Πώς θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία- Τι αλλάζει τη νέα σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Χτυπάει αύριο το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς για τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας. Η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως σε συντέντευξή της στο Mega αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων καθώς και στις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν από την νέα σχολική χρονιά.

Η Νίκη Κεραμέως σχολίασε σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, πως στο διάστημα 2020 – 2022 έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί, ενώ για 12 χρόνια, από το 2008 έως το 2020 η διαδικασία των διορισμών είχε παγώσει.

«Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός. Από το 2020 έως το 2022 έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, σχετικά με το ολοήμερο, από τις 16:00 που τελείωνε πλέον επεκτείνεται στις 17:30 στα μισά τμήματα ολοήμερων στη χώρα. Μιλάμε για πάνω από 5.000 τμήματα. Τι σημαίνει αυτό για ένα γονέα;

Ένας γονέας που έχει το παιδί του στο ολοήμερο σχολείο αντί αν φεύγει στις 15:30 μπορεί αν φεύγει και στις 17:00. Αυτή είναι η πρακτική αναβάθμιση», δήλωσε και συμπλήρωσε πως το κράτος προσέλαβε πάνω από 3.000 εκπαιδευτικούς αποκλειστικά για το ολοήμερο σχολείο.

Επιπλέον, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στις καινοτομίες της φετινής σχολικής χρονιάς, οι οποίες είναι οι εξής:

-Λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων

-Προγραμματίζεται η εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα τμήματα Λυκείου, Γυμνασίου, Ε’ και ΣΤ’ τάξεις δημοτικού

-177.000 σετ ρομποτικής στα δημόσια σχολεία, καθώς η ρομποτική έχει ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα

-Μέντορες για τους νέους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν τώρα υπηρεσία

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος τις ημερομηνίες ορόσημο της φετινής σχολικής χρονιάς, με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις να ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2023.

Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με το φοιτητικό επίδομα και την φοιτητική στέγη, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα συνολικό σχέδιο για την υποστήριξη δημοσίων υπαλλήλων, όπως εκπαιδευτικών, γιατρών και άλλων.

«Ο πρωθυπουργός είπε στη ΔΕΘ ότι το φοιτητικό επίδομα αυξάνεται από 1000 έως 1500 ευρώ. Μιλάμε για μία μεγάλη αύξηση. Ανακοίνωσε χθες την κατασκευή 8.000 φοιτητικών κλινών, πρόκειται για πέντε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχουν ήδη δρομολογηθεί και κάποια είναι ήδη εν εξελίξει. Είναι ένα τεράστιο έργο για την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής στέγης».

Τι γίνεται αν οι μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19

Εάν ένας μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας. 
  • Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας. 
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν. 
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου). 
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας. 
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

thessaloniki-foithtes.jpg
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταρτιστεί  τροπολογία
Ασύλληπτο! Χιλιάδες φοιτητές και πτυχιούχοι σε 7 Πανεπιστήμια χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!