Κεραμέως
Είχα τη χαρά να θαυμάσω τις δημιουργίες των πανεπιστημίων σε όλους τους τομείς, από πυραύλους και αυτοκίνητα, μέχρι την επίλυση του κύβου ρούμπικ με αλγόριθμο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας

Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που κάθε χρόνο συντελείται στην πανεπιστημιακή έρευνα και αποτυπώνεται στην παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της παρουσίας των ΑΕΙ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η οποία ξεναγήθηκε από πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές στα εκθέματα των Πανεπιστημίων στον χώρο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας AKADEMIA (περίπτερο 14).

Ξεκινώντας από τον εκθεσιακό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από τους υφυπουργούς Άγγελο Συρίγο, Ζέττα Μακρή και τους γραμματείς του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Κεραμέως ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων, τις διακρίσεις φοιτητικών ομάδων σε διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και τις πρωτοβουλίες αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και διάχυσής τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Μάλιστα καθώς οι φοιτητικές ομάδες αγωνιστικών οχημάτων της παρουσίασαν τα νέα εξελιγμένα μοντέλα, με τα οποία συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και στα οποία έχουν ενσωματώσει νέες τεχνολογίες, η υπουργός πρότεινε στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού τη διοργάνωση ενός εγχώριου πανεπιστημιακού αγώνα.

«Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που συντελείται -για παράδειγμα στα μονοθέσια, που γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Εδώ χτυπάνε οι ρυθμοί του μέλλοντος της χώρας επειδή ακριβώς εδώ είναι η νέα γενιά, εδώ είναι η γενιά που σε μερικά χρόνια θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Είχα τη χαρά να θαυμάσω τις δημιουργίες των πανεπιστημίων σε όλους τους τομείς, από πυραύλους και αυτοκίνητα, μέχρι την επίλυση του κύβου ρούμπικ με αλγόριθμο», ανέφερε η υπουργός.

Στην πολυθεματικότητα της παρουσίας του ΑΠΘ στην 86η ΔΕΘ αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ακόμη και από τις ανθρωπιστικές σπουδές». «Δείχνουμε το ποιοι είμαστε. Ο κύκλος ερευνητικών εργασιών την περασμένη χρονιά που εμπεριείχε και περίοδο covid ανήλθε σε 65 εκατ. ευρώ, από ερευνητικά προγράμματα, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την ίδρυση, μέχρι τώρα, 15 νέων εταιρειών τεχνοβλαστών, δείχνει περίτρανα το αποτύπωμα του Αριστοτελείου όχι μόνο στην οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη αλλαγές που εισάγονται με την διεύρυνση του ωραρίου των ολοήμερων τμημάτων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με τον διορισμό 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τον θεσμό των μεντόρων που θα καθοδηγούν τους νέους εκπαιδευτικούς, την εισαγωγή σημαντικών ψηφιακών εργαλείων και μία σημαντική προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «ξεκινάει με έναν νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι, έναν νόμο που δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, όπως διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, εσωτερικό Erasmus, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, βιομηχανικά διδακτορικά».

   Ερωτηθείσα για τα ζητήματα της πανεπιστημιακής ασφάλειας τόνισε ότι «εδώ και τρία χρόνια έχουμε κινηθεί για την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, με πρώτη ρύθμιση τον πρώτο νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια».

   «Είναι πραγματικότητα πλέον, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, να μπορούν να επέμβουν οι αρχές σε κάθε δημόσιο χώρο. Και χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, οι αρχές της χώρας μας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν καταφέρει και έχουν βάλει τέλος σε μία σειρά από καταλήψεις, οι οποίες χρόνιζαν και οι οποίες ήταν ένα πλήγμα για το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Περνάμε λοιπόν σε μία νέα σελίδα», είπε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

old-teacher
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης αποστέλλονται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την...
ΑΣΕΠ 1ΓΕ/2023 - Προσλήψεις: Εκδόθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
ακρόπολη
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα
Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00,...
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα από τις 12 ως τις 5 λόγω καύσωνα
Νόαμ Τσόμσκι
Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο ο πασίγνωστος καθηγητής με εγκεφαλικό επεισόδιο
Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο της Βραζιλίας με εγκεφαλικό επεισόδιο – Ο πασίγνωστος γλωσσολόγος δυσκολεύεται να μιλήσει
Νόαμ Τσόμσκι: Σε νοσοκομείο ο πασίγνωστος καθηγητής με εγκεφαλικό επεισόδιο
ekloges
Γιατί ανέβηκε η ακροδεξιά; Μια συζήτηση με έναν παλιό φίλο που ψήφισε Βελόπουλο
«Ο Βελόπουλος, η Λατινοπούλου, ο Νατσιός, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κινητοποιήσουν οπλισμένους όχλους στο πεζοδρόμιο»
Γιατί ανέβηκε η ακροδεξιά; Μια συζήτηση με έναν παλιό φίλο που ψήφισε Βελόπουλο