τράπεζες, οι ενεργειακοί κολοσσοί, οι μεγάλες κατασκευαστικές ή τουριστικές επιχειρήσεις, οι εφοπλιστές εμφανίζουν αυξήσεις κερδών με τον «κρατισμό» των ειδικών ρυθμίσεων, των φωτογραφικών διατάξεων, της συμπίεσης των μισθών. Ας προσθέσουμε και τα δισεκατομμύρια εξοπλισμών ευθυγράμμισης στη δολοφονική νατοϊκή πολεμική μηχανή!

Μπαίνεις σε ένα σχολείο που θα έβγαινες στη σύνταξη όρθιος και στα δύο πόδια, σε μια φυσιολογική ηλικία, και τώρα καλείσαι να βγεις σκυφτός στα 67

Το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να μας διασπάσει. Να μας πείσει ότι ο καθένας μόνος του και αν κοιτάει τον εαυτό του, τα προσόντα του, τα μόριά του, τα πτυχία του, μπορεί να «τη γλιτώσει». Σήμερα, με διδακτορικό καλείται να δουλεύει χωρίς ωράριο, να υπακούει τυφλά σε κάθε καπρίτσιο κάθε προϊσταμένου, για 800 €!

Σε όλη αυτή την εκστρατεία, το σύστημα έχει πολύτιμο αρωγό τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ήττας, της συμμόρφωσης και της υποταγής. Η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής είναι σε πόλεμο με τις ηγεσίες αυτές.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

  • Πολλά από αυτά που επιχειρούνται να περάσουν τώρα, τα προσπαθεί το σύστημα εδώ και πολλά χρόνια. Η αντίσταση των εκπαιδευτικών μέσα από τον συλλογικό τους αγώνα και τα σωματεία τους έχει καθυστερήσει πλευρές αυτής της πολιτικής.
  • Σε καλούμε να παλέψεις και εσύ ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού.
  • Σε καλούμε να γίνεις ένας εκπαιδευτικός που θα παλέψει ώστε μετά από χρόνια, όταν φύγεις από το δημόσιο σχολείο, θα μπορείς να λες ότι πάλεψες ΜΑΖΙ με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σου σε έναν τίμιο αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες σπουδών και δουλειάς, για τους μαθητές μας και για εμάς.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανεπιστημιο αιγαιου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια όπως ορίζει η νομοθεσία μοριοδότησης δασκάλνω και καθηγητών έως τις 31 Μαρτίου
Παν.Αιγαίου: Έως σήμερα Παρασκευή οι αιτήσεις στα σεμινάρια εκπαιδευτικών